Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Хранене при диабет и предиабет

Хранене при диабет и предиабет

Каква трябва да бъде диетата при диабет, за да спрем или поне забавим развитието на болестта.

Диабетът е заболяване, при което е необходимо да контролираме количеството на захарта в кръвта. Това правят лекарствата ни.

Източникът на захар, която ни създава проблеми, е храната. Затова, ако се храним разумно, ние можем в немалка степен да контролираме диабета. Правилното хранене ще определя в голяма степен как ще се развива болестта с годините.

При диабет тип 2 храненето може буквално да ни излекува, ако диабетът ни е свързан с наднормено тегло.

По същество правилното и разумно хранене при диабет и предиабет почти не се различава от правилното и разумно хранене за повечето хора.

И така, започнете от тук: Какво е разумно и балансирано хранене.

Колко калории да ям

Стремете се да ядете малко под 2000 калории на ден, ако сте жена и малко под 2500 калории на ден, ако сте мъж.

За да разберете, необходимостта от контрол на калориите, вижте: Четири прости правила за контрол на теглото. В общия случай, ако имате диабет от тип II, ще бъде необходимо да контролирате теглото си.

Какви въглехидрати да ям?

Около 30% от дневния прием на калории трябва да е от въглехидрати, защото те осигуряват горивото на организма.

Въглехидратите са храните, които отделят захар в кръвта. Някои я отделят бързо, други по-бавно и равномерно. При диабет идеята е да не прекаляваме с въглехидратите и да избягваме онези, които бързо покачват кръвната захар (имат т.нар. висок гликемичен индекс).

Храни с висок и нисък гликемичен индекс – таблица с храни според времето на отделяне на захар в кръвта ни. Стремете се да ядете тези с нисък и среден гликемичен индекс (наричани още бавни въглехидрати).

Възможно е лекарят ви да каже да избягвате прости въглехидрати (сладко) и да ядете комплексни (сложни) въглехидрати. Сложните (нишесте примерно) като цяло се усвояват по-бавно и затова и по-плавно влизат в кръвта. Има обаче и доста изключения и затова най-добре да се придържаме към гликемичния индекс, който е много по-ефективно средство за контрол на кръвната ни захар.

Какво е полезно да ям?
  • Храни, богати на фибри. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, ядки, леща и подобни варива. Тези контролират усвояването на храната и действието на отделителната система.
  • Риба. Рибата повлиява количеството на мазнините в тялото по положителен, което е критично важно при диабет, защото сме заплашени от сърдечно-съдови проблеми. Рибата е бедна на мазнини и трябва да ядем такава поне два пъти седмично вместо месо.
  • Безопасни мазнини, за да пазим сърцето и кръвоносните съдове от атеросклероза. Полезните мазнини са ненаситените мастни киселини. Такива има в растителните масла – зехтин и от рапица (canola oil), ядки като бадеми и орехи, маслините и т.н. Всички мазнини са много калорични и с тях не бива да се прекалява.
Какво не е полезно да ям?
  • Наситени мазнини. Тези са неприятелски настроени към сърцето и кръвоносните съдове. Тези мазнини откриваме в месата, маслото и млечните продукти. Като цяло трябва да избягваме тлъсто месо, масло и по-течните кашкавали като бри и прочие, защото те съдържат 60%-80% мазнини. Стремете се да ядете пилешко и телешко месо, немазни колбаси, отстранявайте всяка видима мазнина от месото, печете добре, за да изтича мазнината и т.н.
  • Транс мазнини. Тези са още по-неприятелски настроени към нас. Откриваме ги в пържените и панираните храни, чипса, солените бисквитки, баници и подобни тестени солени изделия и маргарина. Тези храни трябва да избягваме, те са неподходящи за нас.
  • Храни. Богати на холестерол. Холестеролът е жизнено необходим на тялото, но то си го произвежда само. Излишъкът може да води до атеросклероза и запушване на кръвоносни съдове. Затова трябва да страним от високомаслени млечни продукти, мазни меса, жълтъка на яйцата и всякакви дреболии – дробчета и прочие. Стремим се да ядем по-малко от 200 милиграма холестерол на ден.
  • Твърде много сол. Как да намалим солта.
Какво да запомня?

Прочетете повече на английски език:

Diabetes and healthy eating (Better Health Channel).

Living with type 2 diabetes (NHS Choices).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.