Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Четири прости правила за контрол на теглото

Четири прости правила за контрол на теглото

Кога и защо напълняваме или отслабваме и как да намалим теглото си без да воюваме с тялото.

С храната доставяме на тялото необходимите вещества (витамини, аминокиселини и т.н.), за да функционира. Освен това храната е горивото на тялото.

Когато тялото получава повече гориво (енергия), отколкото му е необходимо, то складира излишното за черни дни. При това напълняваме.

Представете си кола, на която сипваме бензин, докато резервоара започне буквално да прелива. Представете си, че излишното гориво се събира в туби в багажника на колата. По аналогичен начин тялото ни складира излишното гориво като багажникът в нашия случай е доста разтегливо понятие.

В повечето случаи ние напълняваме, не просто защото ядем повече от нужното, а защото не изразходваме горивото, което сипваме в корема-резервоар. Изключение са хората, които имат хормонални или някакви други специфични заболявания, както и онези от нас, които са принудени да поемат лекарства, повлияващи теглото.

И така, за да отслабнем трябва или да намалим калориите или да увеличим разхода си на енергия. Второто е по-лесно и значително подобрява ефекта от някаква диета.

Как да увеличим разхода на енергия:
  • Физическа активност

Всеки може да отделя 5 минути да прави коремни преси, да вдига гири, да разпъва ластик или нещо такова. Отделяйте 10.

Прочетете някои трикове как да ходим повече, за да си осигуряваме необходимата за здравето ни дневна доза движение. Ходенето пеш много ще помогне, ако го комбинираме с долния съвет през по-студените месеци на годината.

  • Be cool, lose weight*

Тялото гори калории, за да подържа температурата си. Ако спим на студено, обличаме се по-леко, не носим шал или нещо подобно, ще изразходваме енергия. Освен това да ни е леко хладно води до изгаряне на мазнини.

Как да намалим прихода на енергия:
  • Вода вместо храна

Ние често ядем, защото това ни носи психически комфорт (мозъкът реагира на храната, отделяйки вещества, които ни карат да се чувстваме добре). Водата има същия ефект. Ако всеки път, когато ни се прииска да посегнем към нещо вкусно, поемем течност (да не е сладка, нали!), сериозно ще намалим приема на калории.

Водата прочее е необходима на тялото, за да отслабне, защото, когато горим мазнини в кръвта се отделят отпадни вещества, които трябва да изхвърлим с урината.

  • Гориво с ниско октаново число

Храните съдържат различно количество енергия (калории). Ясно е, че някои неща като гледането на филм изискват храна. Номерът е да заменим висококалоричните сладки, тестени, пържени и прочие вкусотии (т.е. пица) с нещо с много по-малко енергия в него. Лентички морков вместо пуканки с масло? Резенчета ябълка вместо чипс? Да, моля!

И три пакета царевични пръчици, ако обичате. Благодаря!


*Заглавие на статия във водещо научно списание. Stephen R. Farmer. Obesity: Be cool, lose weight. Nature 2009;458:839-840. doi:10.1038/458839a.

Прочетете как влияе по-ниската температура по време на сън на количеството мазнини в тялото: Cool Temperature Alters Human Fat and Metabolism (US National Institues of Health).

Какво е разумна, балансирана и здравословна диета (BGMedic.com).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.