Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Хиалуроновата киселина е голяма молекула, която откриваме в кожата. Нейни аналози могат да се инжектират под кожата и така да я опънат. Това се ползва за лечение на бръчки.

С времето хиалуроновата киселина (HA) се разгражда от тялото и ефекта на терапията изчезва. Филърите имат ефект между 6 и 18 месеца.

Инжектирането на нещо под кожата крие риск, защото целостта на кожата се нарушава и може да се получи инфекция. Затова е разумно преди да се подхожда към филъри за бръчки да се опитат други неинвазивни методи за намаляване на бръчките. Примери за такива са локални кремове с вещества стимулиращи синтеза на колаген и еластин (основните протеини изграждащи кожата, втория придава еластичност), дълбоко нагряване с радиочестота и т.н.

Най-важният въпрос, който трябва да зададете преди да се съгласите да ви се прави процедурата, е има ли козметичния център налична хиалуронидаза – ензим, който разгражда филъра. Ако отговорът е отрицателен, потърсете компетентна клиника!

Вторият въпрос е производителят на филъра и дали продуктът е одобрен за ползване от американската агенция за контрол на храни и лекарства (FDA). Ако отговорът е „не“, напуснете. Списък на одобрените от FDA продукти, можете да видите тук.

Потенциални странични ефекти при HA дермален филър

  • Инфекция. Трябва да се ползват стерилни игли, кожата преди процедурата трябва да се почисти и дезинфекцира. След терапията не слагайте грим и не пипайте лицето си с неизмити ръце.
  • Болка по време на процедурата, сърбеж, оток, синини. Тези ефекти са краткотрайни и неопасни. Болката може да се контролира с локални обезболяващи (лидокаин).
  • Обезцветяване на кожата (ефект на Тиндал). Това става, когато хиалуроновата киселина е инжектирана плитко под кожата. Петното се премахва чрез инжектиране на ензима, който разгражда филъра (хиалуронидаза).
  • Свръхчувствителност или алергична реакция към филъра. Това е рядкост с одобрени от FDA продукти. При филъри с неясен (напр. китайски) произход може да се наложи дългосрочно лечение, през което време лицето ни ще бъде най-малко подуто и зачервено.
  • Реактивация на херпес симплекс вирус. Ако знаете, че това е възможно при вас, преди филърите трябва антивирусна профилактика.
  • Биофилм и гранулом, дължащ се на чуждо тяло. Това се редки усложнения, които ще искат медицинска намеса. Първото представлява устойчива и трудна за лекуване бактериална инфекция. Второто е капсулирано топче от филъра, което тялото не може да разгради само.
  • Васкуларна оклузия. Това е или инжектиране на филъра директно в кръвоносен съд, или силно притискане на кръвоносен съд. И двете спират циркулацията на кръвта и могат да предизвика умиране на тъкан (некроза), а в зоната на очите ослепяване.

Ако след процедура за поставяне на дермален филър около очите/носа почувствате болка, незабавно потърсете лекар-дерматолог, който има от ензима хиалуронидаза на разположение. Симптомите ще са подобни на инфекция – зачервяване, оток и т.н., но наличието на болка подсказва за сериозен проблем.

Ако изпитате остра болка в окото по време на инжектирането, веднага кажете на лекаря. Инжектирането трябва да спре, а на мястото да се инжектира хиалуронидаза. Следващата стъпка е да се озовете в очна клиника, където е възможно да се наложи операция, за да се спаси зрението.

Дермалните филъри с хиалуронова киселина са безопасни, когато са одобрени от FDA, и поставени от компетентен дерматолог, запознат с анатомията на лицето и подкожните кръвоносни съдове. В този случай усложненията са редки и подлежат на контролиране.


Източници на информацията:

Abduljabbar MH & Basendwh MA. Complications of hyaluronic acid fillers and their managements. J Dermatol & Dermatol Surg, 2016;20(2):100-106.

Face and lip fillers (dermal fillers) by the UK National Health Services.

Rohrich RJ, Bartlett EL, Dayan E. Practical Approach and Safety of Hyaluronic Acid Fillers. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2019;7(6):e2172.

 

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.