Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Приятелството е полезно за здравето

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Човекът е социално същество. Липсата на смислен (дълбок) и относително чест социален контакт с хора води до влошаване на психическото и физическото ни състояние.

Във време, когато онлайн комуникациите са основен начин за общуване, приятелствата лесно се заместват с повърхностно общуване. Това допринася за поява на психически и по-насетне физически проблеми. Липсата на истинско споделяне и даване/получаване на подкрепа например е свързано с:

И обратното, приятелството и общуването отвъд светските разговори понижава стреса, повишава усещането ни за собствена значимост, подобрява настроението и повишава задоволеността от живота.

Какво е приятелство в този смисъл? Приятелството е взаимоотношение, което надхвърля ежедневното общуване. Пред приятелите не мислим за имидж, не се притесняваме да бъдем себе си, споделяме личните си преживявания и търсим помощ и подкрепа, когато сме унили, тъжни или просто слаби.

Когато се грижим за някой, се отделят на хормони, които намаляват стреса.

Приятелството, което помага на психиката и здравето, не е въпрос на количество общуване, а на дълбочина. Невъзможно е да имаме много приятели. Изграждането на приятелство не е прост и лесен процес и иска кураж, усилия, компромиси, въздържане да съдим, търпение, отдаденост, време, добронамереност…

Намирането на приятел не е лесна работа, но усилията си струват. Поне според медицината.

*****

Приятелски ви препоръчваме да прочетете защо и как се намират и изграждат приятелства в чудесен текст създаден (и проверен за медицинска достоверност) от психолози и лекари:

Social contact is nature’s antidote to stress and talking face to face with a good listener is one of the fastest ways to calm your nervous system and relieve stress. The person you talk to doesn’t have to be able to “fix” your stressors; they just have to be a good listener, someone who’ll listen attentively without becoming distracted or expressing judgment.

Making Good Friends (Helpguide.org).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.