Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Липосукция се нарича оперативното изсмукване на мазнини от някои области на тялото като бедра, корем, дупе, ръце, врат и брадичка.

Липосукцията е хирургическа намеса обикновено извършвана от пластични хирурзи и не е метод за намаляване на теглото. Тя е подходяща за здрави хора с излишна мастна тъкан на определено място от тялото.

Странични ефекти и риск

Като всяка операция и липосукцията носи риск от сериозни или дори фатални усложнения. По-честите, но пък леки странични ефекти на процедурата са:

 • Промяна в цвета на кожата
 • Нежелано увисване на кожата. Поява на бръчки или други козметични дефекти в областта на операцията
 • Белези
 • Асиметричност (примерно на бедрата или прасците)
 • Изтръпване или загуба на чувствителност заради нервна увреда. Следоперативна болка
 • Бавно зарастване

Сериозните странични ефекти са относително редки (под 1%). Те включват:

 • Изгаряне на кожата и/или на околните тъкани следствие на нагряване с ултразвук понякога ползвано за стопяване на мазнините.
 • Отравяне с локалното обезболяващо – лидокаин. Води до сериозни проблеми с централната нервна система и сърцето.
 • Шок заради прекомерна загуба на течности (често по време на операцията се влива венозно физиологичен разтвор).
 • Натрупване на течност в белия дроб следствие на течността, която се вкарва в тялото при т.нар. мокра липосукция. В редки случаи това може да доведе до заплаха за живота заради увреда на бъбреците или сърцето.
 • Трудна за лечение инфекция на мастната тъкан или кожата.
 • Травма на органи и друго структури, получена неволно по време на процедурата. При перфорация на орган може да се наложи животоспасяваща хирургическа намеса.
 • Кървене и сериозна кръвозагуба.
 • Ако се ползва пълна упойка, рискът нараства с възрастта, наличието на наднормено тегло и тютюнопушенето. В общия случай ефектът от упойката преминава за около ден. Сериозните усложнения са редки, но животозаплашващи – 1 на 100 000 човека ще умре, заради анестезията. Възможно е човек да се събуди по време на операцията въпреки упойката.
 • Развитие на дълбока венозна тромбоза.
 • Навличане на топче мастна тъкан в кръвообращението. Това може да доведе до мастна белодробна емболия.
 • Образуване на кръвен съсирек. Отново има риск от животозаплашващо запушване на кръвоносен съд както по-горе.
 • Необходимост от последващи хирургически намеси с всичките рискове от тях.

Накратко липосукцията не е безобидна естетична процедура, а хирургическа намеса с редки, но сериозни рискове за здравето и живота. Рискът расте с увеличение на броя на местата за липосукцията и времетраенето на процедурата.

Кои хора са подходящи за липосукция

 • Здрави индивиди, които не са в напреднала възраст.
 • Задължително непушачи!
 • Хора със стабилно тегло, които не са сериозно затлъстели (индекс на телесната маса под 30-35). Липосукцията не е хирургичен метод за намаляване на теглото като стомашния байпас, например. Тя служи за естетическо подобрение на определена част от тялото.
 • Мастните натрупвания не се повлияват от диета и упражнения.
 • Имате разумни очаквания – липосукцията не извайва тялото, нито подобрява целулит и други кожни дефекти като стрии.
 • Еластичността на кожата е добра. Ако не е, говорете с лекаря си как може да я подобрите преди хирургията ( т.е. напр. чрез радиочестотно нагряване или ударно-вълнова терапия).

Хора страдащи от заболявания и състояния като диабет, отслабена имунна система, сърдечно-съдови проблеми, занижена способност на кръвта да се съсирва и много други не следва да бъдат допускани до липосукция.

Седмици преди операцията не бива да се приемат определени медикаменти като ибупрофен и аспирин. Задължително обсъдете този въпрос с лекаря си.

Полезна ли е липосукцията за здравето?

Няма категорични данни, че процедурата намалява риска от сърдечно-съдови или други заболявания.

Липосукцията не е заместител на балансираното хранене и физическата активност.

Могат ли да се възстановят изсмуканите мазнини?

Да. Ако обаче запазим теглото си, това няма да се случи. Организмът създава мазнини, за да складира излишната енергия, приета с храната.

Лекарят може да ви инструктира след операцията за носите нещо за пристягане на мястото на липосукцията.

Следвайте тази и всяка друга инструкция на хирурга. Колкото и да не прилича на болница клиниката, където ви е правена процедурата, сте били оперирани и сте в период на след-операционно възстановяване.

Пълният ефект от липосукцията е видим след като спадне отокът – обикновено около месец след операцията.

Какви видове липосукция има?

 • Най-често се ползва техника, при която в мазнините се вкарва течност (солен разтвор, лидокаин за обезболяване и епинефрин за намаляване на кръвотечението), която да ги разреди и направи лесни за изсмукване. Често течността е в пъти повече от събраната мазнина. Съществува процедура с по-малко течност (супер-мокра липосукция), която обаче е много по-болезнена и често изисква пълна упойка.
 • Липосукция с ултразвук. Трае по-дълго от другите и подходяща за области с повече съединителна тъкан (бричове, например). Ултразвукът разрушава мастните клетки и ги прави годни за изсмукване.
 • Лазерна липосукция. Лазерът нагрява мазнините и ги стапя. Техниката е подходяща за подкожни мазнини, примерно брадичка. Нагряването донякъде стимулира възстановяването на кожата (синтеза на колаген – основния протеин, изграждащ кожата).
 • Липосукция с вибрация. При нея канулата (смучещата игла) вибрира и разрушава околната мастна тъкан, позволявайки на хирурга да работи с повече прецизност. Подходяща е за хора с предишни липосукции на същото място и за премахване на големи обеми мастна тъкан.
 • VASER-липосукция. Това е разновидност на ултразвуковата липосукция. Носи същите рискове като другите видове, но позволява по-висока прецизност. Този вид липосукция е трудна за изпълнение, ако цели разкриване на мускулите под мастната тъкан. Учи се бавно и трудно и е разумен избор само в ръцете на опитен хирург със сериозен (многогодишен) опит.

В общия случай вида на липосукцията няма значение. За безопасността ви и визуалния резултат значение има умението на хирурга да оперира и неговата медицинска етика. Машините при тази процедура не подобряват компетентността на хирурзите.


Прочетете повече:

Liposuction (Mayo Clinic Foundation for Medical Education and Research).

Cosmetic Liposuction: Preoperative Risk Factors, Major Complication Rates, and Safety of Combined Procedures (Aesthet Surg J 2017;37(6):680-694).

Liposuction (US National Library of Medicine).

Liposuction (HealthDirect).

General anaesthesia (UK National Health Services).

Liposuction (Cleveland Clinic).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.