Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Съвети за самотни родители

Съвети за самотни родители

Ефективни идеи как да организираме отглеждането на детето си, ако сме самотен родител.

Да отглеждаме дете като самотен родител е предизвикателство, което може да носи огромна радост, ако се справяме успешно с трудностите.

Преди всичко е важно да помним, че грижата за детето или децата ни зависи от нашето психическо, емоционално и физическо състояние. Според реалностите на нашия живот, ние трябва да се грижим не само за дребосъците, но и за себе си.

Какво помага да отглеждаме дете сами:
 • Приемайте помощ от близки и приятели. Не е нужно да вършите всичко сами – позволявайте някой да напазарува вместо вас, да ви гледа детето в петък вечер, да го разхожда, взима от училище, води на тренировка и т.н. Много хора обичат децата и с радост ще прекарат време с вашето дете, ако им дадете възможност.
 • Потърсете други самотни родители и разделете с тях задълженията. Това е най-ефективния начин да спечелите време и да спестите енергия. Помнете, че около нас е пълно с майки и татковци, които гледат децата си сами, и че с тях можете да си помагате!
 • Позволявайте на детето си да ходи на гости с преспиване у ваши близки или у негови приятели. Това ще ви дава свободна вечер за почивка и личен живот.
 • Имайте ясни правила кога и как детето ви ще вижда другия си родител, ако това е възможно и разумно. По принцип е по-добре детето да общува и с двамата си родители, но това не бива да включва насилие, агресия или настройване срещу родител.
 • Може би ще забележите, че след визита при другия родител, детето ви се държи сърдито. Това е така, защото ситуацията го обърква. Играйте си с вашия дребосък веднага след прибирането, за да го успокоите. Говорете с него, позволявайте му да ви разказва за съмненията и страховете си.
 • Борете се с чувството за вина. За едно дете е по-добре да живее с един родител, отколкото в къща, където няма любов и разбирателство. Споделяйте какво ви е на сърцето с други възрастни, не се затваряйте.
 • Създайте ясен график, рутина на деня на детето. Организацията и грижата ще е много по-лесна и нестресираща, ако е ясно кога вечеряме, кога си лягаме, кога е време за домашни или игра и т.н.
 • Поставете граници. Децата не търсят свобода в смисъл да решават сами. Точно обратното, детската психика търси да установи границите на света, в който живее; какво може и какво не. Децата се възпитават с любов, обяснения, пример и дисциплина. Колкото повече е дисциплината ( в разумни граници), толкова по-отговорно и „лесно за гледане“ дете ще имаме. Дисциплина се налага с твърдост и обяснения защо, а не с наказания. Неспазването на правилата има последици и те трябва да са ясно определени и известни на детето.
 • Грижете се за себе си. Наспивайте се, хранете се добре, бъдете физически активни. Опитвайте се да бъдете позитивни и не се лишавайте от романтични преживявания в рамките на разумното. Стремете са да си осигурявате поне по няколко часа време за себе си всяка седмица.
Чести проблеми на самотния родител
 • Силно привързване и развиване на зависимост към детето. В дългосрочен план това води до трудности детето да се превърне във възрастен и да напусне гнездото, когато порасне.
 • Възможно е да се чувствате като тиранин, като „лошия родител“, защото вие ще налагате дисциплина и ще гарантирате, че детето си изпълнява задълженията. Често другият родител ще бъде с детето предимно за удоволствие.
 • Възможно е да се натъжавате и да ви е трудно, ако детето ви завижда на деца с двама родители.
 • Финансови трудности. Опитвайте се да имате бюджет и да учите детето си, че вие като отбор трябва да се придържате към него.
 • Липса на лично време заради всички служебни и домашни задължения.
 • Трудност да имате романтична връзка, ако детето е неуверено, подозрително или ревниво.
Вашата романтична връзка и детето ви

Децата има нужда от модели за подражание и от двата пола. В този смисъл е чудесна идея да откриете някой в обкръжението си (роднина най-често), който да поеме ролята на възпитател от срещуположния пол на вашето дете.

Ако имате перспективна романтична връзка, няма нищо лошо партньорът ви да навлезе в живота на детето. Това трябва да стане бавно като вие разказвате на детето си за положителните страни на партньора си.

Не бива да очакваме, че детето ни и партньора ни ще станат приятели веднага. Животът не е романтичен филм.

Ако е необходимо, бъдете пределно ясни, че вашият партньор не идва да замести другия родител на детето ви.


Вижте още:

Здравословен живот

Какво означава да живеем здравословно според медицината? Препоръките в този текст са за неща като хранене, контрол на стрес, физическа активност, как да се напиваме и т.н. Следването на тези доказали се в медицината практики, ще ви помогне да имате повече енергия и нерви, за да се справите с предизвикателството да бъдете самотен родител.

Източници на информацията:

Advice for single parents (NHS Choices).

Single parent? Tips for raising a child alone (Mayo Clinic).

Single parenting (Better Health Channel).

Последни статии

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.

Как да оригнем бебе след кърмене

Оригването е част от кърменето, защото при сучене бебетата засмукват и въздух. Как се оригва бебе.