Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Здравословен живот

Здравословен живот

Какво означава да живеем здравословно според медицината.

Здравословният начин на живот означава да се съобразяваме с нуждите и особеностите на човешкото тяло и психика. Когато не се съобразяваме с човешката природа, по-често боледуваме и/или се чувстваме зле.

Да живеем здравословно не означава, че няма да боледуваме или нещо подобно. Здравословният начин на живот просто помага да живеем по-добре в свят, където болестите и остаряването са част от реалността.

Здрав дух…
  • Сън. Трябва да се наспиваме. Безсънието отслабва както психиката, така и тялото. Ако е необходимо, прочетете за хигиената на съня.
  • Стрес. Да контролираме стреса е изключително важно, защото хроничният стрес кара тялото да работи по особен начин, който го уврежда. В крайна сметка с времето и психическото, и физическото здраве се влошават. Прочетете как да се избавяме от стреса и вижте тези техники за релаксация при стрес.
  • Раздразнение и безпокойство. Тези подобно на стреса водят до отделяне на множество вещества в тялото, които с времето го увреждат. Изразът „не ми вдигай кръвното“ показва колко силно е въздействието на раздразнението върху тялото, защото гневът наистина води до покачване на кръвното налягане.
  • Наркотици и евентуално злоупотреба с медицински опиати (силни лекарства за болка и успокоителни). Всички наркотици включително марихуаната с времето увреждат мозъка и евентуално всичко друго в тялото. Психическата вреда е очевидна.
…в здраво тяло
  • Хигиена. Поддържането на добра хигиена е вероятно най-важното нещо за здравето. Хигиената бива много видове: орална хигиена, сексуална хигиена и т.н.
  • Физическа активност. Заседналият начин на живот често допринася за проблеми с теглото, констипация, високо кръвно налягане и какво ли още не. Трудно ще намерим здрав човек, който не се движи достатъчно.
  • Вода. Защо да пием вода?
  • Алкохол и цигари. Тези са рисков фактор за почти всяка незаразна болест включително за рак, хронична обструктивна белодробна болест и исхемична болест на сърцето –водещи причини за смъртност в западния свят. Алкохолът и цигарите са толкова вредни, защото по същество първото е клетъчна отрова, а второто разрушаващ белите дробове слаб наркотик.
  • Хранене. Трябва да се придържаме към балансирана диета, но без да преяждаме, за да не напълняваме. Наднорменото тегло често води до здравословни и/или психически проблеми. Разумното хранене гарантира, че тялото ни ще получава всичките необходими за функционирането му неща.
  • Медицинска грижа. Ако искаме да сме здрави, трябва да следваме лекарските предписания (хората масово не пият лекарствата си). Освен това са необходими регулярни прегледи например на очите и зъбите, жените след 40 г. възраст следва да се проверяват за рак на гърдата, всички трябва да измерваме кръвното си налягане от време на време след 18 г. възраст и т.н.

Прочетете повече:

Кога и защо напълняваме или отслабваме и как да намалим теглото си без да воюваме с тялото.

Как и кога да си мием ръцете.

Ходенето пеш е лесен начин да бъдем физически активни и затова по-здрави. Как да ходим повече.

Medication Adherence: WHO Cares? (Mayo Clin Proc 2011;86(4):304–314). Това е научна статия със специализиран език. Още в началото ще видим, че 50% от хората не си пият лекарствата, както са им казали лекарите.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.