Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Храни неподходящи за бременни

Храни неподходящи за бременни

Какво не бива да ядем по време на бременност и защо.

По време на бременност имунната система се променя и ние сме по-склонни към инфекции, които водят до хранителни отравяния (гастроентерит). Затова някои храни са неподходящи за бременни жени и трябва да се избягват.

Храни, които трябва да избягваме, докато сме бременни:

 • Меки сирена и кашкавали, по които има мухъл. Тези често са меки отвътре и имат бяла коричка отвън. Примери за такива сирена и кашкавали са бри, камамбер, горгонзола, рокфор, фета и т.н. Някои от тях се правят с непастьоризирано мляко.

Защо да ги избягваме: Могат да причинят инфекция с E. coli или Listeria. Инфекцията с втората бактерия се наричат листериоза и може да бъде опасна при бременност.

Какво мога да ям: Всички твърди сирена и кашкавали, по които няма мухъл. Дори да са правени с непастьоризирано мляко, твърдите кашкавали съдържат много по-малко вода и в тях бактериите не могат да се размножат. Затова те се считат за безопасни. От меките сирена можете да ядете крема сирене, рикота и моцарела.

 • Пастет. Без значение дали пастетът е от месо или вегетариански, той може да съдържа от бактериите На теория консервираните пастети (тези в метална кутия) би трябвало да са безопасни, защото процесът на създаване на консерва цели унищожаването на бактериите. И все пак препоръчително е да избягвате и тях.
 • Всички храни, в които има сурови или непълно сготвени (рохки) яйца. Примери за такива храни са недоготвен миш-маш, всякакви студени десерти, приготвени със суров белтък, майонеза и т.н.

Защо да ги избягваме: Могат да причинят инфекция с бактерията Salmonella. Салмонелозата не е опасна за плода, но може да доведе до обезводняване следствие на диария и повръщане.

 • Несготвено или донякъде сурово месо. Избягвайте колбаси, които са на практика приготвени със сурово месо и не са преминали през консервиране. Ако не сте сигурни дали месото е безопасно, откажете го. В никакъв случай не яжте домашно приготвени колбаси и дивечово месо, ако не знаете дали животни са изследвани от ветеринарна служба. В ресторантите изрично искайте добре опечено месо, за да не получите нещо алангле, което не бива да ядете.

Защо да ги избягваме: Могат да причинят инфекция с E. Coli, Listeria, Campylobacter и Salmonella. Възможни са също паразитни инфекции като токсоплазмоза и трихинелоза.

Какво мога да ям: Всякакво добре опечено месо. Колбаси преминали през термична обработка или консервиране, които се продават пакетирани и не са с изтекъл срок на годност. Ако се притеснявате, печете и колбасите. Всяка температура над 80 градуса, убива бактериите за няколко минути. Не яжте сурови наденици.

 • Сурова риба или морски дарове. Това означава като цяло да не ядем суши!

Защо да ги избягваме: Това са на практика сурови меса, които могат да съдържат бактерии или паразити.

Какво мога да ям: Сготвена или консервирана риба. Пушената риба е безопасна, ако е консервирана, а не просто държана в хладилник.

 • Дробчета. Всякакъв дроб (пилешки, телешки свински) трябва да се избягва, защото съдържа твърде много витамин А. Предозирането с витамин А е опасно по време на бременността. Повечето пастети се приготвят от дроб.
 • Дивечово месо. Убито при лов животно трябва да се изследва във ветеринарна служба. Ако не можете да потвърдите, че това е така (примерно сте в ресторант), не яжте дивеч. Ако животното е убито с оловни сачми, месото ще съдържа олово. Оловото е доста вредно за човешкото тяло.
 • Акула, риба меч и кралска скумрия. Месото на тези риби съдържа повечко живак и затова не са препоръчителни при бременност. Не яжте повече от 140 грама на седмица риба тон по същата причина.
 • Непастьотризирано мляко. На практика това значи прясно издоено домашно мляко. То може да съдържа бактерии като Campylobacter, E. Coli, Listeria или Salmonella. Сварете го преди да го пиете. Пресните млека в магазините са сигурни, но все пак се уверете, че на опаковката пише „пастьоризирано“ или
 • Непастьоризирани плодови сокове и нектари. Рискът е нисък, но те могат да са замърсени с болестотворни организми като бактерията E. Coli.
 • Някои хранителни добавки. Като правило не пийте никакви „полезни“ хранителни добавки – витамини, минерали, омега мастни киселини и прочие без да говорите с лекаря си!

Не приемайте хранителни добавки, които съдържат витамин А, както и продукти с мазнини от дроба на рибата (Fish liver oil). Бъдете внимателни с мултивитамините, заради риск от предозиране.

Източници на информацията:

Foods to avoid in pregnancy (UK National Health Service, NHS Choices).

Checklist of Foods to Avoid During Pregnancy (US FoodSafety.gov).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.