Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Храни неподходящи за бременни

Храни неподходящи за бременни

Какво не бива да ядем по време на бременност и защо.

По време на бременност имунната система се променя и ние сме по-склонни към инфекции, които водят до хранителни отравяния (гастроентерит). Затова някои храни са неподходящи за бременни жени и трябва да се избягват.

Храни, които трябва да избягваме, докато сме бременни:

 • Меки сирена и кашкавали, по които има мухъл. Тези често са меки отвътре и имат бяла коричка отвън. Примери за такива сирена и кашкавали са бри, камамбер, горгонзола, рокфор, фета и т.н. Някои от тях се правят с непастьоризирано мляко.

Защо да ги избягваме: Могат да причинят инфекция с E. coli или Listeria. Инфекцията с втората бактерия се наричат листериоза и може да бъде опасна при бременност.

Какво мога да ям: Всички твърди сирена и кашкавали, по които няма мухъл. Дори да са правени с непастьоризирано мляко, твърдите кашкавали съдържат много по-малко вода и в тях бактериите не могат да се размножат. Затова те се считат за безопасни. От меките сирена можете да ядете крема сирене, рикота и моцарела.

 • Пастет. Без значение дали пастетът е от месо или вегетариански, той може да съдържа от бактериите На теория консервираните пастети (тези в метална кутия) би трябвало да са безопасни, защото процесът на създаване на консерва цели унищожаването на бактериите. И все пак препоръчително е да избягвате и тях.
 • Всички храни, в които има сурови или непълно сготвени (рохки) яйца. Примери за такива храни са недоготвен миш-маш, всякакви студени десерти, приготвени със суров белтък, майонеза и т.н.

Защо да ги избягваме: Могат да причинят инфекция с бактерията Salmonella. Салмонелозата не е опасна за плода, но може да доведе до обезводняване следствие на диария и повръщане.

 • Несготвено или донякъде сурово месо. Избягвайте колбаси, които са на практика приготвени със сурово месо и не са преминали през консервиране. Ако не сте сигурни дали месото е безопасно, откажете го. В никакъв случай не яжте домашно приготвени колбаси и дивечово месо, ако не знаете дали животни са изследвани от ветеринарна служба. В ресторантите изрично искайте добре опечено месо, за да не получите нещо алангле, което не бива да ядете.

Защо да ги избягваме: Могат да причинят инфекция с E. Coli, Listeria, Campylobacter и Salmonella. Възможни са също паразитни инфекции като токсоплазмоза и трихинелоза.

Какво мога да ям: Всякакво добре опечено месо. Колбаси преминали през термична обработка или консервиране, които се продават пакетирани и не са с изтекъл срок на годност. Ако се притеснявате, печете и колбасите. Всяка температура над 80 градуса, убива бактериите за няколко минути. Не яжте сурови наденици.

 • Сурова риба или морски дарове. Това означава като цяло да не ядем суши!

Защо да ги избягваме: Това са на практика сурови меса, които могат да съдържат бактерии или паразити.

Какво мога да ям: Сготвена или консервирана риба. Пушената риба е безопасна, ако е консервирана, а не просто държана в хладилник.

 • Дробчета. Всякакъв дроб (пилешки, телешки свински) трябва да се избягва, защото съдържа твърде много витамин А. Предозирането с витамин А е опасно по време на бременността. Повечето пастети се приготвят от дроб.
 • Дивечово месо. Убито при лов животно трябва да се изследва във ветеринарна служба. Ако не можете да потвърдите, че това е така (примерно сте в ресторант), не яжте дивеч. Ако животното е убито с оловни сачми, месото ще съдържа олово. Оловото е доста вредно за човешкото тяло.
 • Акула, риба меч и кралска скумрия. Месото на тези риби съдържа повечко живак и затова не са препоръчителни при бременност. Не яжте повече от 140 грама на седмица риба тон по същата причина.
 • Непастьотризирано мляко. На практика това значи прясно издоено домашно мляко. То може да съдържа бактерии като Campylobacter, E. Coli, Listeria или Salmonella. Сварете го преди да го пиете. Пресните млека в магазините са сигурни, но все пак се уверете, че на опаковката пише „пастьоризирано“ или
 • Непастьоризирани плодови сокове и нектари. Рискът е нисък, но те могат да са замърсени с болестотворни организми като бактерията E. Coli.
 • Някои хранителни добавки. Като правило не пийте никакви „полезни“ хранителни добавки – витамини, минерали, омега мастни киселини и прочие без да говорите с лекаря си!

Не приемайте хранителни добавки, които съдържат витамин А, както и продукти с мазнини от дроба на рибата (Fish liver oil). Бъдете внимателни с мултивитамините, заради риск от предозиране.

Източници на информацията:

Foods to avoid in pregnancy (UK National Health Service, NHS Choices).

Checklist of Foods to Avoid During Pregnancy (US FoodSafety.gov).

Последни статии

Вагинално кръвотечение по време на бременност

На какво може да се дължи кръв във влагалището при бременни  и кога незабавно е нужен лекар.

Високи триглицериди – как да ги свалим

Каква е ролята на триглециридите в тялото, кога са високи и защо е умно да ги понижим.

Какво понижава качеството на спермата

Кои житейски навици намаляват броя или влошават състоянието на сперматозоидите.

Ин витро оплождане - какво трябва да знаем

Кога се прилага, с какъв успех, какво представлява и какви странични ефекти има ин витро фертилизацията (IVF).