Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Как да се грижим за ставите при артрит

Как да се грижим за ставите при артрит

Какво да правим и да не правим при артритни болки. Какво помага.

Да се грижим за себе си при артрит означава, че трябва да щадим ставите, за да се износват те по-бавно и да не ни боли. Също така означава да сме физически активни по умен начин и да се грижим за здравето и психиката си.

По-надолу ще намерите информация какво е добре и какво не е добре да правим при артрит.

Като за начало
 • Откажете цигарите. Веществата в тях се отразяват на тъканите в ставите и пушачите изпитват повече болки.
 • Пийте вода. Защо да пием вода?
 • Отървете се от излишното тегло, ако има такова. Колкото повече трябва да носят ставите, толкова повече ще боли и толкова по-бързо те ще се износват. Научете какво е балансирано хранене и вижте тези прости за следване съвети за контрол на теглото.
 • Правете леки упражнения преди лягане. Това ще помогне да сме по-малко вдървени на сутринта.
 • Товарете по-големите стави. Ако например искаме да отворим тежка врата, бутнете я с рамо вместо да натискате с китка и лакът.
 • Товарете повече стави. Това значи, когато може да носим с двете ръце, а не с една, или пък като качваме стълби да ползваме парапета (без да стискаме силно) и т.н.
 • Продължете да ходите на работа, ако е възможно.
 • Променяйте позицията на тялото често, когато сте седнали или легнали. Ставайте и се разтъпквайте на всеки половин час или нещо подобно.
Физическа активност

При артрит е много важно да останем физически активни. Така ще поддържаме мускулите си, които помагат на ставите да носят, ще запазим еластичността на ставите и като цяло ще ни боли по-малко. Не всички видове физическа активност са добри при артрит обаче.

Умерени и леки упражнения като например плуване, разходка, йога, Тай чи са добри. Натоварващи ставите активности като тичане или скачане са неподходящи.

В зависимост от възрастта ни и какъв и колко е напреднал артритът ни нивото и видът на физическата активност ще са различни. Говорете за това с лекаря си или с физиотерапевт. Важното е да не спирате да бъдете физически активни.

Като цяло се съсредоточете върху упражнения за разтягане и такива за укрепване на мускулите. Избягвайте многократно повтаряне на едно движение.

Контрол на болката

Ако забележите, че прекалявате с медикаментите за болка, говорете с лекаря си. Едновременно с това не бива да живеем с постоянни и силни болки, защото това натоварва психиката и води до депресия.

Ако имаме депресия, което често се случва при артрит, ще ни боли повече. Лекуването на депресията с медикаменти и промени в стила на живот, облекчава болката при артрит. Вижте тези съвети при депресия.

Наспивайте се. Ако страдате от безсъние, вземете мерки.

Успокоявайте болки в мускулите с топли компреси. Студени компреси могат да помогнат при болка в ставите. Опитайте и други варианти и намерете какво освен болкоуспокояващи и локални мазила помага при вас.

Алтернативни методи за лечение
 • Акупунктура. Този метод не помага при ревматоиден артрит, но има ефект при някои хора с други форми на артрит. Контрол на болката с акупунктура при остеоартрит е доказан с клинични проучвания метод и е приет като действаща терапия в медицинските среди.
 • Техники за релаксация. Тези помагат при стрес и затова подобряват общото състояние на психиката и оттам тялото. В резултат те се препоръчват при артрит, защото в общия случай намаляват болката.

Как да се избавяме от стреса.

Техники за релаксация при стрес.

 • Масаж. Масажът понякога помага при артрит. Ако искате да опитате, потърсете масажист-терапевт и го уведомете, че имате артрит и кои стави са засегнати

Източници на информацията:

Arthritis pain: Do's and don'ts (Mayo Clinic).

Arthritis (Better Health Channel).

Acupuncture for chronic pain and depression in primary care: a programme of research (PubMed).

Вижте още страницата на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.