Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»12 идеи как да се борим с депресията

12 идеи как да се борим с депресията

Депресията е трудна за побеждаване. И все пак някои прости и приятни промени в ежедневието могат да ни помогнат да се почувстваме по-радостни и по- енергични.

Депресията рядко може да се пребори само с лекарства (особено леката и често пренебрегвана форма на състоянието наричана дистимия). Затова е необходимо да включим в ежедневието си неща, които разпръскват тъгата и меланхолията и ни правят по-силни. Ето няколко идеи:

1. Усмихвайте се

Мозъкът не различава искрената от неискрената усмивка (или смях). И двете му носят радост. Колкото повече се усмихваме дори и да е насила, толкова по-жизнерадостни ще се чувстваме. Ето защо е чудесна идея да си създадем ритуал за усмихване, примерно сутрин – минути на усмивката :).

2. Глезете се

Когато сме тъжни, сме склонни да не си доставяме малки удоволствия като маникюр или филм с топли пуканки, или нова книга. Всеки заслужава радост.

3. Хранете се разумно

Учените са открили, че вариациите на кръвната захар, повлияват негативно настроението. Избягвайте сладките храни и тези с висок гликемичен индекс, не компенсирайте тъгата с храна. Хранете се разумно и разнообразно без в никакъв случай да постите или гладувате. Прочее странете от алкохола, той е депресант.

4. Бъдете активни

Спортувайте, разхождайте се, карайте колело. Каквото и да било физическо натоварване ще подобри състоянието ви. Донякъде това се дължи на отделянето на ендорфини (ендорфините са ни приятел) по време на физическа активност. Прекарването на време сред природата е чудесна идея.

5. Опитайте нещо ново

Пробвайте нещо източно и дори загадъчно като тай чи, акупунктура, йога, дихателни техники, бойно изкуство. Подобни неща често помагат да се справим с депресията, защото ни отварят към нещо ново и интересно и защото намаляват стреса и безпокойството.

6. Излизайте, бъдете сред хора

Изолацията е много вредна при депресия. Ако ви е трудно да общувате или хората около вас са заети, просто прекарвайте време на публични места, примерно четете книга в препълнено кафене (и заговаряйте непознатите). Можете да ходите на някакви сбирки или да се запишете в някакъв курс и т.н.

7. Чете жизнерадостна литература

и гледайте весели филми с щастлив край. Да, романтични комедии и любовни романи (вижте книгите на Нора Робъртс например). Слушайте много музика по ваш вкус и по възможност не тъжна такава.

8. Обградете се с радостни и положителни послания

и избягвайте тъжни и мрачни такива. В този смисъл пазете се от новинарски емисии и всякакви други източници (интернет тролове) на тъга и безнадеждност.

9. Ново хоби

Намерете нещо приятно и интересно за вършене, което иска доста време и внимание. Можете например да играете някоя компютърна игра или да се отдадете на градинарство. Помислете какво занимание или хоби ви е носило радост в миналото.

10. Показвайте се на слънце, но умно

Това значи да ползваме слънцезащитни продукти и да не прекаляваме. Слънчевите лъчи водят до увеличаване на серотонина (серотонинът е друг наш приятел, който ни кара да се чувстваме добре).

11. Поемайте отговорност

Търсете задачи/задължения, за които да сте отговорни, за които вие да се грижите. За колкото повече неща се грижим, толкова по-лесно е да не бъдем нещастни, защото сме необходими и защото сме заети с нещо полезно. Да започнем някаква доброволческа дейност е страхотна идея.

12. Наспивайте се

Сънят лекува и помага. Полезният сън е между 11 вечерта и 6 сутринта. Спете достатъчно, но не прекалено, около 8 часа стигат на повечето хора. Преди сън проветрявайте помещението, стремете се да не спите в леко хладни стаи и преди заспиване не правете неща, които силно вълнуват психиката като, да речем, компютърни игри или сериозни филми. Мозъкът има нужда от малко покой и почивка преди за заспи.


Прочетете повече на английски език: 10 tips for living with depression (Better Health Channel).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.