Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Как да се пазим от инфекция

Как да се пазим от инфекция

Кога и защо е важно да се пазим от инфекции. Как да ги избягваме.

Да се боледува по принцип е нежелателно, но повечето хора избират да не правят необходимото, за да се пазят от инфекции.

Понякога обаче този избор на практика не съществува, защото по една или друга причина тялото ни не може да се бори ефективно с инфекциите, например при:

Когато имунната ни система е отслабена да знаем как да се пазим от инфекции е жизнено важно.

Хигиена
 • Не си пипайте очите и лицето с неизмити ръце. Твърде често това е причината инфекцията да навлезе в тялото ни.
 • Лична хигиена – най-важното е да си мием ръцете. Научете как и кога да си мием ръцете. Носете със себе си мокри кърпички или гел-дезинфектант за ръце и го ползвайте, когато сте навън и нямате достъп до сапун и течаща вода.
 • В общия случай след като сме били навън е разумно да се изкъпем.
 • Устната кухина е отворена към външната среда. Считайте, че се пълни с бактерии лесно и бързо. Затова трябва да се почиства след всяко хранене и то качествено. Следвайте тези правила за орална хигиена.
 • Сексът носи висок риск от инфекции. Запознайте се с тези правила за безопасен секс и ги следвайте стриктно.
 • Жените по време на менструация трябва да сменят своите тампони/превръзки най-малко по 4-5 пъти на ден като преди и след това си мият ръцете. Освен това сексуално активните жени често страдат от цистит (инфекция на пикочния мехур). Уринирането след секс помага да се измият бактериите от пикочния канал и намалява риска от инфекция.
 • Болестите се разпространяват и чрез допир със замърсени повърхности. Дръжки на врати, ключове на лампи и прочие, които се пипат от много хора, трябва да се дезинфекцират регулярно. Там, където има храна, има и бактерии – съдовете за храна (вкл. на животни) трябва да се мият често и внимателно. Тоалетната (особено дъската за сядане) и мивката трябва да се подържат чисти и дезинфекцирани.
 • Не споделяйте личните си предмети като гребен, четка за зъби, нокторезачка, пила и т.н. Почиствайте тези след ползване, когато е уместно. Не споделяйте чаши, прибори и не се хранете от общи съдове.
 • Пийте вода. Защо да пием вода?
Ваксини
 • Говорете с лекаря и се ваксинирайте за всичко, което той ви каже – вирусен хепатит, грип и т.н.
 • Ако ще пътувате до по-екзотична страна, проверете дали не трябва да се ваксинирате за някаква несрещана в България болест като жълта треска или холера.
Храна
 • Поемането на замърсена храна е една от най-честите причини за бактериална инфекция (гастроентерит). Следвайте тези съвети кои храни да избягваме. Нека не ви притеснява, че текстът е за бременни жени – препоръките са универсални.
 • Храната трябва да се приготвя внимателно. Най-добре е всичко да минава през термична обработка (печене, варене, пържене). Измивайте внимателно хранителните продукти и гответе в чисти съдове.
Къде да ходим/не ходим
 • Когато сме болни, трябва да си стоим вкъщи. Инфекция с един организъм ни стига, а и няма причини да заразяваме другите.
 • Публичните места като градски транспорт или концерт са място, където можем да се заразим от нещо. Едно, защото много хора пипат дръжките на вратите и ползват тоалетните, и второ, защото кихането и кашлянето изхвърля във въздуха буквално милиони вируси и бактерии. Ето защо трябва да избягваме тези места, да си чистим ръцете с антисептик и дори да носим маска, ако се налага.
 • Много внимавайте, когато сте в болница или на зъболекар. Изисквайте медицинския персонал да е с чисти ръце и да ползва стерилни инструменти. Чистете своите ръце често. Ако имате венокат или катетър, следете зоната около него и ако ви се строи мръсна, суха, зачервена или нещо, веднага уведомете сестрите.
 • Ако сте сред природата, пазете се от паразити (т.е кърлежи). Пипате ли животни или тяхната храна, веднага след това си почистете ръцете. Как се вади кърлеж.
 • Избягвайте да носите открити обувки като сандали. Изрязвайте ноктите на краката си внимателно, за да не ви разраняват.

Прочетете повече на английски език

Preventing infections when in a hospital, pdf (University Hospital Southhampton, NHS).

Infections in hospital - reduce the risk (better Health Channel).

How to prevent germs from spreading – tips to keep our house germ free (NHS Choices).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.