Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Защо да откажем цигарите

Защо да откажем цигарите

Каква е ползата от това да спрем да пушим и доколко сме заплашени от рак на белия дроб.

В дима от цигарите има около 7000 химически съединения, някои от които пречат на тялото да функционира оптимално. Поне за 69 от тях е доказано, че имат карциногенен (причиняващ рак) ефект.

Тютюневият дим затруднява множество функции на организма, защото например намалява количеството кислород в кръвта или пък повишава кръвното налягане за кратко след всяка цигара. Резултатът е, че пушачите страдат доста по-често от непушачите от проблеми като:

Рискът от развитие на имащия лоша прогноза рак на белия дроб при пушач е между 15 и 30 пъти по-висок, отколкото при непушач. Цигарите могат да са една от причините за поява на злокачествен тумор на десетки места в тялото ни.

Полза от отказване на цигарите
  • 20 минути: Пулсът и кръвното налягане се връщат към нормалното
  • 8 часа: Никотинът и отровният въглероден оксид в кръвта намаляват наполовина, докато количеството кислород се завръща в норма
  • 48 часа: Кръвта се е изчистила от въглероден диоксид. Белите дробове започват да се чистят от секрета и частиците, дължащи се на цигарения дим
  • 72 часа: Дишането се улеснява, малките въздушни пътища се отпускат и разширяват в тялото навлиза повече кислород и енергията ни се покачва
  • 2-12 седмици: Кръвообращението се подобрява и рискът от развитие на сърдечно-съдови проблеми започва да спада
  • 3-9 месеца: Проблеми като задъхване, кашлица и прочие намаляват значително. Капацитетът на белия дроб е нараснал с около 10%
  • 1 година: Рискът от сърдечно заболяване е вече 1/2 от този на пушач
  • 10 години: Рискът от рак на белия дроб е вече 1/2 от този на пушач
  • 15 години: Вероятността за сърдечно заболяване е равна с тази на непушач

Допълнително отказването на цигарите ще подобри вкуса и обонянието и храната ще ни носи повече удоволствие. С времето ноктите и зъбите ни ще станат по-малко жълти, носещата се от нас миризма няма да отблъсква хората, венците и зъбите ни ще бъдат по-здрави, раните ни ще заздравяват по-бързо…

Ако приемем, че една кутия цигари струва 5лв и че пушим по 10 цигари на ден, да ги откажем ще ни спести около 1000лв всяка година. Сумата не включва здравните разходи, които цигарите евентуално ще ни стоварят на главата.

Рак на белия дроб

Точно с колко тютюнопушенето повишава вероятността за развиване на рак в белия дроб е почти невъзможно да се определи, защото зависи от това колко пушим, какви цигари, спортуваме ли и т.н.

Като цяло обаче рискът нараства според силата на навика и броя на годините, в които пушим. Най-общо 1 от 17 човека в САЩ  (6%) ще бъде диагностициран с рак на белия дроб. Това е общо за пушачи и непушачи.

Процентът хора с рак на белия дроб при пушачите е много по-висок от този при непушачите и е между около 5.5% (отказали се пушачи) и 25% (сериозни пушачи, повече от 25 цигари на ден).

В сравнение със стотиците други видове рак този на белия дроб е много чест и много смъртоносен. Около 4000 човека у нас всяка година се диагностицират с белодробен рак като евентуално болестта ще отнеме живота на 3600 от тях. В САЩ 18% от хората с този карцином ще са живи 5 години след диагнозата. В България този процент е едва 6.5% (средният за Европа е 12.6%).

Отказването на цигарите преди 50 г. възраст намалява риска от смърт, дължаща се на рак на белия дроб, към 75-тата година с повече от 60%.


Прочетете повече на английски език

How smoking tobacco affects your cancer risk (US National Cancer Institute).

Smokefree (UK National Health Service).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.