Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Диета при бъбречна недостатъчност

Диета при бъбречна недостатъчност

Какво можем и какво не може да ядем при болни бъбреци.

Бъбреците регулират състава на кръвта. Когато те не работят оптимално, трябва да променим хранителните си навици, за да не ги товарим прекомерно и да забавим развитието на болестта.

Бъбречната недостатъчност е относително често срещана, но с правилна диета, лечение и разумен стил на живот, прогнозата не е толкова лоша. В Англия едва 1 на всеки 20 човека с бъбречна недостатъчност достига до момент, в който се нуждае от хемодиализа и трансплантация.

 • Готварска сол и натрий

Защо: За да контролираме кръвното налягане. Високото кръвно налягане е доста вредно за бъбреците

Като цяло диетата ни трябва да бъде доста безсолна (под 2300 мг натрий на ден). Ето защо трябва да готвим безсолно и да не консумираме готови храни с много сол като например чипс или салам.

Готварската сол е натриев хлорид. Целта е да ограничим приема на натрий, който е много разпространен елемент и се среща навсякъде. Повечето готови храни и полуфабрикати например съдържат доста натрий.

Измивайте консервираните храни (месо, риба, зеленчуци като кисели краставички и т.н.) с вода преди консумация. По тях има доста сол. Не яжте туршия, защото тя се консервира със сол.

Намаленият прием на сол ни прави по-малко жадни, което евентуално е добре.

Прочетете повече как да намалим солта.

 • Вода и течности

Защо: При напреднал стадий на бъбречна недостатъчност, водата се натрупва в организма.

В ранните етапи на бъбречна недостатъчност не е необходимо да намалим приема на течности. Ако състоянието се влоши обаче, в някакъв момент лекарят ни ще препоръча да ограничим количеството течности, които поемаме.

В този случай помага да пием вода с малки чаши, да смучем замразени плодови сокове и така да контролираме колко течност приемаме.

Важно е в топли дни да не допускаме да се прегряваме, защото водата има основна роля за регулацията на температурата в тялото ни.

 • Калий

Защо: Бъбреците контролират количеството калий в кръвта, а калият контролира сърдечната дейност. Прекалено малко или прекалено много калий в кръвта могат да объркат сърдечния ритъм и дори да предизвикат смърт.

Калият е доста разпространен елемент и се среща почти във всички храни. Според нивата ни на калий ще трябва или да си го набавяме (това е лесно) или да го избягваме (по-трудно).

Научете как да разпознаете хипокалемия (нисък калий) и кои храни са богати на този елемент. Ако се налага ги приемайте или избягвайте.

Въпросът за калия е сериозен. Винаги го обсъждайте с лекаря си и следвайте неговите предписания.

 • Калций и фосфор

Защо: За да защитим костите и кръвоносната система.

Бъбреците премахват излишния фосфор от кръвта. Дори в ранен етап на бъбречна недостатъчност, този елемент се натрупва в кръвта. Това води до увреждане на костите, защото те започват да отделят калций, който се свърза с излишния фосфор. Това води до остеопороза.

Високите нива на фосфор също така спомагат за процеса атеросклероза и така увреждат кръвоносните съдове.

Ето защо диетата ни като цяло трябва да е по-бедна на фосфор (фосфати) и евентуално по-богата на калций. Второто трябва да реши лекаря ни и то зависи от общото ни състояние. Възможно е да ни бъде предписан и витамин D, ако развиваме остеопороза.

Проверявайте на етикетите на храните и напитките за високо съдържание на неща, в чието име откриваме „фосф“ или “phos”. Повечето студени чайове например съдържат доста фосфор.

Препоръчителната дневна доза фосфор за възрастен човек е около 700 милиграма (U.S. National Library of Medicine). Нормалните нива на фосфор в кръвта са между 2.4 и 4.1 милиграма на литър кръв.

Много фосфор има в следните храни:

 • Обработени меса и риба (проверете етикетите за съдържание на фосфор)
 • Колбаси, наденици, пушени меса, шунка и т.н.
 • Треска и сардина
 • Сърца, дробчета, воденички и прочее животински дреболии
 • Мляко и млечни продукти освен масло, маргарин, рикота, сирене бри и крема сирене
 • Бобови култури, леща
 • Ядки
 • Пълнозърнести храни
 • Всички видове кола (Coca Cola, Pepsi Cola и т.н.)
 • Фъстъчено масло
 • Шоколад
 • Бира (и бирена мая)

Високите нива на фосфор в кръвта предизвикват сърбеж. Възможно е да се наложи да пием медикаменти, които да улавят фосфора в кръвта ни.

С какво можем да заменим храните богати на фосфор (английски език): Low-phosphorus diet: Best for kidney disease? (Mayo Clinic).

 • Протеини

Защо: Протеините товарят бъбреците и затова се налага приемът им да бъде намален.

Протеините са съставени от аминокиселини. Някои аминокиселини не могат да бъдат произвеждани от тялото ни и затова е необходимо да си ги набавяме с храната. Човек има нужда средно от около 40-60 грама протеини на ден (зависи от теглото ни).

При разграждане на протеините се отделят вещества, които бъбреците премахват от тялото. Затова богата на протеини диета натоварва бъбреците и ускорява развитието на бъбречната недостатъчност.

Лекарят ни ще препоръча колко протеини да поемаме според степента на увреждане на бъбреците ни. Ако има влошаване на състоянието им, разрешеното количество ще намалява.

Богати на протеини са следните храни:

 • Месото
 • Яйцата
 • Рибата
 • Млякото и млечните продукти
 • Бобовите култури (грах, зелен фасул, нахут и т.н.)
 • Лещата
 • Соята и всички соеви продукти като тофу
 • Всякакви ядки и затова фъстъченото масло
 • Слънчогледовите семки

Прочетете повече за протеините в храната при бъбречна недостатъчност на английски език: Eat the right amount and the right types of protein (US National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases)

 • Въглехидрати

Защо: Ако бъбречната недостатъчност е съчетана с диабет, въглехидратите трябва внимателно да се контролират.

Въглехидратите са чудесен източник на енергия и не товарят бъбреците. Ако нямаме диабет, те ще бъдат съществена част от менюто ни особено ако лекарят ни е препоръчал диета бедна на протеини.

Богати на въглехидрати са хляба и тестените изделия, сладките неща, картофите, царевицата, ориза и всички плодове.

Избягвайте десерти с мляко, шоколад, ядки или банани. Те съдържат твърде много от елементите (фосфор, натрий или калий), с които трябва да внимавате.

 • Мазнини

Защо: Те не товарят бъбреците, но могат да вредят на сърдечно-съдовата система.

Мазнините са задължителна част от диетата при бъбречна недостатъчност. При напреднал стадий на сърдечно-съдово заболяване трябва да внимаваме с тях.

Доколкото е възможно, поемайте предимно растителни мазнини (олио, зехтин) и масло. Избягвайте високомаслени млечни продукти богати на фосфор (изключение са маслото и сиренето бри).

Месото винаги е много богато на мазнини и протеини.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.