Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Какво да правим при грип

Какво да правим при грип

Как да прекараме по-леко грипна инфекция и избегнем риска от усложнения.

Грипът е сериозна вирусна инфекция, която преминава за около седем дни. Той почти никога не се лекува, доколкото антивирусни лекарства се предписват рядко и не са много ефективни.

Грипът е инфекция на дихателните пътища. Той има доста по-силни симптоми от простудата (настинка) и много по-често може да предизвика усложнения, ако не подходим сериозно към излекуването си. Не го подценявайте.

Какво помага да изкараме инфекцията по-леко:

  • Почивка. Предимно трябва да лежим завити на топло. Не бива обаче да се прегряваме
  • Поемане на 2-3 литра течности (по възможност вода) на ден. Така ще избегнем риска от дехидратация и ще понесем по-лесно високата температура. Ако ви е трудно да пиете чиста вода, вижте съветите в края на този текст: Защо да пием вода?
  • Овлажняване на въздуха в стаята. Това облекчава дразненето в гърлото и намалява кашлицата
  • При висока температура можем да вземем парацетамол или ибупрофен. Ако се колебаете кой от двата медикамента е по-подходящ във вашия случай, вижте сравнение между ибупрофен и парацетамол. Никога не давайте аспирин на деца!
  • Ако хремата ни мъчи, може да промиваме носа със солен (физиологичен) разтвор. Подобни промивки помагат доста при деца, а в аптеките се продават продукти с физиологичен разтвор специално за това. Добре е промивките да се правят с топла, но не вряла течност
  • За да облекчим гърлото можем да правим гаргара с топла, но не гореща солена вода. Възрастните могат да смучат бонбони за гърло. Не давайте такива на малки деца, заради риск от задавяне.
  • Яжте течна и мека храна, доколкото е възможно. Между другото пилешката супа наистина има положителен ефект при вирусни заболявания, защото потиска възпалителния процес и ускорява скоростта, с която сополите напускат носа
  • Наспивайте се
  • Избягвайте капки за нос и сиропи за кашлица. Тези не лекуват грипа, но имат странични ефекти. По принцип не ползвайте медикаменти, които не ви е препоръчал лекар. Честото използване на капки за нос може да доведе до повтарящи се епизоди на раздразнение и възпаление на лигавицата на носа

Грипът може да предизвика поредица усложнения. Научете повече за инфлуенцата: как да се пазим от инфекция, ако имаме болен в обкръжението си, възможните усложнения и кога да потърсим лекар.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.