Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Пробиотик и пребиотик

Пробиотик и пребиотик

По какво се различават пробиотиците от пребиотиците и синбиотиците и има ли полза от тях.

Какво е пробиотик

В човешките черва живеят много и много милиарди бактерии. Много от тях изглежда са полезни и ни помагат например да разграждаме храната.

Пробиотиците са хранително добавки (а не лекарства), които съдържат някои от най-разпространените такива бактерии в спящо състояние. Доставени до червата ни тези „спящи“ бактерии ще се събудят, размножат и заселят в тях.

Пробиотиците на пазара не работят по еднакъв начин, защото съдържат различни бактерии. Ефектите им върху организма, ако изобщо има такива, ще са различни.

Като цяло знанието на учените за природата и ролята на бактериите в червата е все още нищожно.

Какво е пребиотик

Пребиотиците са вещества, които помагат на бактериите в червата, например фибри. Пребиотици откриваме в многобройни храни като доматите, лука и бананите.

Какво е синбиотик

Синбиотиците са комбинация от пробиотик и пребиотик. Те са съвсем неизучени и ще минат десетилетия преди изобщо да знаем дали те са полезни и/или безопасни.

За какво помагат пробиотиците

Няма основания да се твърди, че пробиотиците помагат при определено състояние или болест. Проведените изследвания досега разкриват, че е възможно определени комбинации от бактерии понякога да имат благотворно влияние при диария.

В момента се провеждат множество клинични изследвания с различни формулировки на пробиотик за всякакви стомашно-чревни и други състояния. Засега като цяло няма никакви убедителните (от медицинска и научна гледна точка) доказателства, че даден пробиотик помага на определен здравословен проблем.

Помага ли взимането на пробиотик за отслабване?

Няма никакви убедителни основания да се счита, че пробиотиците ще помогнат за контрол на теглото. Почти няма проведени изследвания в тази посока, а резултатите от наличните не са окуражаващи (вж. Probiotics for the control of obesity).

Полезни ли са пробиотиците при прием на антибиотик

Антибиотиците са лекарства, които убиват лошите бактерии, проникнали в тялото ни. С тях се лекуват опасни бактериални инфекции.

Покрай лошите бактерии антибиотиците убиват и добри бактерии в червата. Пиенето на пробиотик на теория възстановява чревната флора.

Изследванията дали това е наистина така не намират убедителни доказателства, но вдъхват надежда, че поне при някои хора взимането на определени комбинации от бактерии ще е от полза.

В червата има около 38 трилиона бактерии и логично затова взимането на антибиотици в повечето случаи не е проблем.

Имат ли пребиотиците странични ефекти

Да. Такива са наблюдавани при хора с някакви заболявания. При силно увредена имунна защита един пробиотик може да предизвика дори сепсис (потенциално животозаплашващо състояние, изискващо незабавна медицинска намеса).

При здрави хора пробиотиците изглежда са безопасни. Киселото мляко в магазина на практика е пробиотик – очевидно приемът на полезни бактерии ( в разумна концентрация) не е проблем.

Какво още трябва да знаем

Про- и пре-биотиците са хранителни добавки. Това означава, че те не се регулират както лекарствата. Затова е възможно:

  • Концентрациите в продаваните продукти може да са твърде ниски, за да имат ефект.
  • Продаваният продукт да не съдържа написаното на етикета му.
  • Твърденията на опаковката на продукта за полезност да са напълно измислени (т.е. че помага за екзема или стимулира имунната система).
  • Бактериите в продукта да умират в стомаха и изобщо да не достигат до червата.

В този смисъл сигурен пробиотик ще е като цяло такъв, който е преминал клинични проучвания и се произвежда според „добрите производствени практики“, задължителни за фармацевтичната индустрия. Компетентните фармацевтични компании – тези, които правят научни изследвания преди да произвеждат –  тепърва започват да изучават пробиотиците и евентуално да навлизат на пазара.

Въпреки това повечето пре- и пробиотици изглежда са безвредни при здрави хора. Ако нямаме понижена имунна защита (например заради медикаменти при автоимунно заболяване), не би трябвало да има проблем да пробваме дали някакъв пробиотик ще се отрази добре на състоянието ни.


Прочетете повече на английски език:

Probiotics and Prebiotics (patient.info Professional Reference).

Probiotics: In Depth (US National Center for Complemenary and Integrative Health).    

Probiotics (NHS Choices).

Probiotics and prebiotics (World Gastroenterology Organisation Global Guidelines).

Probiotics for the control of obesity – Its effect on weight change (Porto Biomed J 2016;1(1):12-24).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.