Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Причини за безплодие (инфертилност)

Причини за безплодие (инфертилност)

На какво може да се дължи трудността да заченем и какво да сторим.

Около 1 от всеки 7 жени в Англия има трудности да зачене. Около 80% от двойките, които правят секс редовно (на всеки 2-3 дни), успяват да забременеят през първата година.

Ако сме следвали тези препоръки за забременяване и не сме успели да заченем 2-3 години, трябва да потърсим причината за това. В много случаи медицинска намеса може да помогне.

Причини за временно или постоянно безплодие могат да бъдат:
  • Стерилитет или проблеми с качеството на спермата при мъжа. Това се установява с прости тестове и често е решим проблем. Засяга поне 1 на 10 мъже.
  • Проблеми с овулацията. Тези могат да бъдат например причинени от излишък на хормона пролактин или от поликистозен овариален синдром. В много случаи проблемите с овулацията могат да бъдат излекувани. Употребата на лекарства за стимулиране на овулацията носи рискове.
  • Проблеми с фалопиетите тръби, по които яйцеклетката преминава от яйчниците в утробата. Най-честата причина за такъв проблем е инфекция довела до тазова възпалителна болест. Инфекцията в общия случай се дължи на сексуално предавано заболяване. Дали ще можем да забременеем чрез секс след излекуване на инфекцията зависи от степента на увреждане на фалопиевите тръби.
  • Ендометриоза. При нея тъканта, която облицова вътрешността на матката, израства извън утробата. Това може да предизвика възпаление и/или образуване на ненужна тъкан в матката, която да пречи на забременяването.
  • Проблеми с утробата. Най-често тези се дължат на миома на матката или полип на женските полови органи. В много случаи проблемите с утробата, които пречат на забременяването, са лечими (напр. чрез операция за премахване на онова, което пречи).
  • Проблеми с маточната шийка (цервикса). Най-често те се дължат на стеснение на цервикса или на неспособност да произведе течността необходима на сперматозоидите да достигнат дo утробата. Тези проблеми понякога могат да се излекуват или заобиколят чрез инсеминация (директно поставяне на семенна течност в утробата).
  • Необяснена причина. Тестовете и изследванията не намират никаква причина за неспособността да заченем. В този случай лекарите препоръчват да не се отказваме и да не губим надежда, защото понякога просто „не е било точното време“ да имаме дете.
Какво пречи на забременяването

Прочетете повече:

Как да забременея

Какво помага и какво не бива да правим, ако искаме да забременеем и родим здраво бебе.

Защо да откажем цигарите

Female infertility (Mayo Clinic)

Male Infertility (Mayo Clinic).

Последни статии

Как да успокоим плачещо бебе

Причини за бебешки плач. Техники за успокояване на ревящо бебе.

Отвъд болкоуспокояващите: психически контрол на хронична болка

Как да се справяме с болката, когато тя е постоянен спътник в живота ни.

Вагинално кръвотечение по време на бременност

На какво може да се дължи кръв във влагалището при бременни  и кога незабавно е нужен лекар.

Високи триглицериди – как да ги свалим

Каква е ролята на триглециридите в тялото, кога са високи и защо е умно да ги понижим.