Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Причини за безплодие (инфертилност)

Причини за безплодие (инфертилност)

На какво може да се дължи трудността да заченем и какво да сторим.

Около 1 от всеки 7 жени в Англия има трудности да зачене. Около 80% от двойките, които правят секс редовно (на всеки 2-3 дни), успяват да забременеят през първата година.

Ако сме следвали тези препоръки за забременяване и не сме успели да заченем 2-3 години, трябва да потърсим причината за това. В много случаи медицинска намеса може да помогне.

Причини за временно или постоянно безплодие могат да бъдат:
  • Стерилитет или проблеми с качеството на спермата при мъжа. Това се установява с прости тестове и често е решим проблем. Засяга поне 1 на 10 мъже.
  • Проблеми с овулацията. Тези могат да бъдат например причинени от излишък на хормона пролактин или от поликистозен овариален синдром. В много случаи проблемите с овулацията могат да бъдат излекувани. Употребата на лекарства за стимулиране на овулацията носи рискове.
  • Проблеми с фалопиетите тръби, по които яйцеклетката преминава от яйчниците в утробата. Най-честата причина за такъв проблем е инфекция довела до тазова възпалителна болест. Инфекцията в общия случай се дължи на сексуално предавано заболяване. Дали ще можем да забременеем чрез секс след излекуване на инфекцията зависи от степента на увреждане на фалопиевите тръби.
  • Ендометриоза. При нея тъканта, която облицова вътрешността на матката, израства извън утробата. Това може да предизвика възпаление и/или образуване на ненужна тъкан в матката, която да пречи на забременяването.
  • Проблеми с утробата. Най-често тези се дължат на миома на матката или полип на женските полови органи. В много случаи проблемите с утробата, които пречат на забременяването, са лечими (напр. чрез операция за премахване на онова, което пречи).
  • Проблеми с маточната шийка (цервикса). Най-често те се дължат на стеснение на цервикса или на неспособност да произведе течността необходима на сперматозоидите да достигнат дo утробата. Тези проблеми понякога могат да се излекуват или заобиколят чрез инсеминация (директно поставяне на семенна течност в утробата).
  • Необяснена причина. Тестовете и изследванията не намират никаква причина за неспособността да заченем. В този случай лекарите препоръчват да не се отказваме и да не губим надежда, защото понякога просто „не е било точното време“ да имаме дете.
Какво пречи на забременяването

Прочетете повече:

Как да забременея

Какво помага и какво не бива да правим, ако искаме да забременеем и родим здраво бебе.

Защо да откажем цигарите

Female infertility (Mayo Clinic)

Male Infertility (Mayo Clinic).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.