Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Как се вади кърлеж

Как се вади кърлеж

Ако кърлеж се махне до 24 часа след като се е закачил за тялото, вероятността от инфекция е много по-ниска.

Кърлежите понякога пренасят болести, част от които много опасни. Добрата вест е, че ако кърлежът се извади сравнително скоро след като ни е захапал и това се направи както трябва, рискът от заразяване с нещо е относително нисък.

Най-разпространената болест пренасяна от кърлежи в България е борелиозата (т.е. лаймска болест).

Как се вади кърлеж

Като за начало в никакъв случай не опитваме да убием кърлежа с алкохол, мазнина, газ или нещо подобно. Тези манипулации могат да накарат паразита буквално да повърне в нас, което значително повишава риска от инфекция.

Вземете пинсета. Хванете кърлежа за челюстите (главата), тоест възможно най-близо до кожата. Изтеглете го, леко бавно, спокойно и равномерно право нагоре. Ако дърпаме твърде силно или бързо, кърлежът вероятно ще се скъса. Бъдете нежни и внимателни.

Съществува разпространен мит, че кърлежите се вадят чрез въртене. Това е абсолютно неправилно, защото усукването може да скъса паразита и част от него да остане в нас.

Ако все пак по някаква причина част от кърлежа остане в нас, трябва да идем на лекар. Не отлагайте посещението.

След като премахнем кърлежа от кожата. Задължително трябва да го запазим за изследване след като го убием чрез накисване в алкохол (не пукайте кърлежа с нокти – така като нищо може да се заразите с нещо). Ако след време има съмнение за инфекция, кърлежът ще помогне да се изясни има ли такава и, ако да, с какво е. Така лечението ще е по-навременно и вероятно по-успешно.

След премахването на кърлежа, почистете мястото на ухапването с вода и сапун. Изваждащият кърлежа трябва да си измие ръцете след процедурата.

Запишете някъде датата, на която сте извадили кърлежа. Следващите няколко дни следете внимателно мястото на ухапването за обрив. Ако има такъв или се появят симптоми подобни на тези на грип, веднага се обърнете към лекар.


Прочетете как се маха кърлеж на английски език (Mayo Clinic). Как се вади кърлеж и болести, предавани с кърлежи от РЗИ „Велико Търново”.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.