Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Как се вади кърлеж

Как се вади кърлеж

Ако кърлеж се махне до 24 часа след като се е закачил за тялото, вероятността от инфекция е много по-ниска.


Кърлежите понякога пренасят болести, част от които много опасни. Добрата вест е, че ако кърлежът се извади сравнително скоро след като ни е захапал и това се направи както трябва, рискът от заразяване с нещо е относително нисък.

Най-разпространената болест пренасяна от кърлежи в България е борелиозата (т.е. лаймска болест).


Как се вади кърлеж

Като за начало в никакъв случай не опитваме да убием кърлежа с алкохол, мазнина, газ или нещо подобно. Тези манипулации могат да накарат паразита буквално да повърне в нас, което значително повишава риска от инфекция.

Вземете пинсета. Хванете кърлежа за челюстите (главата), тоест възможно най-близо до кожата. Изтеглете го, леко бавно, спокойно и равномерно право нагоре. Ако дърпаме твърде силно или бързо, кърлежът вероятно ще се скъса. Бъдете нежни и внимателни.

Съществува разпространен мит, че кърлежите се вадят чрез въртене. Това е абсолютно неправилно, защото усукването може да скъса паразита и част от него да остане в нас.

Ако все пак по някаква причина част от кърлежа остане в нас, трябва да идем на лекар. Не отлагайте посещението.

След като премахнем кърлежа от кожата. Задължително трябва да го запазим за изследване след като го убием чрез накисване в алкохол (не пукайте кърлежа с нокти – така като нищо може да се заразите с нещо). Ако след време има съмнение за инфекция, кърлежът ще помогне да се изясни има ли такава и, ако да, с какво е. Така лечението ще е по-навременно и вероятно по-успешно.

След премахването на кърлежа, почистете мястото на ухапването с вода и сапун. Изваждащият кърлежа трябва да си измие ръцете след процедурата.

Запишете някъде датата, на която сте извадили кърлежа. Следващите няколко дни следете внимателно мястото на ухапването за обрив. Ако има такъв или се появят симптоми подобни на тези на грип, веднага се обърнете към лекар.


Прочетете как се маха кърлеж на английски език (Mayo Clinic). Как се вади кърлеж и болести, предавани с кърлежи от РЗИ „Велико Търново”.

Последни статии

Ин витро оплождане - какво трябва да знаем

Кога се прилага, с какъв успех, какво представлява и какви странични ефекти има ин витро фертилизацията (IVF).

Вътрематочно осеменяване – какво трябва да знаем

Какво представлява вътрематочната инсеминация, доколко е успешна и кога се прилага. Вътрематочната инсеминация е метод за изкуствено осеменяване...

Съвети при кошмари и нощни ужаси при деца

Каква е разликата между кошмар и нощен  ужас. На какво се дължат те и какво помага.

Съвети при декубитални рани

На какво се дължат декубитусите. Как да избегнем и лекуваме рани от обездвижване и залежаване.