Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Как алкохолът уврежда организма

Как алкохолът уврежда организма

Защо дори умерената алкохолна консумация вреди на тялото и психиката.

Алкохолът е отровно за клетките химическо съединение, което заради това използваме за дезинфекция.

Когато пием алкохол, той бързо навлиза в кръвта и се разпространява до всички органи на тялото. Затова спиртните напитки имат отрицателен ефект върху всяка част на организма ни, а не само върху мозъка.

Тъй като алкохолът според тялото ни е отрова, то се опитва веднага да го разгради. Способността на черния дроб да разгражда алкохола обаче е ограничена (особено при жени), защото кръвта го разпространява навсякъде из тялото и е необходимо време цялата кръв да мине през черния дроб.

Резултатът е, че дори да поемем малко алкохол, част от него ще остане в кръвта известно време и ще навреди на тялото ни. Ето защо алкохолът е рисков фактор, т.е. увеличава вероятността за появата на огромен брой заболявания. С други думи хората, които не пият спиртни напитки, са по-здрави, по-дълголетни и като цяло по-удовлетворени от живота.

Какво причинява алкохолът на тялото
 • Мозък и нервна система. Алкохолът потиска функционирането на мозъка и нервната система. Предизвиква умиране на мозъчни клетки и свиване на мозъка, тремор, деменция, уврежда нервните влакна.
 • Сърдечно-съдова система. Увеличава триглицеридите (вид мазнини) в кръвта и увеличава риска от атеросклероза. Води до високо кръвно налягане. Уврежда сърдечния мускул (и изобщо мускулите) и е рисков фактор за инфаркт на сърцето.
 • Черен дроб. Алкохолът предизвиква възпаление и натрупване на мазнини в на черния дроб, цироза и евентуално смърт. Увеличен е рискът от поява на нелечимия рак на черния дроб.
 • Стомах. Спиртът стимулира стомаха да отделя киселина. Затова причинява гастрит и евентуално стомашно кръвотечение.
 • Ендокринна система. Алкохолът повлиява действието на хормоните в тялото. Предизвиква например загуба на сексуално желание и еректилна дисфункция при мъжете и хормонални проблеми при жените. Разстройва контрола на кръвната захар и затова предизвиква затлъстяване и евентуално поява на диабет.
 • Кръв. Алкохолът в кръвта убива червените кръвни клетки и води до анемия, лишавайки тялото от кислород. Допълнително е потисната способността на костния мозък да произвежда кръвни клетки (всички видове), което отслабва имунната система и способността на организма да се бори с инфекциите.
 • Рак. Спиртната консумация се свързва с рак на устната кухина, хранопровода, червата и множество други. Увеличава около два пъти риска от поява на рак на гърдата при жени.
 • Още какво. Алкохолът още води до панкреатит, дехидратация, поява на акне (изсушава кожата), отслабена имунна защита и др.
Влиянието на алкохола върху психиката включва
 • Депресия
 • Безпокойство
 • Прогресивна загуба на интелектуални способности
 • Социална изолация
 • Семейно и друго насилие; развод
 • Алкохолът е основна причина за смъртност при автомобилни катастрофи
 • Инфекция с полово преносими болести, заради намалената способност да се взимат правилни решения
 • Увеличен риск от самоубийство
Защо няма безопасно количество алкохол

Здравните власти по целия свят имат препоръки за допустимо количество спиртни напитки за дневна консумация. В Австралия например препоръката е до 30 мл концентрат (40% алк), 100 мл вино (13.5% алк) и около 300 мл бира (5% алк) на ден.

Проблемът е, че дори тези количества не са наистина безопасни за ежедневна употреба. Защо? Причината е, че алкохолът се намира в кръвта, а се премахва от тялото предимно в черния дроб. Докато цялата кръв премине през този орган и се изчисти от алкохола, минава доста време, през което време организмът е увреждан. Това се повтаря всеки ден.

Този на пръв поглед незабележим ефект се натрупва и затова с времето се оказва, че хората, които ежедневно консумират алкохол, живеят по-кратко, имат значително повече и по-тежки здравословни проблеми и по-ниско качество на живот като цяло.


Прочетете повече на английски език:

Alcohol and Sensible Drinking (Patient.info).

Biological Impacts Of Alcohol Use: An Overview

Alcohol (Better Health Channel).

 

Alcohol harm

Влияние на алкохола върху имунната система.

Източник: Gyongyi Szabo, M.D., Ph.D., and Banishree Saha, Ph.D. Alcohol's Effect on Host Defense. Alcohol Research: Current Reviews 2015;37(2):159-170.

 

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.