Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Правила за орална хигиена

Правила за орална хигиена

Миенето на зъбите не е толкова проста работа. Ето как да се грижим за здравето на усмивката си и да избягваме честите посещения при стоматолог.

Заболяванията на зъбите и венците са много често срещани въпреки че в много случаи са лесно предотвратими. Изисква се предимно дисциплина, около 10 минути на ден и относително скромен бюджет.

 

Стъпка 1: Четката за венци и миенето им

Четката за зъби е наричана погрешно така. Откритите пространства на зъбите се чистят буквално сами и по тях не се образуват кариеси. Ролята на четката е да премахне остатъците храна от венците, вътрешната страна на бузите и езика.

 • Използвайте средно твърда четка за зъби, ако стоматолог не ви е казал друго. Колкото по-малка е четката, толкова по-добре чисти.
 • Търкайте венците си нежно с кръгообразни движения около три минути. За да избегнем претъркване и оголване на венците, винаги трябва да движим четката от венците към зъбите, а не просто да търкаме венеца. Не забравяйте да изчистите вътрешната страна на бузите. Изплезете се и почистете много нежно и деликатно езика.
 • Вътрешната страна на венците на долната челюст се мие като четката се постави в средата и се плъзне в едната посока сякаш изгребваме остатъците от храната към последния зъб. После същото в другата посока.
 • Не слагайте много паста за зъби на четката - колкото грахово зърно стига.
 • Използвайте пасти за зъби с флуор. Избелващите пасти за зъби не трябва да се ползват постоянно. Смяната на пастата от време на време е препоръчителна.
Стъпка 2: Конец за зъби

С измиването на устата няма да се предпазим от кариес. Пространствата между зъбите са пълни с храна и бактерии. Там ще се образува плака (зъбен камък). Ред е на конеца за зъби.

 • Изберете конеца за зъби според широчината на междузъбните ви пространства. Конецът трябва да влиза и излиза общо взето безпроблемно.
 • За едно изчистване на зъбите е необходим около 40 см конец. Той се навива на единия показалец (или среден пръст както ви е по-удобно) и се захваща с 2 намотавания на същия пръст на другата ръка. В процеса на чистене отвиваме от единия и навиваме на другия пръст, за да ползваме чисто парче конец.
 • След като вмъкнем конеца между два зъба първо почистваме венеца като движим нежно конеца напред назад. След това остъргваме с конеца вътрешната страна на двата зъба последователно.
 • След като минем всички зъби остъргваме (нежно и внимателно, нали?) венеца зад последния зъб от страната, която сме чистили досега, както и неговата открита страна. До това място четката за зъби не стига добре.
 • Пластмасовите клечки за зъби, които се срещат все по-чество в аптеките, почистват по-добре от конеца за зъби и са за предпочитане в повечето случаи. Попитайте стоматолога си за тях.
Стъпка 3: Вода за уста

След конеца за зъби идва времето на жабуркане с вода за уста. Тя ще премахне остатъците от вредни бактерии от устата и ще ни осигури свеж дъх.

 • Жабуркайте устата според предписанието на етикета на продукта. Не гълтайте водата за уста, изплюйте я.
 • Бактериите имат навика да живеят на гърлото. Гаргарата с вода за уста след жабуркането е препоръчителна.
 • Не използвайте често скъпи и силно агресивни води за уста. Опитвайте се да не ползвате една и съща вода за уста по-често от веднъж на няколко месеца.

Какво още помага да запазим зъбите си здрави:

 • Жабуркане с чиста вода след всяко ядене или пиене на сладка напитка. Бактериите, които развалят зъбите ни, се хранят със захар. Няма ли захар, няма и условия за живот на лоши герои в устата ни.
 • Почистване на зъбния камък при стоматолог веднъж на 6 месеца. Колкото и добре да се грижим за зъбите си, плака ще се образува на някои места. Премахването й става единствено и само при стоматолог. Струва си - без плака няма кариеси, възпалени венци и т.н.
 • Флуорната профилактика за децата има добре документиран положителен ефект върху здравето на зъбите им. Няма сериозни и достоверни медицински основания да се счита, че флуорът има каквито и да било вредни ефекти за децата, ако се дава в предписаните дози.

И малко теория:

Почистването на устната кухина и най-вече на венците е необходимо, за да не позволим на милиони бактерии да се заселят в устата ни. Веднъж настанили се между зъбите и по венците ни - добре защитени в т.нар. зъбен камък - бактериите бавно но неумолимо водят до кариес, възпаление на венците, проблеми с костите, за които са закачени зъбите (пародонтит), лош дъх и в крайна сметка до загуба на зъби.

Заболяванията на зъбите и венците увеличават риска от сърдечносъдови заболявания.

Великолепно детско видео как да мием зъбите си. Езикът е английски.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.