Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Какво да правим при изгаряне

Какво да правим при изгаряне

Изгарянето уврежда кожата. Какво можем да сторим, за да й помогнем да се възстанови по-бързо и с по-малко болка. Кога трябва да потърсим помощ?

Изгаряне може да получим не само от източник на топлина като печка или слънцето, но и при контакт с агресивни химически вещества като киселини и основи. Вдишването на горещи или агресивни газове също причинява изгаряне.

Стъпките, които трябва да предприемем при леки изгаряния, са:

 •  Стъпка 1: Далеч от опасността

Да отдалечим пострадалия от източника на топлина или да спрем контакта на кожата му с агресивния химикал. В случай на електрическо изгаряне винаги първо спираме тока (не пипайте пострадалия преди това или, ако се налага, го избутайте настрани с неметален предмет)

 • Стъпка 2: Подготви мястото

Да махнем и всички дрехи бижута и т.н., които се намират върху мястото на изгарянето или по които има киселина, основа или друг химикал. Ако нещо е залепнало върху кожата обаче, в никакъв случай не се опитваме да го отстраняваме.

 • Стъпка 3: Студена вода

Да измием обилно мястото на изгарянето със студена течаща вода за 15 - 20 минути или докато болката не изчезне. Ако на пострадалия му е лошо, може да ползваме някакъв съд със студена вода, в който да потопим крайника му.

Забележка: Малките деца по-лесно се преохлаждат. Бъдете внимателни със студената вода. Ако трябва, завийте ги с дебело одеяло, докато охлаждате мястото.

 • Стъпка 4: Превръзка

Превържете мястото със стерилна превръзка или с абсолютно чист найлон (напри. домакинско фолио). Кожата е наранена и лесно може да се инфектира, ако не я покрием. За да избегнем инфекция, не бива да пукаме и образувалите се малки мехури. Под превръзката можем да сложим крем за изгаряне или вазелин (нищо друго!). Сменяйте превръзката всеки ден. Ако състоянието на кожата ви притесни, потърсете лекар.

Кожните инфекции са неприятни и ще изискват лечение. Ако участъкът изгорена кожа е голям (петно с диаметър 7-8 см) или изгарянето е по лицето, дланите, стъпалата, около стави или в областта на гениталиите, трябва непременно да заведем пострадалия в болница. Считайте тези изгаряния за сериозни.

Какво не бива да правим:

 • Не бива да пукаме мехурите.
 • Не бива да се опитваме да отлепяме дреха или друго нещо, което е залепнало върху мястото на изгарянето.
 • Не бива да мажем изгорялото място с масло, олио или друга мазнина. Не бива да слагаме козметични кремове и лосиони. Така вероятно само ще забавим излекуването на раната и ще я инфектираме. Ако имате съмнения за инфекция, консултирайте се с лекар.

Леките изгаряния преминават сами за около 2 - 3 седмици.

Тежки изгаряния

Изгарянето е тежко, когато тъканите под кожата също са пострадали, а самата кожа е почти напълно разрушена. Ако е засегната голяма част от кожата, състоянието е критично и изисква спешна медицинска помощ.

Стъпките при тежко изгаряне са:

 • Организираме превоза на пострадалия до болница. В общия случай това значи да се обадим на Бърза помощ (тел. 112).
 • Преместваме доколкото е възможно пострадалия далеч от опасност.
 • Покриваме със стерилни превръзки изгорените места. При сериозно изгаряне на голяма част от тялото, може да се ползва чист чаршаф. Превръзката може да бъде навлажнена със студена вода. Разделете с отделни превръзки изгорели пръсти.
 • Сваляме колан, бижута, вратовръзки и други стегнати неща, защото изгореното бързо се подува. В никакъв случай не трябва да се опитваме да сваляме изгорели дрехи, които са залепнали за тялото!
 • Ако е възможно, повдигаме изгореното място над нивото на сърцето.
 • Чакаме медицинска помощ. Не обработваме изгарянията нито със студена вода, нито ги мажем с каквото и да било. При нужда даваме животоспасяваща първа помощ като изкуствено дишане и сърдечен масаж.

Прочетете повече за първата помощ при изгаряне от на английски език. Какво да правим при електрически, химически и слънчеви изгаряния (NHS Choices, английски език).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.