Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Диета при чернодробно заболяване

Диета при чернодробно заболяване

Как да се храним при проблеми с черния дроб като цироза, хепатит или стеатоза.

Черният дроб отговаря за пречистването на организма от вредни и ненужни вещества. Освен това той преработва храната до вещества, които могат да се ползват от клетките, и произвежда част от нещата (вкл. жлъчната течност), необходими на тялото да съществува.

Черният дроб може да бъде увреден от поредица заболявания като вирусен хепатит, алкохолна или неалкохолна стеатоза (затлъстяване на черния дроб), хемохроматоза, системно пиене на алкохол и т.н.

Когато черният дроб е увреден, той се регенерира. При този процес в него се образуват белези. Тези белези са съставени от ненужна тъкан (фиброзна тъкан). В тези области ефективността и работоспособността на черния дроб е намалена. Това се нарича цироза. Цирозата като състояние е краен стадий на някакво чернодробно заболяване.

Съществува разпространено схващане, че при проблеми с черния дроб трябва да се спазва специфична диета. Това като цяло е невярно.

При проблеми с черния дроб трябва просто да спазваме правилата за разумно хранене. И да не пием алкохол.

Започнете от тук: Какво е здравословна диета.

Вирусен Хепатит

Ако сме в остра фаза на вирусен хепатит, лекарите вероятно ще ни кажат да не поемаме за известно време кисели храни и да намалим солта. Ще бъдем посъветвани да намалим мазните храни.

При хроничен вирусен хепатит важат нормалните правила за балансирано хранене. Разбира се, не бива да пием алкохол и е разумно да спрем да пушим.

Трябва да се пазим както от затлъстяване, така и от недохранване.

Алкохолна или неалкохолна стеатоза

Стеатоза лекарите наричат натрупването на мазнини в черния дроб. Това може да доведе до възпаление на черния дроб, наричано стеатохепатит. В повечето случаи състоянието се дължи на ежедневен прием на алкохол. По-рядко то може да е свързано например с наднормено тегло, висок холестерол, диабет или просто да няма известна причина.

Необходимо е:

Цироза

При цироза черният дроб е увреден необратимо. Необходимо е:

  • Да намалим солта, защото тялото ще е склонно към задържане на вода (може дори да развием асцит). При нужда вероятно ще бъдем лекувани с диуретици (лекарства за обезводняване често давани при високо кръвно налягане).

Как да намалим солта.

  • Да не пием алкохол. Никога
  • Да отслабнем, ако се налага
  • Да увеличим приема на калории, ако забележим, че губим тегло, което е вероятно. В този случай е разумно да похапвате малки закуски между основните яденета. Говорете с лекаря какви хранителни добавки са ви евентуално необходими (витамин D за костите например).

При цироза трябва да се пазим от инфекции, защото тялото ще се справя по-трудно с тях. Също така трябва да внимаваме много какви лекарства пием, защото множество медикаменти натоварват черния дроб (примерно аспирин и ибупрофен).

Винаги се съветвайте с лекар и го информирайте, че имате чернодробен проблем. Лекарите вероятно ще ви препоръчват да се ваксинирате срещу грип, вирусен хепатит (А и B) и подобни инфекциозни заболявания.

Какво още трябва да зная

Кафето е полезно за черния дроб. То забавя развитието на цирозата и намалява риска от развитие на рак на черния дроб.

Пийте достатъчно вода според препоръките на лекаря. Защо да пием вода?

Бъдете физически активни, но в рамките на разумното за състоянието ви. Прекомерните физически натоварвания товарят черния дроб.


Прочетете повече:

Хранителни нужди на хора с остър и хроничен хепатит (Сдружение ХепАктив).

Diet & Liver Disease (British Liver Trust).

Coffee consumption and the liver – the potential health benefits (A British Liver Trust report, June 2016).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.