Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Хемохроматоза

Хемохроматоза

wiki

Англ: Hemochromatosis, Iron overload


Хемохроматоза се нарича натрупването на излишно количество желязо в тялото и евентуалните проблеми, които това създава. Състоянието рядко се открива, защото за щастие в повечето случаи не причинява неприятности.

Хемохроматозата е относително често срещана (около 5/1000 човека от европейски произход) и в повечето случаи се дължи на генетични (наследствени) причини. Доста по-рядко състоянието се дължи на преливане на кръв при анемия или на проблеми с черния дроб като цироза или хепатит C. Този тип хемохроматоза се нарича вторична, докато наследствената е първична.

Ако имате случай на хемохроматоза в семейството, изследвайте се дори да нямате симптоми.

В редките случаи, когато има симптоми, хемохроматозата се проявява чрез:

 • Умора, слабост, отпадналост
 • Болки в ставите
 • Потъмняване на кожата, сякаш хващаме лек тен
 • Болка в коремната област
 • Загуба на тегло
 • Понижено сексуално желание
 • Косопад
 • Диабет

Излишъкът на желязо в тялото се установява чрез кръвни тестове. Понеже желязото се натрупва в черния дроб (също в панкреаса и сърцето), лекарите вероятно ще прегледат и черния ни дроб. Възможните усложнения при хемохроматоза са свързани именно с увреждане на тези органи, както и с поява на диабет и еректилна дисфункция.

Лечението най-често се състои в контролирано източване на разумни количества кръв (нарича се флеботомия). Ако по някаква причина (ниско кръвно налягане например) източване на кръвта не е възможно, има медикаменти, които улавят и изхвърлят желязото от кръвта (вероятно ще чуете лекарите да говорят за хелиращи агенти).

Намаляването на желязото в тялото няма да поправи пораженията върху черния дроб или сърцето, ако вече има такива. Болката в ставите (артрит) и евентуално диабета, появили се заради хемохроматозата също няма да бъдат излекувани. Другите симптоми, описани по-горе, ще изчезнат.

Какво помага:

 • Не яжте храни богати на желязо като пилешки дробчета и червено месо
 • Не приемайте витамини или хранително добавки, в които има желязо
 • Не пийте витамин C, защото той увеличава абсорбцията на желязото в тялото
 • Не използвайте готварска посуда от желязо (стомана). Избягвайте и железните прибори за хранене
 • Не яжте несготвени морски продукти. Хемохроматозата увеличава значително риска от инфекция с бактерии, които се срещат в непреминали термична обработка морски продукти
 • Не пийте алкохол. Комбинацията от алкохол и натрупало се желязо в черния дроб води до цироза. Цирозата е необратимо и евентуално летално увреждане на черния дроб

Други промени в хранителните навици и изобщо диети са непрепоръчителни при източване на кръв. Ако обаче имате диабет или сърдечно-съдови проблеми, следвайте предписаната ви диета за тези състояния.


Прочетете в детайли за хемохроматозата на английски език (US National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases). Вижте и статията за излишък на желязо на Mayo Clinic.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.