Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Правила за женска интимна хигиена

Правила за женска интимна хигиена

Как да пазим вагиналната си микрофлора и какво да правим след тоалетна и по време на цикъл.

Интимна хигиена при жените са действията, чрез които се подържа чистотата на външните части на влагалището.

Отвътре влагалището се чисти и защитава само

Организмът на жената е надарен с няколко механизъма, които почистват влагалището отвътре. Ето защо не е необходимо (и дори е вредно) да го мием освен външно.

Примерен механизъм за самопочистване на влагалището е отлюспването и изхвърлянето на епителни клетки, върху които има бактерии, при нормалното вагинално течение.

Измиването на влагалище отвътре пречи на добрите бактерии да го защитават

Когато сме здрави, във влагалището основно живеят добри бактерии на име лактобацили. Тези наши приятели създават кисела среда (pH 3-4), която не позволява на други (вредни) бактерии да се размножават в нас.

Женският организъм редовно отделя във влагалището големи количества от молекула на име гликоген, за да подържа живота на тези бактерии. Гликогенът се превръща в захар, която изхранва лактобацилите ни. С други думи тялото ни храни тези добри бактерии в замяна на тяхната защитна функция.

Измиването на влагалището с интимен душ е вредно

Ако лекар не ни е казал друго по някаква много особена причина, то използването на интимен душ е вредно, защото убива добрите бактерии. Оставянето на влагалището без „охранители” води до размножаване на лоши бактерии, т.е. до инфекция.

Освен с влагалищни инфекции интимният душ се свързва и с по-тежки състояния като тазова възпалителна болест и ендометриоза.

Правила за интимна хигиена
  • Влагалището се мие единствено отвън. Това се прави най-добре с ръце и няколко капки течен шампоан за интимна хигиена. Ако ползваме обикновен сапун или шампоан, то той трябва да е деликатен (без парфюми, да не е антибактериален и т.н.), малко количество и в никакъв случай да не прониква навътре. Не бива да впръскваме вода във влагалището и не бива да ползваме гъба или ръкавици.
  • В идеалния случай трябва да измиваме ежедневно интимната област (особено ако сме били до тоалетната по-голяма нужда, за да спрем разпространението на бактериите, излизащи винаги от ануса по време на дефекация).
  • След дефекация избърсването е задължително от ануса назад (към гръбнака) и никога по посока на влагалището. Препоръчва се използване на мокра тоалетна хартия, като този тип продукти не бива да съдържат парфюми или алкохол, за да не дразнят кожата.
  • По време на менструалния цикъл ръцете трябва да се мият преди (и след) смяната на тампоните или превръзките. Подобна смяна е необходима най-малко 5 пъти на ден по време на цикъла.
  • Препоръчва се да носим светло памучно бельо, защото то не дразни кожата ни. При период на раздразнение е разумно да спим без бельо.

Сексуална хигиена

Интимната женска хигиена включва практикуване на безопасен секс. Моля, отворете връзката за повече информация включително защо не всеки вид секс е разумен от медицинска гледна точка.

Уринирането след секс намалява риска от често срещания при жени цистит, защото урината прочиства пикочните пътища.

Сексът по време на менструалния цикъл (дори в края му) е много нехигиенична практика и трябва да се избягва.

Винаги трябва да си мием ръцете преди и след секс. Не бива да позволяваме да бъдем докосвани от партньорите ни в интимната ни област, ако те не са измили ръцете си преди секса.

Вижте още: Вагинално течение: какво е нормално и какво не.


Източници на информацията:

Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage (Womens Health 2017;13(3):58-67).

Personal hygiene (Better Health Channel).

Keeping your vagina clean and healthy (NHS Choices).

 

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.