Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Как да пазим кожата си от набръчкване и отпускане

Как да пазим кожата си от набръчкване и отпускане

Какво причинява промените на кожата с възрастта и как можем да ги забавим.

С възрастта кожата се променя и става по-суха, тънка, отпусната и набръчкана. Това донякъде се дължи на процеса на стареене, но при повечето от нас в по-голяма степен е заради незнание как да се грижим за кожата си.

Ако се пазим от увреждащите кожата ни неща и се грижим за нея, то значително ще забавим набръчкването и изсушаването и ще запазим по-младия си вид относително по-дълго.

От какво да се пазим?
 • Слънцето. То е основната причина за появата на бръчки по кожата на тялото. Обърнете внимание, че възрастните хора имат повече бръчки по откритите части на тялото, отколкото по закритите. Използвайте слънцезащитни кремове и стойте на сянка.
 • Тютюнопушене. Пушенето свива кръвоносните съдове в повърхностния слой на кожата и до там не достигат достатъчно кислород и хранителни вещества. Допълнително пушенето уврежда и колагеновите и еластиновите влакна в кожата.
 • Сладки храни. Храните с висок гликемичен индекс водят до отделяне на инсулин. Инсулинът на свой ред се свързва с еластина и колагена (протеини в кожата) и тя губи еластичност и младежки вид.
 • Кремове и парфюми, които дразнят кожата. Те я изсушават, а изсушаването спомага за изтъняването, набръчкването и загубата на еластичност.
 • Мръсен въздух. Ако живеем в град, справянето с този проблем е почти невъзможно. Ако имате по пътя си за работа и прочее градинки и паркове, минавайте от там. Измивайте лицето си в края на деня.
 • Недоспиване. Липсата на сън уврежда кожата, защото в този случай тялото произвежда повече от хормона кортизол, който на свой ред увеличава отделянето на инсулин.
 • Горещи бани. Топлият и продължителен душ изсушава кожата.
 • Силни сапуни. Тези могат да „измият“ от кожата ни прекалено мазнини, което я изтощава.
Как да се грижим за кожата си?

Бръчките по лицето се дължат на движение – усмивка, свиване на очите заради ярка светлина и т.н.. Те не могат да бъдат изгладени. Бръчките по останалата част на тялото, които обикновено се появяват към 40-тата ни година, поне в някаква степен могат да се изгладят, а процесът на поява и задълбочаване забавен.

 • Овлажняване. Използвайте овлажняващи кремове и лосиони за тяло. Идеално лосионът за тяло се нанася след къпане върху мокра кожа. Кремовете е добре да съдържат алфа или бета хидрокси киселини (напр. salicylic acid, lactic acid or glycolic acid и церамид (ceramid).
 • Диета. Кожата ни има нужда от определени вещества, които се набавят с храната. Следвайки тези правила за здравословно хранене и ще си ги набавяте. Избягвайте да поемате транс мазнини.
 • Стрес. Стресът прави кожата по-чувствителна и отключва проблеми като акне или екземи. Вижте как да се избавяме от стреса и тези техники за релаксация при стрес.
 • Бръснене. Бръсненето е доста безпощадно към кожата. Използвайте пяна, бъдете нежни, слагайте овлажняващи кремове и лосиони след бръснене и никога не движете ножчето срещу посоката на косъма. Ако сте мъж, помислете за машинка за бръснене вместо да ползвате самобръсначка.

Прочетете още на английски език:

Crepey Skin? A Surprising Cause and 3 Expert Fixes (Cleveland Clinic).

Wrinkles (Better Health Channel).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.