Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»10 симптомa, които не бива да пренебрегваме

10 симптомa, които не бива да пренебрегваме

Кои симптоми изискват да се обърнем към лекар без отлагане и защо.

  • Бучка или грапавина в гърдите

Защо: В повечето случаи една бучка в гърдата не означава рак на гърдата. И все пак около 1 от 8 жени в развитите страни ще бъде диагностицирана с рак на гърдата. Открит в ранна фаза този рак е почти винаги лечим. Мъжете също могат да боледуват от рак на гърдата макар и много по-рядко от жените.

  • Внезапна и неочаквана загуба на тегло

Защо: Ако се храним нормално, но отслабваме сериозно (повече от 5% от теглото ни за около 6 месеца), това може да е знак за сериозно състояние. Чрез загуба на тегло се проявяват диабет, хипертиреоидизъм, доста видове рак, клинична депресия и немалко възпалителни (ревматологични) заболявания.

  • Наличие на кръв в изпражненията

Защо: Въпреки че в повечето случаи да забележим кръв в изпражненията или по тоалетната хартия не е знак за нещо наистина опасно, кървенето може да се дължи на рак на червата или на болест на Крон (тежко автоимунно заболяване). Ако изпражненията ви имат цвят подобен на смола или са черни, идете на лекар незабавно.

  • Ако кашляме или повръщаме кръв

Защо: В дробовете и стомаха ни не трябва да има кръв. Наличието на такава понякога подсказва за сериозен проблем, като например вътрешен кръвоизлив, рак на стомаха или на белия дроб. Ако в повръщаното има тъмна субстанция подобна на смляно кафе, потърсете лекар без отлагане, защото това е съсирена кръв.

  • Постоянна умора граничеща с изтощение

Защо: Всички се уморяваме, но не е нормално да сме изтощени без причина. Сериозни състояния, които могат да изцедят силите ни, са например анемия, бъбречна недостатъчност, хормонални проблеми, депресия или заболяване на черния дроб.

  • Светлинни проблясъци

Защо: Светли петна или проблясъци подобни на светкавици в очите ни могат да означават разлепяне на ретината ни. Изисква се незабавна медицинска, за да се предотврати ослепяване. Друга причина за проблясъците може да е мигрена.

  • Силно и внезапно главоболие

Защо: Всички ни боли глава понякога и това е нормално. Ако обаче получим внезапно и остро главоболие, каквото никога не сме изпитвали и което става много силно за минути, трябва веднага да идем в болница. Подобно главоболие често е знак за аневризма или съсирек в мозъка. Ако главоболието е съчетано с объркване, трудност да се движим или нещо такова, вероятно става дума за мозъчен удар.

  • Болка и стягане в гърдите

Защо: Ако чувстваме сериозно напрежение в гърдите (болка, тежест, стягане, натиск) особено ако е съчетано с нещо като изпотяване, задъхване, гадене или полка в рамото и ръката, вероятно става дума за сърдечна атака. Състоянието може да се овладее с навременна помощ. Трябва да легнем спокойно и да извикаме линейка.

  • Безпричинно задъхване и трудност да се диша

Защо: Във всички случаи нещата не са добри. Причините включват астма, бронхит или пневмония, хронична обструктивна белодробна болест, белодробна емболия (съсирек блокиращ движението на кръвта към белия дроб). Емболията е много опасна и изисква спешна медицинска помощ, защото може да доведе до инфаркт на белия дроб и/или до смърт, ако е запушен важен кръвоносен съд.

  • Промяна на вида на бенките

Защо: Ако забележите бенка, която а) променя формата или цвета си; б) става несиметрична; в) расте нагоре, изпъква или г) променя диаметъра си, трябва да идете при кожен лекар да я погледне. Вероятно не става дума за рак на кожата, но не бива да поемате риск. Ракът на кожата e най-често срещаният рак на планетата.


Прочетете кои са опасните бебешки симптоми (BGMedic.com).

Вижте как изглеждат подозрителни бенки: Moles: a visual guide (NHS Choices)

Източници на информацията: 10 Medical Symptoms You Should Not Ignore (UC San Diego Health), 7 signs and symptoms not to ignore (Mayo Clinic).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.