Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Какво да съдържа аптечката ни при пътуване

Какво да съдържа аптечката ни при пътуване

В планината или в чужбина една разумно приготвена аптечка може да ни спести множество неприятности.

Идеята на походната аптечка е да ни позволи да избегнем отиването до болница при леки неприятности или да окажем адекватна долекарска помощ при сериозни неприятности.

Аптечката е разумно да носим по време на всяко пътуване. Като цяло нейното пренасяне в ръчния багаж при пътуване със самолет е невъзможно.

Какво трябва да съдържа походната аптечка

 • Различни по размер лепенки. Евтините лепенки имат навика да падат и затова е разумно да си купим по-качествени. Ако ходим на планина и очакваме рани по краката, е препоръчително да си вземем медицински хипоалергенен лейкопласт (напр. urgofilm), с който да фиксираме лепенките (и памучните тампони) върху пришките.
 • Антисептичен (антибиотичен) крем за рани. Предпочитаме мазило, а не прах, защото прахчетата не предпазват превръзките от залепване върху раната. Рани не се обработват със спирт, защото спиртът убива клетките и така потиска имунитета, забавя кръвосъсирването и заздравяването. Раните се мият със сапун, ако има такива условия.
 • Латексови ръкавици. С тях можем да обработим рани, когато нямаме възможност да си измием ръцете, както често се случва на път.
 • Запалка, безопасни игли, малка ножица, пинцети. Запалката е за дезинфекция. С безопасните игли можем да поправяме неща, но и да извадим треска, ако не става само с пинцетите. Тези неща не могат да преминат с ръчния багаж при проверка на летище.
 • Дамски превръзки, марли и бинт. Дамските превръзки са стерилни и попиват кръв. Идеални за превързване под бинта на кървящи рани. Бинтът не се слага много стегнат, за да не уврежда кръвообращението.
 • Болкоуспокояващи. Ибупрофен, аспирин, парацетамол. В доста страни аналгинът е забранен, заради множеството си странични ефекти и може да бъде конфискуван на границата. Кодеинът, който понякога се добавя към обезболяващи, е класифициран като наркотик в някои страни и затова е лоша идея да се внася.
 • Лекарства за повишена температура. Тези съвпадат с горните.
 • Мазило и антихистаминови таблетки за алергия. Ако страдаме от сериозна алергия, то следва да носим и адреналин (епинефрин).
 • Лекарство за диария.
 • Активен въглен за случай на хранително нагряване, повръщане и т.н. Таблетки за лошо храносмилане, защото при пътуване ядем различно и това може да предизвика проблеми.
 • Мазило за изгаряне (слънчево или друго).

Специфични лекарства

Когато страдаме от определено заболяване (например астма), в аптечката логично следва да има нещо за състоянието ни.

При пътуване в чужбина, ако носим специфични лекарства, е разумно да носим и рецептата.

Когато самите ние или някой около нас има сърдечно заболяване, трябва да носим нитроглицерин и да имаме ясна представа какви са симптомите и първата помощ при сърдечна атака.


Прочетете повече

Как да изберем лекарство за болка

При каква болка кое болкоуспокояващо без рецепта е подходящо.

Какво да правим при изгаряне

Изгарянето уврежда кожата. Какво можем да сторим, за да й помогнем да се възстанови по-бързо и с по-малко болка. Кога трябва да потърсим помощ?

Мерки при слънчево изгаряне

Какво да правим, ако слънцето ни изгори, и кога да потърсим лекар.

Първа помощ при топлинен удар

Какви са симптомите и как да помогнем при топлинен (слънчев) удар?

Holiday first aid kit essentials (patient.info).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.