Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Какво да съдържа аптечката ни при пътуване

Какво да съдържа аптечката ни при пътуване

В планината или в чужбина една разумно приготвена аптечка може да ни спести множество неприятности.

Идеята на походната аптечка е да ни позволи да избегнем отиването до болница при леки неприятности или да окажем адекватна долекарска помощ при сериозни неприятности.

Аптечката е разумно да носим по време на всяко пътуване. Като цяло нейното пренасяне в ръчния багаж при пътуване със самолет е невъзможно.

Какво трябва да съдържа походната аптечка

 • Различни по размер лепенки. Евтините лепенки имат навика да падат и затова е разумно да си купим по-качествени. Ако ходим на планина и очакваме рани по краката, е препоръчително да си вземем медицински хипоалергенен лейкопласт (напр. urgofilm), с който да фиксираме лепенките (и памучните тампони) върху пришките.
 • Антисептичен (антибиотичен) крем за рани. Предпочитаме мазило, а не прах, защото прахчетата не предпазват превръзките от залепване върху раната. Рани не се обработват със спирт, защото спиртът убива клетките и така потиска имунитета, забавя кръвосъсирването и заздравяването. Раните се мият със сапун, ако има такива условия.
 • Латексови ръкавици. С тях можем да обработим рани, когато нямаме възможност да си измием ръцете, както често се случва на път.
 • Запалка, безопасни игли, малка ножица, пинцети. Запалката е за дезинфекция. С безопасните игли можем да поправяме неща, но и да извадим треска, ако не става само с пинцетите. Тези неща не могат да преминат с ръчния багаж при проверка на летище.
 • Дамски превръзки, марли и бинт. Дамските превръзки са стерилни и попиват кръв. Идеални за превързване под бинта на кървящи рани. Бинтът не се слага много стегнат, за да не уврежда кръвообращението.
 • Болкоуспокояващи. Ибупрофен, аспирин, парацетамол. В доста страни аналгинът е забранен, заради множеството си странични ефекти и може да бъде конфискуван на границата. Кодеинът, който понякога се добавя към обезболяващи, е класифициран като наркотик в някои страни и затова е лоша идея да се внася.
 • Лекарства за повишена температура. Тези съвпадат с горните.
 • Мазило и антихистаминови таблетки за алергия. Ако страдаме от сериозна алергия, то следва да носим и адреналин (епинефрин).
 • Лекарство за диария.
 • Активен въглен за случай на хранително нагряване, повръщане и т.н. Таблетки за лошо храносмилане, защото при пътуване ядем различно и това може да предизвика проблеми.
 • Мазило за изгаряне (слънчево или друго).

Специфични лекарства

Когато страдаме от определено заболяване (например астма), в аптечката логично следва да има нещо за състоянието ни.

При пътуване в чужбина, ако носим специфични лекарства, е разумно да носим и рецептата.

Когато самите ние или някой около нас има сърдечно заболяване, трябва да носим нитроглицерин и да имаме ясна представа какви са симптомите и първата помощ при сърдечна атака.


Прочетете повече

Как да изберем лекарство за болка

При каква болка кое болкоуспокояващо без рецепта е подходящо.

Какво да правим при изгаряне

Изгарянето уврежда кожата. Какво можем да сторим, за да й помогнем да се възстанови по-бързо и с по-малко болка. Кога трябва да потърсим помощ?

Мерки при слънчево изгаряне

Какво да правим, ако слънцето ни изгори, и кога да потърсим лекар.

Първа помощ при топлинен удар

Какви са симптомите и как да помогнем при топлинен (слънчев) удар?

Holiday first aid kit essentials (patient.info).

Последни статии

Как да успокоим плачещо бебе

Причини за бебешки плач. Техники за успокояване на ревящо бебе.

Отвъд болкоуспокояващите: психически контрол на хронична болка

Как да се справяме с болката, когато тя е постоянен спътник в живота ни.

Вагинално кръвотечение по време на бременност

На какво може да се дължи кръв във влагалището при бременни  и кога незабавно е нужен лекар.

Високи триглицериди – как да ги свалим

Каква е ролята на триглециридите в тялото, кога са високи и защо е умно да ги понижим.