Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Марихуана и здравни рискове

Марихуана и здравни рискове

Кога и по какъв начин тревата уврежда здравето. Какво е медицинска марихуаната.

Марихуната (тревата) е растение на име Cannabis sativa, което съдържа слаб наркотик. Действието се дължи на вещество на име THC (delta-9 tetrahydrocannabinol).

Тревата е най-използваният наркотик в развития свят, защото е относително лесно достъпен, евтин, слаб и категорично най-малко вреден. В известен смисъл в развитите страни тревата замества алкохола, за който вече се знае, че е вреден. В САЩ между 2002 и 2013 г. алкохолната консумация сред подрастващите (12-20 г.) спада драстично с около 21%. Употребата на марихуана обаче се покачва.

past month use of selected drugs nida.gov

Промяна на процента от населението на САЩ употребили различни наркотици между 2002 г. и 2013 г.. Консумацията на марихуана нараства значително като близо 20 милиона американци заявяват през 2013 г., че са пушили трева поне веднъж през изминалите 30 дни. Източник: US National Survey on Drug Use and Health, 2015.

Доколко и как вреди марихуаната се изследва трудно, защото от една страна ефектите като цяло изискват редовна и продължителна употреба, а от друга защото употребяващите наркотици не се включват в проучвания и не предоставят верни данни. Консумиращите трева често имат и други вредни навици (например пушат тютюн или пият алкохол) и е трудно да се определи например риска от развитие на рак на белия дроб, дължащ се на канцерогенните вещества в пушека на тревата.

Доказани вредни ефекти на марихуаната
  • Пристрастяване. 1 от 10 човека пушещи трева, ще се пристрасти към наркотика. Колко по-рано започне консумацията, толкова по-вероятно е пристрастяването
  • Увеличен риск от психически разстройства. Тревата е рисков фактор за развитие на халюцинации, делюзии (вяра в несъществуващи неща) и шизофрения. Тревата утежнява състоянието на хора с психически разстройства.
  • Белодробно увреждане. Пушекът на марихуаната съдържа множество вредни и канцерогенни вещества често еднакви с тези в цигарите и уврежда белия дроб. Честите инфекции подсказват, че марихуаната потиска имунните сили на белите дробове
  • Понижена концентрация. Тревата възпрепятства съсредоточаването
  • Отслабена памет. Консумацията на марихуана води до загуба на краткосрочна памет, тоест нетипично високо за възрастта забравяне на скорошни събития. Ученето е силно затруднено
  • Проблеми с координацията. Подобно на алкохола тревата обърква способността на тялото да преценява и контролира движенията си. Това предизвиква травми и катастрофи
  • Грешна преценка. Марихуаната води до взимане на грешни решения по отношение на секса и се свързва с повишен риск от инфекция с полово предавана болест
  • Сърдечно заболявания. Негативните ефекти на тревата върху сърцето се наблюдават, когато тя се пуши, а не се приема по друг начин. Марихуаната кара сърцето да бие по-често (забързва пулса)
  • Понижена житейска реализация. Пушещите марихуана като цяло не успяват да постигнат в личния и професионалния си живот, което успяват другите в същата среда и социална прослойка, но не пушат
  • Понижена фертилност и увреждане на плода. Има основания да се предполага, че марихуаната възпрепятства забременяването. Пушенето на трева по време на бременност вероятно уврежда плода

Няма основания да се счита, че употребата на марихуаната води до прием на по-сериозни наркотици като амфетамини, халюциногени или кокаин. Вярно е обаче, че пушенето на трева и/или пиенето на алкохол в ранна възраст (12-16 г.) увеличават риска от употреба на по-сериозни наркотици.

Марихуана и юношество

Вредните ефекти на марихуаната са много по-силни, когато организмът и мозъкът не са напълно развити.

Ако пушенето на марихуана започне в ранна възраст (периодът след пубертета, юношеските години, приблизително 14-17 г.), се уврежда развитието на мозъка. Често се наблюдава понижен коефициент на интелигентност и умствени способности, лоши оценки и незавършено образование, развитие на хроничен бронхит и по-ниско задоволство от живота като цяло.

Медицинска марихуана

Има два одобрени медикамента в Англия съдържащи активни вещества, каквито има в марихуаната. Единият е за множествена склероза, другият за справяне със странични ефекти при химиотерапия (лечение на рак).

Две вещества в марихуаната се тестват за състояния като например глаукома, загуба на апетит при СПИН и епилепсия.

Американската академия на офталмолозите (очните лекари) не препоръчва да се ползва марихуана при глаукома, защото ефектът е клинично слаб, а страничните ефекти многобройни. Има вероятност марихуаната всъщност дори да вреди на очите.

Като цяло пушенето на трева с всичките вредни ефекти от поглъщането на дима и неясните дози от активните вещества няма нищо общо с контролирания прием на достатъчно количество чисто вещество с клинично доказан ефект в таблетка. В таблетките например няма от канцерогените, съпътстващи изгарянето на тревата.


Основни източници на информацията:

National Survey on Drug Use and Health (US National Institute of Drug Abuse).

Adverse Health Effects of Marijuana Use (N Engl J Med 2014; 370(23): 2219–2227).

Marijuana: How Can It Affect Your Health? (US Center for Disease Control and Prevention).

Cannabis: the facts (UK National Health Service).

Does Marijuana Help Treat Glaucoma? (American Academy of Ophthalmology).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.