Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Фотоепилация и лазерна епилация – какво трябва да знаем

Фотоепилация и лазерна епилация – какво трябва да знаем

Носи ли риск и доколко е ефективно премахването на окосмяване чрез фото или лазерна епилация?

Фотоепилация се нарича използването на светлина, за да се потисне окосмяването. Като цяло фотоепилацията е безопасна практика, ако се провежда отговорно.

Космите израстват от малки подкожни торбички, наречени фоликули. Чрез определена светлина, която се поглъща от пигмента (багрилото) на космите, тези фоликули се загряват и така изваждат от строя. Накратко, фотоепилацията е вид изгаряне на клетките, от които израстват космите.

Увреждането на фоликулите не е опасно  и не е перманентно. Това значи, че космите ще продължат да растат след фотоепилация и затова са необходими поне няколко сеанса преди да има дълготраен ефект. Няма гаранция, че фотоепилацията ще премахне всички косми в третираната зона.

Понеже енергията на лъчението се предава чрез багрилото (меланин) в косъма, фотоепилацията е много по-слабо ефективна при светло окосмяване (руси, червени и сиви косми).

Клиничните проучвания показват, че при достатъчно сесии фотоепилацията намалява окосмяването средно с около 75%.

Лазерна и IPL епилация

Фотоепилацията бива два вида, които имат близка ефективност при светла кожа:

  • IPL епилация. IPL означава Intense Pulsed Light. Често се представя като лазерна епилация без това да е вярно. Апаратурата за облъчване с IPL е много по-евтина от лазерната.
  • Лазерна епилация. При лъчът е много по-тесен и затова прецизен. Лазерната епилация е по-ефективна, но апаратурата за нея е по-скъпа. Подходяща е за тъмна кожа.

Като цяло и двата метода са безопасни и ефективни. Лазерната епилация е разработена, за да могат и хората с тъмна кожа да се фотоепилират.

Потенциални странични ефекти

Най-важното е, че след процедура не бива да излагаме епилираното място на пряка слънчева светлина. Ако сме премахвали окосмяването от лицето си, трябва да използваме крем за слънце на сигурен производител с много висока защита (висок SPF).

Фотоепилацията рядко създава проблеми и като цяло е напълно безопасна. Най-вероятните странични ефекти са:

  • Дразнене на кожата след процедурата – зачервяване, някакво неприятно усещане и прочие. Тези обикновено преминават за няколко часа след процедурата.
  • Промяна на цвета на кожата към по-тъмен или по-светъл. Тази промяна на пигментацията обикновено е временна и ще премине. Тя засяга предимно хората с тъмна кожа, когато не е използван правилния лазер или начинът на приложение е бил сгрешен.

Много рядко се случва да се наблюдават и други странични ефекти от фотоепилацията, например:

  • Рани и мехури по кожата, на които ще са нужни повече от седмица, за да изчезнат.
  • Поява на белези.
  • Повишено изпотяване, което ще премине след седмица или две.
  • Промяна в цвета на кожата, която ще изчезне чак след няколко месеца.
  • Изгаряне на кожата.

Повечето странични ефекти вероятно са причинени от използване на по-силно лъчение от необходимото. Като важно правило трябва да запомним, че лазерната епилация не трябва да боли. Изпитваме ли болка, трябва веднага да преустановим процедурата, защото използваното лъчение вероятно е твърде интензивно и ще увреди кожата ни.

По време на процедурата е задължително да носим тъмните очила, които ще ни дадат във фотосоларното студио. Използваната при фотоепилация светлина уврежда очите.

Преди фотоепилацията не трябва да ползваме други методи за епилация освен избръсване. Бръсненето е дори препоръчително, за да не засяга лъчението косми над кожата (това може да предизвика изгаряне). Премахването на космите от корен обаче прави фотоепилацията неефективна, защото именно космите пренасят топлината до фоликулите.


Източници на информацията:

Laser hair removal (NHS Choices).

Laser hair removal (Mayo Clinic).

Laser Hair Removal (British association of aesthetic plastic surgeons).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.