Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Какво да ядем, докато кърмим

Какво да ядем, докато кърмим

Качеството на кърмата ни донякъде зависи от храната. Каква диета е необходима при кърмене.

Като цяло кърменето не изисква специфична диета, докато се храним разумно. Важното е да поемаме достатъчно и разнообразна храна, за да доставяме на бебето си всичко, от което то се се нуждае.

Какво да ядем?

Прочетете в какво се състои една балансирана диета и следвайте тези препоръки.

Възможно е да се нуждаем от 400-500 допълнителни калории на ден. Жените като цяло имат нужда от около 1800 калории; значи по време на кърменето може би ще ни трябват малко над 2000.

Колко течности?

Трябва пием повече вода и то преди да се чувстваме жадни. Защо да пием вода? Докато урината ни е бистра, а не  отчетливо жълта на свят, поемаме достатъчно течности. По време на кърмене това вероятно значи повече от два литра на ден.

Не бива да поемаме много сладки/газирани напитки, защото те пречат да свалим излишното тегло натрупано по време на бременността. Също така трябва да не прекаляваме с кофеина и да пием не повече от две кафета на ден. Повече кофеин може на направи бебето неспокойно и да разстрои съня му.

Майките не бива да пият никакъв алкохол, докато кърмят, защото алкохолът преминава в кърмата и уврежда деликатните бебешки органи. Няма безопасно количество алкохол в кърмата.

Витамини и минерали

Докато кърмим имаме нужда от повече:

  • калций – яжте млечни продукти
  • желязо – кои храни са богати на желязо
  • витамин C – има го във всички плодове и зеленчуци като най-богати са например киви, броколи, цитрусовите плодове, пъпешите, чушките, спанака и доматите
  • витамин А – яжте по няколко жълтъка седмично
  • витамин B9 (фолиева киселина) – съдържа се в разнообразни храни като най-много има в тъмнозелените зеленчуци, ориза, варивата и тестените изделия

Ако се храним според препоръките дадени в началото на този текст, ще си набавяме всичко с храната освен витамин D. Говорете с лекаря си дали е необходимо да приемате витамин D допълнително, което е препоръчително през зимните месеци.

Неподходящи храни и алергии

Не бива да прекаляваме с рибата и морските продукти. Те са чудесен източник на протеини и омега мастни киселини, но почти винаги съдържат живак. Ето защо трябва да се приемат с мярка (два пъти седмично, порции от 140 гр.). Не яжте акула, риба меч и кралска скумрия, защото месото на тези три риби съдържа повечко живак.

Възможно е детето ни да развие алергия към нещо в кърмата, което идва от храната ни. Ако това се случи, трябва да открием какво причинява проблема. Обичайните заподозрени са продукти със соя (соев протеин), фъстъци, краве мляко, яйца или пшеница. Да си водим дневник какво ядем ще ни помогне бързо да открием какво алергизира бебето ни и да го извадим от менюто си.


Прочетете повече:

Храни неподходящи за бременни.

Какво рискуваме, ако пием алкохол по време на бременността.

Защо кърменето е толкова важно и какво не бива да яде дете между 0 и 12 месеца.

Бебешки колики.

Breastfeeding and your diet (Better Health Channel).

Breastfeeding and diet (NHS Choices).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.