Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Ехография или мамография за скрининг на рак на гърда

Ехография или мамография за скрининг на рак на гърда

Кога и каква профилактика се препоръчва за ранно откриване на рак на гърда. Разлика между ехограф и мамограф.

Скрининг означава профилактичен преглед за някаква болест.

Ракът на гърдата е най-често срещаното женско раково заболяване и засяга една от всеки осем жени (12,5%). Около 70% от диагнозите са на жени над 60 годишна възраст.

Ракът на гърдата е на практика няколко вида различни заболявания. Около 80% от възможните разновидности на болестта са много или напълно лечими, ако са открити в ранен стадий.

Идеята на профилактичните прегледи на гърдите (скрининг) е да открие раковото заболяване в ранна фаза, когато лечението дава много добра прогноза.

Скринингът за рак на гърда бива няколко вида.

Физикален преглед

Всяка жена над 35 години би могла всеки месец сама да опипва гърдите си с ръце. Така ще се научим какво е нормално на допир и, ако в някой момент напипаме бучка в гърдата или усетим друга промяна, лесно ще разпознаем, че е време да идем на лекар.

Физикалният преглед е неефективен, защото не открива рак в ранен стадий и не се препоръчва от мнозинството медицински организации. Бучките в гърдите рядко са раково образование.

Ехографско изследване на гърдите

Ехографията е изследване с ултразвук. То е напълно безвредно. Подходящо е за млади жени, при които рискът от заболяване по принцип е изключително нисък. Ползва се при бременност и когато тъканта в гърдите е много плътна и мамографията е затруднена.

Ехографията е по-малко чувствителен метод от мамографията. Ползата от ултразвуково изследване на жени под 50 години с нормален риск от поява на рак на гърдата е недоказана.

Мамографско изследване на гърдите

Мамографът използва рентгеново лъчение и затова е чувствителен метод. Единствено той доказано открива рак на гърдата в ранна фаза.

Рентгеновото лъчение на съвременните апарати е доста слабо, но въпреки това мамограф не бива да се ползва по-често от веднъж на година при жени с много висок риск (BRCA мутация, случай на рак на гърда или рак на яйчниците в семейството и др.) и не по-често от веднъж на 2 години при всички други.

Според препоръките в САЩ скрининг с мамограф трябва да се прилага след 45 г. възраст. Европейската Асоциация по Медицинска Онкология препоръчва скрининг за жени между 50 и 69 години и то след оценка на риска.

При жени с много висок риск редовни мамографски изследвания могат да започнат от 35 г. възраст.

Мамографът може да доведе до фалшиви резултати, които да предизвикат много стрес и главоболия в живота ни, защото се вижда „нещо”. С други думи много подозрителни за мамографа „находки” в гърдите ни не са рак, но това ще научим едва след взимането и изследването на биопсия. Това са седмици на напрегнато очакване.

Мамографът също така води до „свръхдиагностициране“ при по-възрастни жени. Това значи, че той често открива болест, която не би проявила симптоми до края на живота ни и затова няма причина да се лекува. Веднъж открита обаче, диагнозата ще ни тежи, дори да откажем лечение и така да избегнем неговите неудобства.

Ядрено-магнитен резонанс

Този метод се прилага рядко и специфично за жени с много висок риск, например при BRCA1/2 мутация.

ЯМР изследването е много по-скъпо, но е по-чувствително от мамографа. Двете се комбинират и допълват.

Биопсия

Биопсия означава взимане на тъкан (проба) от тялото. Изследването на така добития материал под микроскоп от лекар патолог е реално това, което открива раково заболяване и определя неговия вид (и затова лечение).

Биопсията на гърда трябва винаги да бъде дебелоиглена (режеща). Тънкоиглена (аспирационна) биоспия не бива да се ползва, защото тя силно затруднява анализа на патолога и може да направи невъзможно определянето на вида на заболяването.

Ехограф vs мамограф

Ехографът е подходящ за млади жени и бременни. Ползва се също при наличие на импланти в гърдите и в редкия случай на мамографски плътни гърди.

Ехографът е по-малко чувствителен от мамографа.

Мамографското изследване е рентгеново и доказано открива на ранен рак на гърдата. За съжаление мамографията нерядко води до фалшиво-позитивни резултати, които са извор на много психически и прочее стрес.

Мамографът е препоръчваният метод за скрининг при жени над 45-50 години с нормален риск от поява на рак на гърда.

При повишен риск единствено мамографията има смисъл, ехографът не е достатъчно чувствителен.


Прочетете повече:

Скрининг на рак на гърдата (Rochemd.bg и посочените в тази статия източници).

Ехография на млечни жлези (Аджибадем Сити Клиник).

Breast Cancer Screening (Dr Steven Halls, MD, FRCPC, breast-cancer.ca).

Breast cancer screening (NHS UK).

Breast MRI scan (US National Library of Medicine).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.