Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Висок холестерол

Висок холестерол

Други имена: Хиперхолестеролемия. Англ: High blood cholesterol levels

Какво е висок холестерол

Холестеролът е жизнено важна мастна биомолекула. Ако концентрацията му в кръвта обаче е твърде висока, холестеролът понякога способства за увреждане на кръвообращението.

Хората с висок холестерол са доста по-заплашени от развиване на атеросклероза и исхемична болест на сърцето (ИБС) и съпътстващите ги усложнения като стенокардия или периферна артериална болест. ИБС е водещата причина за смъртност в развитите страни.

Причини, рискови фактори и превенция

Холестеролът е мазнина, която е необходима на тялото, за да изгражда клетъчните стени и да синтезира витамин D и някои хормони. Организмът произвежда сам цялото му необходимо количество холестерол.

В храната ни също се съдържа холестерол. В повечето случаи повишеното количество холестерол в кръвта ни се дължи на яденето на богата на мазнини храна.

Холестеролът в тялото бива два вида – високоплътностен и нископлътностен. Повишенитe количества нископлътностен холестерол (LDL) водят до образуването на атеросклеротични плаки. Другият вид холестерол – високоплътностният (HDL) – пренася „лошия” холестерол до черния дроб и така пречиства кръвта.

Колкото повече нископлътностен холестерол има в кръвта, толкова по-голям е рискът от сърдечно-съдови заболявания. Колкото повече е високоплътностен холестерол, толкова опасността за сърцето е по-малка.

Съдържанието на мазнини в кръвта се мери по различни начини. Ориентировъчни нормални показатели (референтни стойности) на най-често измерваните вещества са:

 • Нископлътностен холестерол (LDL): 70-130 mg/dL или под 3 ммол/л (колкото по-малко, толкова по-добре)
 • Високоплътностен холестерол (HDL): повече от 50 mg/dL или над 1ммол/л (колкото повече, толкова по-добре)
 • Общо холестерол: по-малко от 200 mg/dL или под 5 ммол/л (колкото по-малко, толкова по-добре)
 • Триглицериди (друг тип „опасни” мазнини): 10-150 mg/dL или под 2 ммол/л (колкото по-малко, толкова по-добре)

Висок холестерол по-често се наблюдава при:

 • Пушачи
 • Наднормено тегло
 • Хора с голяма гръдна обиколка (над 102 см при мъже и над 89 см при жени)
 • Заседнал стил на живот, липса на физическа активност
 • Диабет
 • Нездравословно хранене. Тук се включва и яденето на много сладко, което води до увеличаване на триглицеридите и известно намаляване на „добрия” високоплътностен холестерол

Симптоми

Високият холестерол в кръвта не проявява никакви симптоми. Проблемът се открива само при кръвен тест. Хората над 30 години е разумно да се изследват за висок холестерол веднъж на 5 години.

Изследването е много необходимо при пушачи, диабетици, хора с наднормено тегло и за тези, които имат случаи на висок холестерол в семейството.

Лечение

Високият холестерол може да бъде повлиян медикаментозно. Това помага и намалява риска, но не е достатъчно, ако завишеният холестерол се дължи на нездравословен стил на живот.

Лекарствата за понижаване на мазнините в кръвта са много и разнообразни. Те се предписват по лекарско усмотрение според състоянието на организма ни, ако промените в стила на живот не повлияят количествата на холестерола в кръвта ни.

Какво помага:

 • Откажете цигарите
 • Здравословна диета, бедна на мазни храни. Избягвайте т.нар. транс мазнини, които се съдържат в маргарина и различните видове солени бисквитки и крекери
 • Яжте повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, защото фибрите в тях намаляват холестерола в кръвта. Кои храни са богати на фибри.
 • Заместете донякъде месото с нетлъста риба (да не е пържена). Яжте пилешко, а не свинско месо
 • Яжте пълнозърнести тестени храни, а не такива от бяло брашно
 • Намалете сериозно приема на готварска сол. Как да намалим солта.
 • Намалете приема на сладко и бързи въглехидрати като бяло тесто, картофи и т.н. храни с висок гликемичен индекс. Опитайте да ядете черен шоколад вместо вафли, бисквитки, торти и други подобни
 • Живейте активно, спортувайте (според препоръките на лекаря)
 • Ограничете или най-добре спрете алкохола (увеличава триглицеридите в кръвта, обезводнява, повлиява кръвното налягане и какво ли още не)

Прогноза и възможни усложнения

Повишените количества холестерол в кръвта не означават, че задължително в артериите ни ще се образуват атеросклеротични плаки, които ще блокират кръвоснабдяването до някой орган и ние ще получим удар. Високият холестерол само сериозно увеличава вероятността това да се случи.

При повечето хора промяната в стила на живот е достатъчна, за да съхрани здравето им. Медикаментите имат като цяло добър ефект.

Ако вече сме започнали да развиваме атеросклероза, намаляването на холестерола в кръвта е жизнено важно.

Високият холестерол може да доведе до атеросклероза. Атеросклерозата е нелечимо (необратимо) състояние и на свой ред може да доведе до:

Връзки:

Хранене и начин на живот при сърдечно-съдови проблеми

Повишен холестерол от РЗИ Велико Търново

A wealth of info by the NHLBI @ nih.gov – EN

Lowering Cholesterol with Therapeutic Lifestyle Changes (pdf) – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.