Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Стенокардия

Стенокардия

Други имена: Гръдна жаба, ангина пекторис. Англ: Angina, Angina pectoris, Acute coronary syndrome

Какво е стенокардия

Стенокардия е усещането за болка и дискомфорт в областта на гръдния кош и сърцето. Нарича се още гръдна жаба и ангина пекторис.

Стенокардията не е болест сама по себе си, а състояние. Тя е симптом за друго заболяване.

Причини, рискови фактори и превенция

Стенокардията се дължи на недостатъчно снабдяване на сърдечния мускул (т.е. миокарда) с кислород. Най-често това става, когато до сърцето не достига достатъчно кръв заради запушени кръвоносни съдове.

Основната болест, която води до ангина, е исхемична болест на сърцето. При нея плаки от холестерол и мъртви клетки запушват кръвоносните съдове. Налепите по стените на кръвоносните съдове се дължат на атеросклероза.

Съществуват три основни вида стенокардия, за които лекарите ползват думата ангина:

Стабилна ангина. Тя е най-често разпространения тип и е хронична. Стабилната ангина има ритъм и с времето човек се научава кога ще има пристъп на гръдна жаба, т.е. на стягаща болка в областта на гърдите. Тези пристъпи не са сърдечен пристъп.

За сърдечен атака или пристъп говорим, когато достъпът на кръв до сърцето е перманентно блокиран (да речем от съсирек). Ако кръвообращението не се възстанови, и то бързо, засегнатата част от сърдечния мускул ще умре. Това се нарича инфаркт на миокарда.

Нестабилна ангина. Представлява внезапен и неочакван пристъп на гръдна жаба. Пристъпите при нестабилната ангина са по-чести, по-дълготрайни и по-болезнени отколкото при стабилната. Нестабилната ангина твърде често е индикация за последващ сърдечен удар (инфаркт). Тя изисква да потърсим лекарска помощ.

Вариантна ангина. При нея имаме внезапен спазъм (свиване) на сърдечна артерия, който за кратко блокира притока на кръв до сърцето. Този вид ангина най-често се дължи на атеросклероза и се предизвиква от рязко преустановяване на приема на алкохол, употреба на амфетамини и кокаин, рязко излагане на студено.

Стенокардиите като цяло най-често се дължат на:

Събития, които могат да предизвикат пристъп на гръдна жаба, са:

  • Преяждане
  • Физическо претоварване
  • Стрес
  • Рязка смяна на температурата
  • Тютюнопушене

Симптоми

Основният симптом на ангината е болка и тежест в гръдния кош. Болката често се разпространява към рамото, корема, гърлото и дори гърба. Присъщи са усещането за притискане, тежест, стегнатост и парене. При стабилна ангина болката трае няколко минути.

Възможно е усещане за замайване, задъхване, слабост, гадене, световъртеж и други подобни. Те се дължат на общото страдание на организма от недостатъчния приток на кръв, т.е. на кислород и хранителни вещества, до всички части на тялото. Задъха ли се сърцето, задъхва се цялото тяло.

При диабетици заради увреждането на нервите вследствие на захарната болест, пристъпите протичат нетипично – с по-малко болка и са по-трудно забележими.

При жените често ангината се дължи на понижено кръвообращение в малките кръвоносни съдове, а не в артериите. Затова симптомите при тях понякога са по-различни:

  • Пристъпите са по-тежки и по продължителни, но рядко предизвикани от прекомерна физическа активност. Могат да се дължат на стрес.
  • Забелязват се хронично задъхване, безсъние, умора и липса на енергия

Поради горните причини стенокардията често не се открива навреме при диабетици и жени. Ето защо е изключително важно дори при едва забележими симптоми на стенокардия веднага да отидем да ни направят изследвания. Откриването на стенокардията навреме и последвалото лечение могат да забавят или дори избегнат получаването на сърдечен удар.

Лечение

Стенокардията е състояние и симптом на други заболявания. Лечението на атеросклерозата и коронарната болест на сърцето, контрола на теглото или диабета и т.н. ще облекчат или напълно ще ни избавят от гръдната жаба. Множество медикаменти и процедури помагат при ангина и лекуващият лекар вероятно ще ни предпише една шепа.

Отказването на цигарите, ако пушим, ще има ясно изразен положителен ефект. Ще имаме огромна полза, ако намалим алкохола, сладкото и избягваме обилното хранене, тоест мазните и тежки храни.

Увеличаването на физическата активност, разходките на чист въздух и спорта помагат на тялото да се справи с причините за стенокардиите. Преди да увеличим натоварването на тялото си, е задължително да се посъветваме с лекар.

Прогноза и възможни усложнения

Ако променим навреме начина си на живот и премахнем доколкото може причините за стенокардията, тя ще отшуми в немалка степен. Това ще ни позволи да живеем пълноценно.

В противен случай рискуваме да получим сърдечен пристъп и инфаркт.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.