Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Пърхот

Пърхот

Други имена: Себорея, себореен дерматит, питириазис симплекс. Англ: Seborrheic dermatitis, Dandruff

Какво е пърхот

Пърхотът е често срещано състояние, при което от скалпа и евентуално лицето и ушите се отделят люспи мъртва кожа.

В много случаи пърхотът се дължи на заболяване, наречено себореен дерматит или просто себорея.

Причини, рискови фактори и превенция

Пърхотът най-често се дължи на падане на люспи кожа от участъци, където кожата е по-мазна вследствие на възпаление. На практика себореен дерматит означава възпаление на кожата в областите, където има повече мастни жлези. Какво поражда себореята, не е известно.

Ако вашият пърхот се дължи на себореен дерматит, то може да са засегнати и ушите, гърдите, подмишниците или слабините. Себореята понякога води до зачервяване на клепачите (вж. блефарит).

Пърхотът също така може да се дължи на:

 • Сухота на кожата
 • Чувствителност на кожата на скалпа към шампоани, водеща до т. нар. контактен дерматит
 • Недостатъчно често миене на косата или твърде често миене на косата, което води до изтощение на кожата
 • Прекомерно използване на продукти за коса като пяна или спрей
 • Кожни проблеми като псориазис или някаква екзема
 • Инфекция с гъбичката маласезия. Този организъм живее по скалпа на всички хора, но при някои води до раздразване на кожата и появата на пърхот. Възможно е маласезията да е причината за появата на себорея, но това не е категорично доказано

Пърхотът обикновено се проявява на периоди. По-често състоянието се наблюдава при:

Пърхотът е често срещан при новородени и бебета. Това не бива да ни притеснява, защото в повечето случаи „бебешкият” пърхот, изчезва до към третата година. Лекарите го наричат детски себореен дерматит.

Симптоми

Пърхотът е очевиден проблем. Светлите парченца кожа, които падат от скалпа са ясно видими на тъмна повърхност (дрехи или коса), което поражда и козметичния дискомфорт, характерен за състоянието.

Понякога пърхотът е съпътстван от епизоди на сърбеж. Това е особено валидно за себореята. Себореята също може да засегне и очите и да раздразни клепачите. Състоянието се нарича блефарит и води до появата на корички по клепачите, зачервяване и неприятни усещания като парене.

Лечение

Пърхотът в повечето случаи подлежи на контрол с шампоани против пърхот. Добрата хигиена и разумната грижа за косата са част от лечението.

Когато обикновените шампоани не помагат, трябва да посетим лекар или дерматолог. Той вероятно ще установи, че страдаме от себореен дерматит, и ще ни препоръча по-силни продукти против пърхот, каквито ще намерим в аптеките. В общия случай това са шампоани или мазила, които имат противогъбично действие или контролират възпалението на кожата.

Ако нещата са по-сериозни, т.е. възпалението е твърде интензивно, може да се наложим да пием медикаменти. Понякога се ползва лечение с ултравиолетова светлина (фототерапия).

Какво помага:

 • Използвайте шампоан за пърхот. Разните шампоани имат различни активни съставки. Пробвайте кой ви помага (например head&shoulders е практически шампоан срещу гъбичката маласезия)
 • Излагането на слънце. Слънцето обаче е опасно и не бива дълго да стоим на слънце, без да сме намазали откритите части на тялото със слънцезащитен крем
 • Избягвайте продукти за кожа, които съдържат алкохол
 • Ако имате брада или мустаци, помислете за обръсване
 • Мийте си лицето и особено очите възможно по-често
 • Пазете се от стрес
 • Не преуморявайте косата си с продукти за коса, вкл. боя
 • Уверете се, че диетата ви съдържа достатъчно цинк и B витамини
 • Мийте си косата достатъчно често, но не прекалено. 2-3 пъти седмично е подходящо за повечето хора
 • Опитайте продукти с алое вера или масло от чаено дърво за кожа/коса. Има основания да се счита, че тези растителни продукти повлияват добре себорейния дерматит. Омега-3 мастните киселини може би също повлияват състоянието положително

Прогноза и възможни усложнения

Пърхотът обикновено може да се контролира и представлява предимно козметичен проблем. При доста хора проблемът ще изчезне съвсем след 30-ата година, защото с възрастта кожата става по-малко мазна.

Себорейният дерматит, ако е много силно изявен, може да създава по-сериозни проблеми като блефарит и да се нуждае от медикаментозно лечение. Състоянието най-често е хронично и се завръща след периоди на „излекуване”.

Връзки:

Dandruff by NHS Choices – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.