Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Детска хиперактивност с дефицит на вниманието

Детска хиперактивност с дефицит на вниманието

Други имена: Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието, хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието. Англ: Attention deficit hyperactivity disorder, Childhood hyperkinesis, ADHD

Какво е синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието

Детската хиперактивност с дефицит на вниманието (ДХДВ) е много разпространено състояние, при което детето е прекалено активно, изпитва трудност да се съсредоточава и действа твърде импулсивно.

С възрастта влиянието и проявите на състоянието намаляват, но рядко изчезват напълно. ДХДВ често води до ниско самочувствие, проблеми в общуването и лошо представяне в училище.

Причини, рискови фактори и превенция

Какво причинява синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието не е известно. Момчетата по-често страдат от ДХДВ от момичетата.

Вероятно е пушенето и консумацията на алкохол и наркотици (вкл. марихуана) по време на бременността да увеличават риска от ДХДВ.

Симптоми

Децата по принцип са по-енергични и по-активни от възрастните. На свой ред способността за съсредоточаване се развива с годините и е повече от нормално децата да не могат да задържат вниманието си както възрастните. Откриването и диагностицирането на ДХДВ e дълъг и сложен процес и изкисва множество тестове и наблюдение от специалист в областта на детската психиатрия.

Наличието на някои от долните признаци не означава непременно, че детето страда от ДХДВ. От време на време всички сме разсеяни, импулсивни или твърде ентусиазирани.

Симптоми за детска хиперактивност:

 • Непрестанно мърдане, шаване и въртене, докато детето е седнало
 • Ставане от стола без причина, когато се очаква да остане седнало
 • Тича или се опитва да се катери в неподходящи за това моменти и среда
 • Има проблеми да се занимава с нещо или да си играе тихо и спокойно
 • Безспирно говорене

Симптоми за дефицит на вниманието:

 • Детето допуска елементарни грешки от разсейване
 • Трудно му е да се организира
 • Често не слуша (изобщо не забелязва), когато му се говори
 • Лесно се разсейва
 • Лесно забравя за ежедневни дейности или задължения
 • Не обича или избягва дейности, които изискват дълго съсредоточаване и постоянство като например да пише домашни. Децата без ДХДВ го правят по други причини
 • Детето често губи химикалки, играчки, тетрадки и всякакви други предмети

Симптоми за детска импулсивност:

 • Отговаря, преди въпросът да е завършен
 • Прекъсва другите при говорене или при игра
 • Изпитва трудности да изчаква реда си при игра, опашка и т.н.

Най-малко шест от тези симптоми трябва да са налични през повечето време и поне за шест месеца, за да има основание лекарят да потърси други признаци за разстройство на поведението. Съществуват повече от десет други заболявания и състояния, които много приличат на синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието.

Най-често ДХДВ се съпътства от друго разстройство, например разстройство на настроението, паметта и научаването или пък наличието на тикове.

Лечение

ДХДВ се лекува с комбинация от медикаменти и психологическа помощ. Лекуващият лекар по своя преценка може да назначи медикаменти, които успокояват нервната система. Те не бива да се дават и приемат с лека ръка, но не трябва и да се отказва лечение на детето. Говорете с вашия лекар за нуждата от прием и възможните негативни последици.

Какво друго можем да сторим:

 • Потърсете съдействие от учителя на детето си. Обяснете му ситуацията и какви мерки са необходими. Говорете често с него, за да се ориентирате как се представя детето ви в сравнение с другите деца в класа
 • Отделяйте време за детето си, но в никакъв случай не поемайте неговата отговорност и не вършете неговите задължения. Домашните на детето ви са неговите домашни. То никога няма да се научи да пише, ако го правите вместо него, и никога няма да се научи да полага усилия, ако някой друг ги полага вместо него
 • Създайте прост дневен план на детето и се погрижете то да го спазва. План означава поредност на действията, например: ставане –> измиване на ръцете и очите -> тоалетна -> измиване на ръцете и зъбите -> обличане -> оправяне на леглото -> закуска. Стремете се нещата да се случват по едно и също време всеки ден, т.е. например обяд в 13:30 ч.
 • Намалете източниците на разсейване в средата на детето. Телевизорът не бива да работи, когато се пишат домашните, а екранът на компютъра трябва да бъде спрян, и т.н.
 • Хранете детето здравословно и разнообразно
 • Осигурете му разумна физическа активност. Училището на практика обездвижва децата и те трупат енергия, която трябва да намира отдушник
 • Уверете се, че детето ви си ляга в нормално време и спи достатъчно. Децата имат нужда от много сън и ранно лягане
 • Хвалете и поощрявайте доброто поведение и изпълнението на задачите и дневния план
 • Не обърквайте детето с много или неясни правила. Никога не допускайте правилата на мама да са различни от правилата на татко и, разбира се, напълно различни от тези на баба и дядо. Правилата трябва да са само едни и да бъдат прости и ясни. Детето трябва да ги разбира и да му е обяснено защо всяко правило е важно и на каква цел служи правилото. „Защото така трябва” не е подходящ отговор за деца

Прогноза и възможни усложнения

Детската хиперактивност с дефицит на вниманието често води до изоставане в училище, ниско самочувствие и емоционална нестабилност. Децата с ДХДВ се нараняват по-често от другите.

С възрастта, ако за детето се полагат съответните грижи, състоянието отслабва и не води до сериозни последици. Синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието е хронично разстройство и рядко изчезва напълно, но човек може да се научи да се справя с него и да има нормален живот. Алберт Айнщайн, Моцарт и Уинстън Чърчил са имали ДХДВ…

При деца с ДХДВ, оставени без грижа и надзор, са наблюдават по-често следните проблеми:

 • Наркомания и алкохолизъм
 • Проблеми със закона
 • Трудности на работното място и изобщо в социалната интеграция

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.