Внимание
  • JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 147
  • JFile: :read: Не може да се отвори файла: [ROOT]/media/k2/assets/js/k2.frontend.js?v=2.11.20230505&sitepath=/

Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Правила за безопасен секс

Правила за безопасен секс

Сексът е здравословно, вълнуващо и често приятно изживяване, ако не включва болести. Ето как да се предпазим от венерическите заболявания.

Сексуално предаваните болести са многобройни и твърде разпространени. Някои са нелечими и опасни (СПИН, Хепатит B), а други често не проявяват симптоми и затова са много разпространени (хламидия, трихомониаза). Колкото и странно да звучи е най-добре да се разболеем от нещо, което пари, сърби, кърви, боли и прочие. Така ще знаем, че се нуждаем от лечение.

Венерически болести често са опасни и могат да причинят трайни неприятности включително неспособност да имаме деца.

Какво е безопасен секс

Напълно безопасен секс не съществува. Все пак ако няма контакт със сперма, кръв, вагинален секрет, вероятността да се заразим от нещо е доста по-ниска.

Презервативите не предпазват напълно от сифилис, генитални брадавици и генитален херпес.

Правила за безопасен секс

1. Използвайте презерватив. Винаги.

  • Презервативът трябва да се постави преди началото на сексуалния контакт и да се ползва до края му. Следете за целостта му и да не се изхлузи;
  • Презервативът трябва да се ползва при орален, вагинален и анален секс;
  • Създайте си навик да проверявате срока на годност на презервативите;
  • Използвайте само лубриканти на водна основа. Никога не ползвайте кремове, масла или нещо подобно, защото те вероятно ще увредят презерватива, а съществува и риск от замърсяване и инфекция. Използването на лубрикант е препоръчително, защото намалява риска от скъсване на презерватива;
  • Никога не редувайте анален и вагинален секс. Това е най-бързият и сигурен начин да се инфектира влагалището с някоя от много бройните бактерии, които живеят в червата. И обратно, така може да се инфектират ануса и ректума с бактерии или паразити от влагалището;
  • Използвайте презерватив, когато ползвате сексуални играчки. Мийте и почиствайте сексуалните си играчки преди и след секс;
  • Използвайте хипоалергични гумени ръкавици или презерватив, ако използвате пръстите си, за да прониквате в партньора си и/или в себе си. Това е особено необходимо, ако мястото на проникване е ануса.

2. Бъдете моногамни. Това означава да не правите секс с множество различни партньори. Не правете секс с хора, които непрекъснато сменят партньорите си. Изследванията показват, че такива хора изключително често страдат от венерически заболявания.

3. Не правете случаен секс, ако сте пили алкохол или сте приемали наркотици. Човек става много безразсъден в такива моменти. Множество визити при лекар се дължат на случаен секс.

4. Изследвайте се. Ако сте на път да имате постоянен партньор, говорете с него и най-добре идете заедно да се изследвате. За съжаление изобщо не е малко вероятно един от двама ви да е инфектиран с нещо, което няма симптоми.

5. Жените не бива да ползват интимен душ след секс. Измиването няма да ни избави от инфекция, но водата може да я разнесе по-навътре.

6. Избягвайте аналния секс. Той е опасна сексуална практика. Ако все пак ви харесва (което и за двата пола е рядкост), научете как да го практикувате доколкото може безопасно и го правете рядко.

Безопасен анален секс няма.

Подходете с грижа към психиката си

Сексът е приятен само когато се чувстваме психически комфортно с него. Избягвайте да преминавате границите, с които се чувствате комфортно. Комуникирайте с партньора си и не правете нещо, което не ви е приятно или ви отвращава, за да му угодите.

Ако сексът боли, нещо не е както трябва. Ако сексът ни измъчва психически, също. Болката минава бързо, психическите проблеми обикновено само се задълбочават, докато накрая превърнат секса в нещо нежелано и евентуално мъчително.

Не се срамувайте от сексуалната си ориентация. Хората са различни и това е хубаво.


Научете повече на английски език, защитете се:

Practice safer sex (womenshealth.gov)

Good sex tips by NHS Choices

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.