Вие сте тук:BGMedic»Биомедицински термини»Анален секс

Анален секс

Защо аналният секс е винаги опасен и как рискът може да бъде донякъде намален


 • Какво е анален секс

  Проникващ анален секс се нарича проникването на пенис, пръст или някаква играча в ануса.

 • Защо аналният секс е винаги опасен

  Преди всичко трябва да разберем, че безопасен анален секс няма и не може да има. Това се дължи на следните причини:

  • В ануса и ректума (края на дебелото черво, където се складират изпражненията) живеят милиони всякакви бактерии. Мястото е много замърсено и затова е много лесно да се прихване бактериална инфекция.
  • Анусът е защитен от доста тънка лигавица, през която венерическите болести лесно навлизат в тялото. Освен това тази лигавица по-лесно може да бъде наранена (разкъсана). Зарастването е трудно и често съпътствано от инфекции и възпаление (мястото, както стана дума, е много замърсено).
  • Анусът е създаден за движение в една посока - от ректума навън. При секс имаме движение и в двете посоки.
  • Мускулът в края на ануса, който го държи затворен, може да бъде „разхлабен” от практикуването на анален секс, което до доведе до изпускане на изпражнения.

  И така, накратко, аналният секс е високорискова сексуална практика, която трябва да се избягва. Аналният секс е печално известен на лекарите като рисков фактор за инфекции с хепатит, СПИН, сифилис, гонорея, генитален херпес, генитални брадавици и т.н.

 • Как се практикува анален секс

  За много хора аналният секс е неприятен физически, защото боли. Официално проучване в Англия показва, че едва около 15% от хетеросексуалните двойки се пробвали тази високорискова практика през последната година*. Ако изпитвате психически или физически дискомфорт, не опитвайте повече – няма да ви стане приятно.

  • Никога не редуваме анален и друг вид секс. Аналният секс винаги трябва да бъде последната част на сексуалното изживяване. Редуването на вагинален и анален секс е почти сигурна инфекция на влагалището и евентуално до пренасяне на венерическа болест в ануса и често навътре в тялото.
  • Презерватив и лубрикант. Тези двете са задължителни и предпазват и двамата партньори. Лубрикантът трябва да е на водна основа. Той предпазва лигавицата на ануса от разраняване (анусът не отделя лубрикант подобно на вагината).
  • Измивайте внимателно играчките и ръцете си, ако ще извършвате проникване с тях. Стремете се да слагате хипоалергични гумени ръкавици или презерватив, ако използвате пръстите си, за да прониквате в партньора си и/или в себе си.
  • Хигиена – преди и след анален секс, измивайте се без отлагане. Имайте предвид че жените не бива да ползват интимен душ след секс. Измиването няма да ни избави от инфекция, но водата може да я разнесе по-навътре.
  • Пазете изключително внимателно изходът на пикочния канал и входът на влагалището при жените от замърсяване. Съществуват специални лепенки за жени, които се поставят върху входа на влагалището, за да го защитят от лесната за пренасяне инфекция при анален секс.
  • В случай на поява на болка, веднага прекратете акта. При нужда (поява на кръв или секрет от ануса в дните след акта) потърсете лекар без отлагане. По правило аналният секс трябва да се практикува много нежно, бавно и внимателно.
  • Ако практикувате анален секс, стремете се да го правите рядко, ако щете при специални случаи. Бъдете нежни. Посещавайте често гинеколог с партньора си и се изследвайте за болести.
  Мислете за себе си

  Здравето е по-важно от сексуално удоволствие. Не си заслужава да рискуваме първото заради второто.

  Желанието на партньора ви да прави анален секс няма нищо общо с любовта и партньорството. Не се чувствайте длъжни да угаждате някому, бъдете себе си и не се отдавайте на сексуални практики, които не са ви приятни. Сексът, когато не се практикува така че да носи радост и наслаждение, може да доведе до сериозни психически проблеми.


  Прочетете как да практикуваме безопасен секс от BGMedic.com.

  Further reading: Health issues for gay men and men who have sex with men (Mayo Clinic)

  * According to the third National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles, published in 2013, 17% of men and 15.1% of women had anal sex in the past year (източник NHS Choices).

  Последни статии

  Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

  Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

  Липосукция – какво трябва да знаем

  Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

  Приятелството е полезно за здравето

  Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

  Подуване и оток на краката - причини и реакция

  Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.