Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Псориазис

Псориазис

Други имена: Псориазис вулгарис, инверсен псориазис, капковиден псориазис. Англ: Psoriasis

Какво е псориазис

Псориазисът е често срещано хронично заболяване на имунната система, което води до свръхпроизводство и изобилно натрупване на недоразвити клетки по кожата.

За мнозина псориазисът е сериозен козметичен проблем. В една или друга степен заболяването засяга около 2% от хората.

Причини, рискови фактори и превенция

Псориазисът не е заразен. Той е автоимунно заболяване.

Какво точно предизвиква заболяването, не е известно. Понеже състоянието често се среща при членовете на едно семейство, се счита, че може би то се дължи донякъде на генетични 3причини.

Най-общо при псориазис един вид имунни клетки (Т лимфоцити) погрешно се активират. Това води до възпаление на кожата и ускоряване на цикъла на образуване на нова кожа. Нормално кожните клетки се подменят за около месец. При псориазис новите клетки се образуват в рамките на дни и седмици, което води до натрупване на клетки по кожата (наричани псориатични плаки).

Известно е, че псориазисът може да се проявява на периоди, които се „отключват” от специфични събития. Подобни предизвикващи пристъп неща често се наричат тригъри (от англ. trigger – спусък на оръжие). Известни тригъри при псориазис са:

 • Инфекции, например на гърлото или кожата
 • Стрес
 • Студено и затова сухо време (минусовите температури премахват влагата от въздуха)
 • Рани, одрасквания или ухапвания от насекоми по кожата
 • Слънчеви изгаряния
 • Някои медикаменти
 • Тютюнопушене
 • Алкохол (изсушава кожата)
 • Някои медикаменти като например бета-блокери за високо кръвно налягане, такива с литий за биполярно разстройство, лекарства за малария, йодиди и др.

Симптоми

Симптомите на псориазиса зависят от неговия вид.

Най-разпространеният вид псориазис е т.нар. псориазис вулгарис, който води до образуване на люспести плаки. Червеният обрив е покрит със сребристи люспи. Псориатичните плаки могат да сърбят, парят или болят; могат да се цепят и кървят. Този вид псориазис засяга предимно коленете, лактите, кръста, врата, главата и ушите.

Друг вид псориазис е този на гънките. Наричан още инверсен псориазис, той засяга предимно подмишниците, слабините и областта под гърдите при жените. Проявява се като гладки червени обриви по кожата.

Децата и младежите боледуват предимно от капковиден (гутатен) псориазис. Името се дължи на характерния вид на промените по кожата, които напомнят по вид на капки. Тези „капки” са червени на цвят и са покрити с деликатна коричка. Най-често засяга ръцете, краката, торса и скалпа на главата. Капковидния псориазис обикновено се появява след инфекция.

Псориазисът също може да засегне ноктите и ставите. Второто се нарича псориатичен артрит. Артрит означава възпаление на ставите. Около 5% от страдащите от псориазис развиват и артрит, който води до подуване и болка в ставите.

Лечение

За нещастие засега псориазисът не се лекува. Той е хронично и доживотно състояние.

Търсенето на методи за лечение от биомедицинската наука е довело до наличие на множество медикаменти, които облекчават симптомите и потискат интензитета на болестта.

Целта на терапията е да потисне възпалението и скоростта, с която се размножават кожните клетки, от една страна, а от друга, да се облекчат сърбежът и другите неприятни усещания и да се премахнат плаките.

Съществуват множество различни методи за постигането на горните цели. Никой метод за лечение не е напълно ефективен. Лечението при по-тежки случаи на псориазис е най-вече свързано или с потискане на имунната система, или с умъртвяване на излишните клетки. И двата вида лечение крият доста сериозни рискове и могат да имат множество странични ефекти.

Псориазисът е изключително труден за контролиране от лекуващия лекар, защото заболяването е абсолютно непредвидимо. Това означава, че по правило не се знае кога ще се влоши и на какво лечение ще реагира този път.

Какво помага:

 • Взимането на вани с топла, но не гореща вода (за да не изсушаваме кожата). Изследвайте каква добавка във ваната помага. Овесени ядки, масла, морски соли и т.н. понякога имат добър ефект. Избягвайте силни сапуни
 • Не пийте алкохол
 • След къпане използвайте овлажняващ крем върху още леко влажна кожа. Така ще задържите водата в кожата
 • Слънцето повлиява псориазиса положително, защото ултравиолетовата светлина убива ненужните клетки в плаките. Не се излагайте на слънце за повече от няколко минути на ден без слънцезащитен крем. Прекомерното излагане на слънце влошава псориазиса и може да доведе до рак на кожата
 • Научете какво влошава състоянието, т.е. кои са тригърите при вас. Ако е възможно, ги избягвайте
 • Проверете дали мазила или хранителни добавки с билката алое вера ще облекчат състоянието ви. За доста хора използването на продукти с алое вера има известен положителен ефект

Прогноза и възможни усложнения

Състоянието е нелечимо и се проявява на периоди. Интензивността не може да се предвиди, ефектът от лечението също. Все пак при повечето хора псориазисът не заплашва сериозно здравословното им състояние.

Псориазисът може да доведе до:

 • Психически и емоционални проблеми заради козметичната страна на заболяването; депресия
 • Псориатичен артрит (възпаление на ставите). За щастие този артрит като цяло е лек, но увреждане на ставите с възрастта е възможно
 • За нещастие при псориазис по-често се наблюдават проблеми като наднормено тегло, диабет от втори вид, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, сърдечен или мозъчен удар
 • Проблеми с очите като конюнктивит или блефарит
 • Проблеми с бъбреците
 • Други автоимунни заболявания

Връзки:

Psoriasis by the National psoriasis foundation – EN

Questions and Answers about Psoriasis – EN

Psoriasis by the American academy of dermatology – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.