Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Дегенерация на макулата

Дегенерация на макулата

Други имена: суха или атрофична дегенерация на макулата, мокра или ексудативна дегенерация на макулата. Англ: Macular degeneration

Какво е макулна дегенерация

Дегенерацията на макулата е състояние, което постепенно уврежда зрението.

Макулата е централната част на ретината (чувствителните към светлина клетки в окото). Макулата е отговорна за остротата на зрението, която ни позволява да извършваме дейности като четете или шиене.

Дегенерацията на макулата засяга предимно хора над 65 години и е най-разпространената причина за слепота при възрастни хора в развитите страни.

Причини, рискови фактори и превенция

Дегенерация означава прогресивно увреждане. Макулата може да бъде увредена по две причини:

  • Заради недостатъчно кръвноснабдяване дължащо се на изтъняване на кръвоносните съдове, захранващи макулата. Нарича се суха или атрофична дегенерация на макулата. На този на вид увреждане на макулата се дължат около 90% от случаите на заболяването.
  • Заради образуване на нови, но нестабилни кръвоносни съдове под макулата. От тези капиляри изтичат кръв и други биологични течности, които я увреждат. Нарича се мокра или ексудативна дегенерация на макулата. Тази разновидност причинява около 10% от случаите на заболяването.

Макулна дегенерация се наблюдава по-често при:

Макулната дегенерация засяга около 10% от хората над 75 години.

Симптоми

Сухара дегенерация на макулата се проявява предимно като участък на размазано зрение в централната част на зрителното поле. Петното нараства с времето.

В ранните етапи на проблема се забелязва необходимост от повече светлина, за да виждаме добре (напр. при четене). Едновременно с това на очите им трябва повече време от обикновено, за да се пригодят при смяна на осветеността в околната среда (т.е. като напр. влезем в по-светло помещение).

Мократа дегенерация се проявява много типично – правите линии изглеждат огънати или дори на вълни. В центъра на зрението се появява тъмно петно, което нараства.

Съществува тест за дегенерация на макулата, който е много прост и може да се проведе самостоятелно. Нарича се тест или решетка на Амслер (от англ. Amsler grid). Лесно ще го намерите в интернет.

Ако имате съмнения за макулна дегенерация, веднага посетете очен лекар (офталмолог). Съществува много по-чувствителен и сериозен метод за установяване на проблема.

Лечение

Сухата макулна дегенерация не се лекува. Специфична комбинация от високи дози витамин C, витамин Е, бета каротин, цинк и мед може да забави увреждането на макулата при някои хора. Загубеното зрение не може да бъде възстановено. Терапията не помага на пушачи.

Мократа макулна дегенерация подлежи на хирургическо лечение за отстраняване на излишните новообразували се кръвоносни съдове. Те обикновено биват изгаряни с лазер. Алтернативно в кръвта може да се инжектират вещества. Когато под въздействие на светлина те достигнат до ненужните кръвоносни съдове под макулата, ги разрушават.

Лекуващият лекар може да предпише и орални медикаменти, които възпрепятстват образуването на нови кръвоносни съдове.

Какво помага:

  • Преди всичко да откажем цигарите
  • Здравословна диета, да не ядем мазни храни
  • Да осветяваме ярко помещенията

Прогноза и възможни усложнения

Дегенерацията на макулата е най-често нелечима и повлиява способността ни да четем, шофираме, разпознаваме лица от разстояние и други. Периферното зрение се запазва и не сме заплашени от пълна слепота.

Повечето хора успяват да вършат всекидневните дейности без сериозни затруднения.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.