Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизъм

Други имена: Понижена функция на щитовидната жлеза. Англ: Hypothyroidism

Какво е хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизъм е състояние, при което щитовидната жлеза произвежда твърде малко хормони.

Щитовидната жлеза се намира под адамовата ябълка в основата на гръкляна и произвежда хормони, които имат важна роля за метаболизма, жизнените функции и растежа на човешкото тяло.

Причини, рискови фактори и превенция

Най-честата причина за понижена функция на щитовидната жлеза е автоимунно заболяване като болестта на Хашимото, при което организмът погрешно атакува жлезата.

По-рядко щитовидната жлеза произвежда по-малко хормони заради:

 • Лечение с радиоактивен йод на хипертиреоидизъм (повишена секреция на щитовидни хормони)
 • Някои медикаменти
 • Радиационна терапия (лъчетерапия) при рак на главата или врата
 • Проблеми с хипофизната жлеза, която регулира дейността на щитовидната
 • Липса на йод в организма
 • Бременност (постпартум тиреоидит)

По-често от понижена функция на щитовидната жлеза страдат жените над 50 години.

Симптоми

Понижената функция на щитовидната жлеза забавя метаболизма на тялото. Ефектът от това забавяне се проявява постепенно. Ранни симптоми на хипотиреоидизъм могат да бъдат:

 • Гуша, т.е. възпаление и подуване на щитовидната жлеза
 • Запек
 • Суха и бледа кожа
 • Умора и отпадналост
 • Болезнена и твърде обилна менструация (менорагия)
 • Болки и скованост в мускулите или ставите
 • Засилена чувствителност, непоносимост към студ
 • Наддаване на тегло
 • Пресипване, дрезгавост на гласа
 • Косопад
 • Депресия

С времето проблемът се задълбочава. Сърдечният ритъм се забавя, усещат се болки и скованост в ставите и мускулите, ръцете, краката и лицето подпухват, кожата изтънява, човек започва да забравя твърде лесно.

При деца хипотиреоидизмът води до проблеми в развитието. Бебетата стават сънливи, често имат подпухнало лице и по-голям език.

Лечение

Хипотиреоидизмът се лекува чрез прием на хормоните, които липсват. Те се приемат като хапчета и компенсират намалената функция на щитовидната жлеза. Често хормонната терапия се съпътства от прием на елемента селен. Селенът е необходим за усвояването на щитовидните хормони по принцип, а е доста рядко срещан елемент в храната.

Едно химично съединение е винаги еднакво със самото себе си. Изкуствените хормони не се различават по нищо от тези, които произвежда организма. Това означава, че са съставени от същите атоми, подредени по еднакъв начин. Усвояването им обаче е друг въпрос. Ето защо някои храни и лекарства могат да пречат на хормонната терапия. Попитайте лекуващия си лекар за това.

На организма ще му трябва малко време да се адаптира към хормона, който досега му е липсвал. Дозата ще има нужда от нагаждане и затова първите месеци след започването на терапията относително често се правят кръвни тестове. Най-често се измерва количеството на хормоните тироксин (FT4) и TSH (стимулиращият щитовидната жлеза хормон отделян от хипофизната жлеза).

Може би сте любопитни защо най-често се пие хормона Т4 (т.е. levothyroxine), а не Т3, при положение че щитовидната жлеза произвежда и двата хормона. Причината е, че нормалното съотношение е между тях е 20:1 (Т4:Т3). В организма Т3 се синтезира от Т4 под действие на селен-съдържащи ензими. Разликата между Т4 и Т3 е един атом йод, но Т3 е много по-активен от Т4 и затова ефектът му се контролира по-трудно. С други думи, предозирането с Т3 е относително лесно.

Ако страдаме от хипотиреоидизъм и причината за него не може да бъде отстранена, се налага да бъдем на хормонална терапия до края на живота си.

Избягвайте да пиете алкохол. Недостигът на щитовидни хормони води до лека форма на депресия. Алкохолът е доста силен депресант. Комбинацията от двете е силно непрепоръчителна.

Прогноза и възможни усложнения

Състоянието е почти винаги лечимо с хормонална терапия. Прогнозата е много добра, когато спазваме лекарските предписания.

Възможните усложнения при понижена секреция на щитовидни хормони са:

 • Висок холестерол и сърдечни проблеми
 • Депресия
 • Чести инфекции
 • Проблеми със забременяването и/или износването на плода

При много напреднал и силен хипотиреоидизъм изведнъж се изпада в състояние, наречено микседем (хипотиреоидна или още микседемна кома). Микседемът е много опасно състояние, при което отслабват дишането и сърдечната дейност, спадат кръвното налягане и телесната температура, а човек става неадекватен и изпада в безсъзнание (кома). Изисква се спешна медицинска помощ.

Кома се нарича твърде продължителен период на безсъзнание.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.