Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Родилни петна

Родилни петна

Други имена: Белег по рождение. Англ: Birthmarks

Какво е родилно петно

Родилното петно е част от кожата с различен от нормалния цвят. Въпреки името си някои родилни петна се появяват известно време след раждането.

Има много различни видове родилни петна. Повечето не са опасни за здравето на детето и не са симптом на някакво заболяване.

Областите с различна пигментация се срещат буквално при всички хора. Някои вродени петна изчезват с времето. Тези, които остават, могат да са причина за козметични проблеми и породените от това психически проблеми като ниско самочувствие.

Видове родилни петна

Бенки. Буквално всички хора имат бенки. Бенките са малки групи кожни клетки с различен цвят. Бенките са безопасни в повечето случаи. Потърсете лекар в случай, че бенките нарастват, появяват се нови с нетипичен цвят или има сърбеж, болка, кървене.

Невус симплекс. Наричат се още розови петна или „ангелска целувка”. Около една трета от бебетата имат такива петна. Те се дължат на разширени кръвоносни съдове и не са опасни. Розовите петна по лицето обикновено изчезват до 18 месец, докато тези по врата често остават за цял живот. При нужда могат да се премахват хирургически.

Портвайн петна. Наричани още невус фламеус, те се дължат на разширени кръвоносни съдове. При раждането са розови, но с времето потъмняват и изглеждат тъмночервени или морави. Обикновено се появяват на лицето и нерядко създават козметичен дискомфорт с възрастта. Портвайн петната се срещат рядко и не са опасни. Възможно е да се отстранят чрез лазерна хирургия, но методът невинаги е ефективен и безопасен.

Монголоидини петна. Те са сини или сиво-сини петна по гърба или дупето на детето. Обикновено изчезват до пълнолетие и са напълно безопасни. Премахването им е излишно и непрепоръчтелно.

Петна с цвят на кафе с мляко (сметана). Името им идва от френското cafe au lait и се дължи на нежния им кафяв цвят. Тези петна не са опасни, но може да са симптом на заболяване. В случай че детето има няколко големи кафяви петна по кожата, консултирайте се с лекар.

Хемангиоми. Това са петна, дължащи се на ненормално образуване и струпване на кръвоносни съдове на определено място по тялото. За разлика от другите родилни петна тези са подути и изпъкнали.

Хемангиомите се появяват най-често няколко месеца след раждането и бързо нарастват. За щастие с времето хемангиомите се свиват и постепенно изчезват. В повечето случаи до към 10-тата година натрупаната червена тъкан напълно изчезва.

Този тип родилни петна се лекуват трудно като лечението има много доста странични ефекти и не е много подходящо за деца. В повечето случаи лекарите ще изчакат поне до десетата година, за да видят дали петната ще изчезнат сами както става най-често.

Прогноза и възможни усложнения

Повечето родилни петна са безопасни. Тъй като те се виждат много ясно при преглед още при раждането или скоро след това, детските лекари ги регистрират и оценяват. Това означава, че много рядко има защо да се тревожим, че детето ни е болно.

Родилните петна много рядко водят до рак на кожата.

Невинаги пластичната хирургия е препоръчителна за премахване на петната. Проучете рисковете добре и се консултирайте с повече от един специалист, преди да вземете решение.

Връзки:

Slide show: Birthmarks by Mayo Clinic – EN

Бенки by NHS Choices – EN

Port-wine stain by the British Association of Dermatologists– EN

Hemangioma by Mayo Clinic – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.