Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия

Дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия

Други имена: Флеботромбоза. Англ: Deep venous thrombosis

Какво е дълбока венозна тромбоза

Тромбозата на дълбоките вени е образуване на парчета съсирена кръв във вените, които не се виждат с просто око под кожата. Състоянието още се нарича (дълбока) флеботромбоза и е доста опасно.

С името тромб лекарите наричат кръвните съсиреци. Флебит означава възпаление на вените. Възпалението на вените се дължи на образуването на кръвни съсиреци, а не обратното.

Флеботромбозата е различно състояние от т. нар. тромбофлебит. С второто име се обозначава същото заболяване, когато то засяга повърхностните вени.

Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е опасно състояние, защото кръвния съсирек може да се откъсне от венозната стена и заедно с кръвта да достигне до дробовете. В белите дробове той рано или късно попада в твърде малък кръвоносен съд и го запушва. Запушването спира достъпа на кръв до белия дроб. Това състоянието се нарича белодробна емболия.

Ембол означава кръвен съсирек, който пътува свободно из кръвоносната система. Белодробната емболия е изключително опасна, защото може да доведе до инфаркт на белия дроб и/или до смърт, ако се запуши по-голяма белодробна артерия. Инфаркт се нарича умирането на тъканите в организма, поради липса на кислород.

В повечето случаи ДВТ засяга вените, които се намират при мускулите на краката.

Причини, рискови фактори и превенция

Съсирването на кръвта е нормален процес, който ни защитава от голяма загуба на кръв при рана. За да стане кръвта от течна в твърда, е необходимо тя да има пряк контакт с кислорода от въздуха. Ненормалното съсирване на кръвта във вените може да се дължи на множество различни причини като увреждане на стените на вените или не може да се обясни.

Най-често образуването на тромби се наблюдава при:

 • Семейна история на съсиреци, т.е. причините са генетични и човекът страда от някакво заболяване на кръвта
 • Счупвания на кости в таза или краката
 • Залежаване или прекарване на много време в седнало положение (например при шофиране или офисна работа)
 • Хирургически операции
 • Преминаване с катетър през вените
 • Бременност
 • Хормонална терапия или прием на противозачатъчни
 • Някои видове рак
 • Тютюнопушене
 • Наднормено тегло

ДВТ се среща много по-често при хората над 60 години.

Симптоми

Ако изобщо има симптоми, флеботромбозата се проявява чрез:

 • Зачервяване и/или затопляне на кожата на краката
 • Оток на краката
 • Болка в краката

В случай че забележите следните симптоми, веднага потърсете спешна медицинска помощ, защото те са признак на белодробна емболия:

 • Необяснимо и появило се изведнъж задъхване
 • Болка в гърдите
 • Кашлица, съпътстване с изхвърляне на кръв
 • Забързан пулс
 • Прилошаване и замайване

Лечение

Дълбоката венозна тромбоза се лекува хирургически и медикаментозно. Хирургия се налага, когато съсирекът запушва важен кръвоносен съд и трябва незабавно да се извади. Възможно е да се наложи и поставянето в главен кръвоносен съд на филтър (Vena Cava filter), който да улавя и спира съсиреците, преди те да достигнат до дробовете.

Лекарствата за потискане на съсирването на кръвта (антикоагуланти) са донякъде опасни и трябва да се приемат внимателно и под лекарско наблюдение. Винаги стриктно следвайте схемата за прием на лекарствата за ДВТ. Ако пропуснете прием, най-добре се консултирайте с лекаря си и в никакъв случай не взимайте две дози наведнъж, за да наваксате. Антикоагулантите често са наричани медикаменти за разреждане на кръвта.

Съществуват вещества, които разтварят съсиреците. Те могат да предизвикат много опасен кръвоизлив и се ползват като спешна мярка само при непосредствена заплаха за живота.

Носенето на специално разработени за тромбоза стягащи краката чорапи е препоръчително, защото те често успешно намаляват възпалението на вените. Има различни видове такива чорапи. Кой от тях да ползваме, е най-добре да реши специалист.

Ако приемате лекарството варфарин (warfarin), следете да не поемате високо количество витамин К с храната. Зеленчуците с големи зелени листа са богати на този витамин.

Ако е възможно, увеличете движението си. Разхождайте се и избягвайте да стоите седнали дълго време. Пийте вода и откажете цигарите.

Прогноза и възможни усложнения

В много случаи ДВТ преминава без никакви сериозни усложнения. За съжаление повторното образуване на съсирек не е малко вероятно. Трябва да се пазим.

Понякога флеботромбозата уврежда донякъде вените и кръвоснабдяването на краката. Това води до отичане и болка на краката, както и до проблеми с кожата им като рани или обезцветяване. Състоянието е известно като хронична венозна недостатъчност, постфлебичен или посттромботичен синдром и може да се появи години след епизода на ДВТ. Носенето на стягащи чорапи по време на болестта помага да намалим риска от нежелани кожни промени.

Другото възможно усложнение на ДВТ е белодробния емболизъм. Колкото е по-голям един съсирек, толкова по-опасен е той. В редки случаи могат да бъдат запушени и кръвоносните съдове, захранващи други органи.

Връзки:

Deep Vein Thrombosis – EN

Pulmonary embolism by NHS Chioces – EN

Clotcare.com – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.