Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Цистит

Цистит

Други имена: Възпаление на пикочния мехур; Интерстициален цистит. Англ: Cystitis, Interstitial cystitis

Какво е цистит

Цистит означава възпаление на пикочния мехур.

Причини, рискови фактори и превенция

Най-често възпалението на пикочния мехур се дължи на бактериална инфекция. Бактериите навлизат в организма през пикочните пътища (уретрата). В този случай проблемът се появява изведнъж и лекарите говорят за остър цистит.

Понякога циститът може да се дължи на раздразване на пикочния мехур и пикочните пътища от химически вещества (интимни шампоани, лекарства и т.н.) или нещо друго. Това се нарича неинфекциозен цистит и често причината за него е неясна. В този случай пикочният мехур вероятно няма да е толкова възпален, колкото раздразнен.

Доста рядко и предимно при жени е възможно организмът да подава сигнали за изпразване на пикочния мехур, преди той да се напълнил. Това се съчетава с усещане за парене, болка или напрежение в пикочния мехур. Състоянието е хронично и се нарича интерстициален цистит. Не е известно какво го причинява.

Бременните, диабетици и възрастните хора по-често се оплакват от цистит.

Възпалението на пикочния мехур измъчва по-често жените, защото при тях уретрата е по-къса и освен това е близо до ануса, което сериозно увеличава риска от бактериално замърсяване. Най-често циститът се дължи на инфекция с бактерията Escherichia coli. Тази бактерия живее в червата на човека.

В пикочния мехур се съхранява урината, която идва от бъбреците. Когато той се напълни, организмът изпраща сигнали, че е време да посетим тоалетната. Обикновено бактериите, които навлизат в уретрата, се измиват и изхвърлят с урината. Ето защо поемането на разумно количество вода и незадържането на урина е най-добрият начин да се предпазим от цистит.

Симптоми

Типични симптоми на цистит са:

  • Нетипично оцветяване или мирис на урината
  • Кръв в урината
  • Болка и/или парене при уриниране
  • Честа необходимост да посещаваме тоалетната
  • Трудност да задържаме урината
  • Усещане за тежест или дискомфорт в долната част на коремната кухина
  • Болка по време на секс
  • Слабо повишена телесна температура

Лечение

Циститът се лекува, като се отстрани причината за него. Ако възпалението се дължи на бактериална инфекция, това се постига чрез прием на антибиотик.

Ако циститът е следствие от раздразване с химически вещества, химиотерапия, лъчетерапия или нещо подобно, той обикновено преминава, като се спре дразненето.

Интерстициалният цистит рядко може да се излекува. При него е препоръчително да се пази специална диета. Тя най-общо изключва от храната кисели, пикантни и силно подправени храни. Лекуващият лекар вероятно ще опита различни процедури и медикаменти, докато открие какво работи в нашия случай.

Прогноза и възможни усложнения

В повечето случаи циститът е краткотрайно заболяване, което няма дълготрайни последици. Относително рядко инфекцията може да премине в бъбреците.

Връзки:

Fact sheet: Cystitis in women – EN

Interstitial cystitis by Mayo clinic – EN

Interstitial cystitis association – EN

Interstitial cystitis diet (pdf) – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.