Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Химиотерапия

Химиотерапия

wiki

Англ: Chemotherapy, chemo, cytostatics, cytotoxics


Химиотерапия се наричат всички лекарства, които убиват или потискат способността за размножаване на раковите клетки.

Раковите клетки са проблем, защото се възпроизвеждат твърде бързо. Това води до огромно нарастване на техния брой и евентуално миграцията им до различни места в тялото (метастази). По един или друг начин това уврежда способността на тялото да функционира.

Химиотерапията като цяло бива два вида:

  • Цитостатични вещества – името идва от думите за „клетка“ и „застой“. Тези блокират способността на раковите клетки да се размножават.
  • Цитотоксични вещества – името идва от думите за „клетка“ и „отрова“. Тези медикаменти убиват бързо размножаващи се клетки.

Уви, раковите клетки не са единствените в тялото, които се размножават бързо. Множество здрави клетки имат кратък живот и затова се делят интензивно. Такива са например някои от клетките в червата, устната кухина, кръвта и скалпа. Тези клетки също се повлияват от химиотерапията и затова най-честите странични ефекти на лечението са проблеми свързани с тяхната функция.

Най-разпространените странични ефекти на химиотерапията са:

  • Загуба на коса. Косата ще порасне отново след химиотерапията
  • Анемия заради намаляване на броя на червените кръвни клетки (те пренасят кислорода)
  • Кръвотечение заради намаляване на броя на тромбоцитите (необходими за съсирването на кръвта)
  • Диария
  • Гадене и повръщане
  • Констипация
  • Рани или афти в устната кухина
  • Умора

При толкова странични ефекти защо се ползва химиотерапията?

Защото работи. Множество видове рак често са лечими с химиотерапия, тъй като тези лекарства са способни да премахнат туморните клетки от тялото в комбинация с хирургия, лъчетерапия (облъчване на туморите с радиация, която ги убива) и таргетирана терапия.

Какво е таргетирана терапия?

Някои видове ракови клетки имат характерни особености, които позволяват да се създават лекарства специално за този вид тумори. Тези специфични лекарства като цяло имат значително по-малко странични ефекти и са високо ефективни. Пример са медикаментите при вид рак на гърдата, които блокират способността на хормоните естроген и прогестерон да стимулират размножаването.

Какво лекарите наричат коктейл?

В много случаи химиотерапията е комбинация от няколко вещества и се обозначава както коктейл. Съкращения като FEC обозначават три вещества, чиито имена започват с всяка от тези букви.

Кога се дава химиотерапия?

Според вида на рака и решението на лекуващия екип химиотерапия може да се прилага 1) преди операция за премахване на тумора (нарича се неоадювантна терапия); 2) след операция (нарича се адювантна терапия) и 3) когато операция е невъзможна или не се налага (напр. при наличие на разсейки).

Винаги ли работи химиотерапията?

Не. Някои видове рак са нелечими или са открити твърде късно, за да бъдат излекувани (т.е. ракът на гърдата е почти винаги напълно лечим, ако е открит в ранен стадий). Понякога химиотерапията се ползва само, за да забави развитието на болестта.


Съвети за хранене при лечение на рак (BGMedic.com)

Прочетете подробна и лесна за разбиране информация за рака и химиотерапията на английски език: Understanding Chemotherapy (pdf) (US National Cancer Institute)

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.