Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Възпаление на сливиците

Възпаление на сливиците

Други имена: Тонзилит, ангина. Англ: Tonsillitis

Какво е възпаление на сливиците

Сливиците са малки израстъци в задната част на гърлото, които са част от имунната система. Те спират вредните организми да навлизат в тялото през устата. Сливиците се възпаляват най-често вследствие на вирусна или бактериална инфекция. В този смисъл тяхното възпаление е симптом, а не отделно заболяване.

Състоянието се нарича от лекарите тонзилит. То е известно още като ангина.

Причини, рискови фактори и превенция

Тонзилитът се среща по-често при деца, отколкото при възрастни, защото сливиците не са толкова податливи на инфекции след пубертета.

Сливиците са първата защитна линия на организма срещу болестотворните организми, които непрестанно навлизат в устата от околната среда с дишането и храненето. На повърхността на сливиците има специални клетки, които улавят вредните микроорганизми като вируси и бактерии.

Сливиците се възпаляват, когато в устната кухина има твърде много вируси или бактерии. Това се нарича инфекция. Възпалението е реакция на имунната система срещу инфекцията. При интензивно бактериално възпаление понякога се отделя гной (гнойна ангина).

Вирусните и бактериалните инфекции в повечето случаи са заразни. Често срещани и лесно преносими заболявания като грип, настинка или стрептококова инфекция на гърлото (тази бактерия причинява стрептококовия фарингит и евентуално скарлатината) могат да са причина за тонзилит.

Симптоми

Възпалението на сливиците може да доведе до:

 • Болка и дразнене в гърлото
 • Трудности при преглъщане
 • Повишена телесна температура
 • Дрезгавост на гласа
 • Лош дъх
 • Увеличени лимфни възли по врата
 • Главоболие
 • Схванат, вдървен врат
 • Болка в корема (при по-малки деца)

Възпалените сливици най-често са зачервени и изглеждат някак подпухнали. Ако по тях има жълто-бели петна, това е индикация за отделяне на гной, което на свой ред подсказва, че инфекцията вероятно е бактериална.

Лечение

В повечето случаи възпалението на сливиците се дължи на вирусна инфекция като грип или настинка. Лекарят ни, ако се налага, ще предпише медикаменти за контрол на температурата и болката в гърлото.

Какво помага при възпалено гърло:

 • Почивка на топло
 • Прием на течности
 • Гаргара с топла подсолена вода
 • Хранене с меки или течни храни
 • Овлажняване на въздуха в помещението
 • Даването на топли напитки (напр. билков чай с мед) или смученето на ледени сокове и сладолед облекчават болката и дразненето в гърлото
 • Деца над 4-годишна възраст могат да смучат бонбони за гърло. Не давайте от тях по-често, отколкото пише на листовката, нито повече от указаното количество на ден
 • Цигареният дим и изобщо всякакъв пушек дразнят гърлото

В случаите, когато възпалението на сливиците се дължи на бактериална инфекция, лекарят вероятно ще предпише антибиотик. Винаги изпивайте цялата доза и не прекратявайте самоволно лечението по-рано, защото в този случай инфекцията може да се разпространи из тялото и да засегне органи като сърцето и белия дроб или бъбреците.

Ако инфекциите на сливиците са много чести или сливиците по някаква причина пречат на дишането или храненето, се налага те да се премахнат хирургически. Това е крайна мярка, която практически намалява способността на организма да се бори с болестотворните организми. Процедурата се нарича тонзилектомия и като всяка операция крие някакъв риск.

Прогноза и възможни усложнения

Повечето случаи на възпалението на сливиците преминава бързо и без специфично лечение, защото се дължи на относително леки вирусни инфекции.

В редки случаи инфекцията може да се разпространи и да доведе например до:

Възможно усложнение при бактериална инфекция е образуването на торбичка, пълна с гной (абсцес) зад сливиците. В този случай лекарите ще говорят за перитонзиларен абсцес или куинси и ще бъдем приети в болница, тъй като състоянието е опасно и недотам лесно излечимо.

Ако възпалението на сливиците се е дължало на стрептококова инфекция и антибиотичното лечение не е завършено, възможно е да се развият:

 • Ревматична болест (ревматизъм). Ревматичната болест е опасно възпаление, която може да засегне сърцето, ставите, нервната система и т.н. Изисква незабавна медицинска намеса
 • Възпаление на бъбреците (следстрептококов глумерулонефрит)

Връзки:

Tonsillitis by NHS Choices – EN

Препоръки за тонзилектомия в детска възраст от Списание МД

Tonsillectomy by the U.S. National Library of Medicine – EN

Quinsy by NHS Choices – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

 

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.