Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Дребна шарка

Дребна шарка

Други имена: Морбили, брусница. Англ: Rubeola, measles, morbilli

Какво е дребна шарка

Дребната шарка е лесно преносимо вирусно заболяване, което засяга предимно децата до 5-годишна възраст. Тя се среща изключително рядко в страните, където се прилага ваксинация. Боледуването от дребна шарка протича тежко и може да е доста опасно, ако не се вземат необходимите мерки.

В България ваксинацията срещу тази шарка е задължителна и повсеместна (МПР ваксина). Първата доза от ваксината се поставя около 13 месец.

Причини, рискови фактори и превенция

Дребната шарка се пренася по въздушно-капков път. Заразяването обикновено става при контакт с капчици, изхвърлени от болен индивид при кашляне или кихане.

Хората, ваксинирани срещу дребна шарка, както и изкаралите заболяването, имат имунитет към него. Ваксинацията в повечето развити страни е задължителна и затова дребната шарка е изключително рядко срещана.

През последните години в някои развити страни се наблюдава нарастване на случаите на дребна шарка. Явлението се дължи на нежеланието на някои родители да ваксинират децата си с т. нар. MMR ваксина (предпазва от рубеола, дребна шарка и заушка). Притеснението на родителите най-вече е, че между MMR ваксината и аутизма има връзка. Подобен страх е необоснован. Многобройни научни изследвания са доказали, че такава връзка няма. Въпреки това някои родители правят избор, който е сериозна заплаха както за собствените им деца така и за околните.

Симптоми

Симптомите на дребната шарка се проявяват след инкубационен период от 8-12 дни и включват:

  • Зачервени очи и/или конюнктивит
  • Суха кашлица
  • Повишена телесна температура, втрисане
  • Свръхчувствителност към светлина
  • Болка в мускулите
  • Обриви. Изриването най-често се появява 3-5 дни след появата на първите симптоми и продължава около 7 дни. Обичайно първите обриви са по главата, но с времето такива се забелязват по цялото тяло. Местата на сърбеж могат в началото да бъдат два вида – гладки, лишени от цвят (бели) области и изпъкнали червени. С времето те се сливат. Можете да потърсите изображения за measles в интернет
  • Хрема и болки в гърлото
  • Малки бели точки вътре в устата, известни като петна на Филатов-Коплик. Те имат размер на песъчинка и се наблюдават по вътрешността на бузите. Това е един от първите симптоми, по които може да се установи инфекцията от дребна шарка

Лечение

Не съществува специфично лечение за дребна шарка. В случай на съмнение за дребна шарка веднага трябва да потърсим лекар, който по своя преценка може да предпише медикаменти, облекчаващи протичането на заболяването.

Страдащият от дребна шарка трябва да почива на топло (най-добре легнал). Да се избягва контакт с други хора и особено с деца. Овлажняването на въздуха в стаята има облекчаващ ефект. Важно е да се следи температурата на болния и да му се дават течности.

Прогноза и възможни усложнения

Ако не получат усложнения, болните от дребна шарка деца като цяло се възстановяват напълно след тежкото боледуване. Възможните усложнения включват бронхит, пневмония, възпаление на ушите и много рядко енцефалит (възпаление на мозъка).

Заболяването е много опасно при бременност. Ако сте бременна и около вас има случай на дребна шарка, веднага потърсете своя лекар и преустановете всякакъв контакт с болния и хората, общували с него през последните десетина дни. Проверете дали сте ваксинирана срещу дребна шарка.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.