Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Кариес

Кариес

Други имена: Кариесна лезия. Англ: Dental cavities, caries

Какво е кариес

Кариесът е частично разрушаване на зъба, започващо с разграждане на външния му слой. С времето повърхностната рана, наричана кариесна лезия, може да се задълбочи и кариесът да се превърне в немалка кухина в зъба.

Кариесите са второто най-често срещано медицинско състояние в света. Те отстъпват само на настинката.

Причини, рискови фактори и превенция

В устата на човек живеят милиони бактерии. Тези бактерии се хранят с това, което полепва по зъбите и венците при хранене и консумиране на напитки. При разграждането на хранителни вещества бактериите отделят киселина, която уврежда или по-вярно бавно разтваря най-горния слой на зъбите.

Този слой е много тънък и се нарича зъбен емайл. Той е много устойчив на разтваряне и затова формирането на кариеси отнема време. Под емайла в зъбите има вещество, наричано дентин. Дентинът се разтваря от киселините по-бързо и по-лесно от емайла.

Кариесите се образуват под зъбната плака. Плака се нарича тънкият слой от бактерии, храна и всякакви други органични вещества. Ако плаката не се премахва, докато е нова, тя се втвърдява и остава по зъбите и по венците. Стоматолозите тогава я наричат зъбен камък.

Бактериите в плаката непрестанно отделят киселина, която уврежда зъбите. Колкото повече плака, захар и храна има в устата, толкова повече киселина произвеждат бактериите и толкова по-бързо се увреждат зъбите.

Ето защо кариесите се срещат по-често при хора, които пият сладки напитки, ядат повечко пъти на ден и не почистват зъбите си достатъчно добре.

Слюнката предпазва от образуването на кариеси, защото пречи на бактериите и спомага за възстановяването на емайла. Когато не пием достатъчно течности, произвеждаме по-малко слюнка и сме по-заплашени от кариес.

При децата кариесите могат да се дължат на липса на флуор. Флуорът прави зъбния емайл по-издръжлив на киселини. Децата страдат много по-често от кариеси от възрастните.

Симптоми

Кариесите в повечето случаи нямат симптоми. Едва когато ерозията на зъба е доста напреднала, ние започваме да чувстваме дискомфорт или болка. Най-често усещането се появява при прием на сладки и студени храни и напитки.

Кариесите се виждат с просто око, но рядко се откриват така, защото най-често са между зъбите.

Лечение

Кариесите се лекуват с пломби. Пломбирането е процес, при който разрушената част на зъба се изгражда наново със специален материал. Съвременните пломби са полимерни, а не метални.

Ако кариесът е твърде дълбок и е засегнат нервът на зъба, се налага умъртвяването на нерва и обличането на зъба с коронка. Коронките са подобни на бронирани чашки с формата на зъба ни, които се слагат върху него. Коронките се правят от изключително здрави керамични материали.

Как да избегнем появата на кариес:

  • Конец за зъби. Междузъбното пространство е раят на бактериите. Четката за зъби не може да го почисти и плаката там се трупа и трупа. Повечето кариеси започват между два зъба. Конецът за зъби изчиства мястото и многократно намалява вероятността да развием кариес. Най-добре е конецът за зъби да се ползва след последното хранене, т.е. преди лягане
  • Вода за уста. Тя потиска образуването на плаката, спомага за премахването ѝ и намалява бактериите в устата. Прониква и почиства места, които четката за зъби пропуска
  • Почистване на зъбите при зъболекар. Ако го правим поне веднъж годишно, ще позволим и на стоматолога да хваща кариесите в зародиш, преди да са станали твърде големи
  • Флуорна профилактика за децата
  • Изправяне на зъбите при децата. Противното за дечурлигата носене на шини има безценен ефект за здравето им
  • Миенето на зъбите след всяко хранене. Ако това не е възможно, помага да се жабуркаме с вода за уста или дори с чиста вода. Дъвките без захар също имат добър ефект
  • Да изчистваме преди всичко венците, бузите и езика, когато си мием зъбите. Откритите части на зъбите общо взето се чистят сами и затова изключително рядко по тях има кариеси
  • Яжте повече плодове и зеленчуци. Те не само не залепват по зъбите, но и предизвикват слюнкоотделяне. Избягвайте сладките напитки и се жабуркайте с чиста вода след тях
  • Използвайте паста за зъби с флуор и средно твърда четка. Меките четки за зъби трябва да се ползват само по изрично предписание от стоматолог

Хората, които следват горните съвети, изключително рядко имат проблеми със зъбите си.

Прогноза и възможни усложнения

Ако се грижим за зъбите си, дори да сме склонни към образуване на кариеси, няма да имаме никакви по-сериозни проблеми от сметките при стоматолога.

Ако не се грижим за зъбите си, кариесите ще водят до загуба на зъби. При нещастно стечение на обстоятелствата е възможно около зъба да се получи възпаление, т.е. зъбен абсцес. Инфекциите и възпаленията в устната кухина са потенциално много опасни.

Връзки:

Brushing Your Teeth (video) – EN

Flossing & Brushing by the Canadian dental association – EN

Dental health at length by NHS Choices – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.