Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Инфекция

Инфекция

wiki

Англ: Infection

Инфекция се нарича заселването и размножаването на някакви организми в тялото.

Най-често за дом и източник на храна човешкото тяло се ползва от вируси и бактерии. По-рядко е възможно да се инфектираме с паразити като тенииите или с гъбички.

От всички изброени единствено бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици. Вирусните, ако са наистина тежки като хепатит C или СПИН, се лекуват с антивирусни препарати. Лекарствата за гъбички се наричат антимикотици.

В повечето случаи инфекциите засягат лесните за достъп места в тялото - нос, гърло, кожа, бели дробове и т.н. Много по-рядко и трудно инфекциите се разпространяват из тялото и могат да засегнат вътрешни органи. Изключение са полово продаваемите болести, което лесно навлизат навътре.

Най-добрият начин да се предпазим от инфекция е хигиената. Сапунът убива повечето организми, които искат да ни ползват за храна и дом. Използването на презерватив и изобщо практикуването на безопасен секс ни предпазват от венерически болести. Готвенето на храната унищожава повечето организми в нея и т.н.

Прочетете кога и как да си мием ръцете (BGMedic.com). Germs and Hygiene, английски език (MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine).

Прочетете повече за бактериалните инфекции на английски език (MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine).

Последни статии

Ин витро оплождане - какво трябва да знаем

Кога се прилага, с какъв успех, какво представлява и какви странични ефекти има ин витро фертилизацията (IVF).

Вътрематочно осеменяване – какво трябва да знаем

Какво представлява вътрематочната инсеминация, доколко е успешна и кога се прилага. Вътрематочната инсеминация е метод за изкуствено осеменяване...

Съвети при кошмари и нощни ужаси при деца

Каква е разликата между кошмар и нощен  ужас. На какво се дължат те и какво помага.

Съвети при декубитални рани

На какво се дължат декубитусите. Как да избегнем и лекуваме рани от обездвижване и залежаване.