Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Глутенова непоносимост

Глутенова непоносимост

Други имена: Глутенова ентеропатия, цьолиакия/целиакия, нетропическо спру. Англ: Gluten sensitive enteropathy, celiac disease, gluten intolerance, nontropical sprue

Какво е глутенова непоносимост

Глутенът е смесица от протеини, които се съдържат в пшеницата, ечемика и ръжтa. При хората с глутенова непоносимост той предизвиква имунна реакция, която възпалява тънките черва и уврежда власинките им, чрез които храната преминава в тялото.

Състоянието се нарича още глутенова ентеропатия, спру или целиакия (цьолиакия). Всички тези имена означават едно и също – че яденето на глутен води до недохранване без значение колко храна поемаме.

Причини, рискови фактори и превенция

На какво се дължи цeлиакията, не е известно.

Състоянието може да е вродено или да се появи във всеки етап от живота. Жените са по-често засегнати от мъжете. Глутеновата ентеропатия засяга около 1-3% от европейците в една или друга степен. Тя може да се предава по наследство и често е съпътствана от автоимунни заболявания.

Симптоми

Непоносимостта към глутен води преди всичко до недохранване и съпътстващите го признаци – ниска кръвна захар и чувство за глад, отслабване, загуба на мускулна маса, отпадналост и умора. С времето заради липсата на минерали и витамини тялото започва да изпитва по-специфични проблеми като занижена костна плътност или анемия.

Симптомите на целиакията могат да бъдат твърде разнообразни. Най-често срещаните са:

 • Диария
 • Отслабване
 • Отпадналост и умора
 • Стомашно-чревни проблеми като къркорене, подуване, болка и газове
 • Констипация (т.е запек)
 • Загуба на коса
 • Изтръпване и слабост в крайниците
 • Главоболие

Относително често целиакията е съпътствана от непоносимост и към млечни продукти или по-точно към лактоза. Лактозата е вид захар в млякото. Непоносимостта към нея обикновено изчезва за около месец, след като започне лечението на целиакията. При лактозна непоносимост трябва да се избягват млечните продукти, за да не се възпаляват червата допълнително.

Целикалията понякога предизвиква и особен вид дерматит, т.е. възпаление на кожата. Той се нарича дерматитис херпетиформис или болест на Дюринг. Този дерматит предизвиква силно сърбящ обрив, а понякога и мехури пълни с течност по кожата. Лекува се с антибиотик. Следването на диета без глутен в повечето случаи избавя от появите на херпетиформения дерматит.

При бебетата целиакията се проявява след преминаването на твърда храна чрез хронична диария, болка в коремната област, сърбеж по кожата, повръщане. Бебето спира да наддава.

Симптомите не винаги са достатъчни, за да се установи глутенова непоносимост. В повечето случаи ще ни бъдат направени кръвни тестове и ендоскопия (т.е. взимане на проба от червата).

Лечение

Целикалията не се лекува. Приемът на глутен винаги ще възпалява и уврежда червата, а оттам и способността на организма да се храни. Ето защо терапията по същество се състои в изключването на глутена от храната.

За щастие глутен има само в зърнените култури пшеница (жито), ръж и ечемик (и всичко, което се прави от тях!). За нещастие много други хранителни продукти се замърсяват с глутен при производството им. Някои производители отразяват това на етикетите.

В случай на късно откриване на целиакията, която е довела до сериозно недохранване, лекуващият лекар ще предпише хранителни добавки, за да доставят на организма липсващите му витамини и минерали. Рядко се налага краткотраен прием на кортикостероиди, ако състоянието не се подобрява от диетата.

Срещата с диетолог е препоръчителна, за да научим какво можем да ядем и как трябва да комбинираме храните.

Прогноза и възможни усложнения

Повечето хора се възстановяват напълно от недохранването и докато спазват безглутенова диета, нямат сериозни проблеми.

Целиакията понякога води до понижена ефективност на далака, което отслабва имунната защита на организма.

Ако глутеновата непоносимост не се лекува чрез диета, възможните последици от нея са свързани с недохранването и са много разнообразни. В повечето случаи пораженията са обратими, освен ако целиакията не е оставена без грижа дълго време.

Нестриктното спазване на диетата, т.е. спорадичното приемане на глутен може да доведе до:

 • Анемия
 • Невъзможност или трудност за забременяване
 • Помятане
 • Остеопороза
 • Проблеми с черния дроб
 • Някои видове рак на червата
 • Непоносимост към млечни продукти

Връзки:

Gluten free diet by Mayo Clinic – EN

Celiac disease foundation – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.