Вие сте тук:BGMedic»Здравни съвети»Как да оригнем бебе след кърмене

Как да оригнем бебе след кърмене

Оригването е част от кърменето, защото при сучене бебетата засмукват и въздух. Как се оригва бебе.

Въздухът, който бебетата засмукват, докато сучат, остава в стомаха им. Този газ причинява доста дискомфорт и затова трябва да помагаме на децата да го освобождават.

Някои бебета се оригват сами и нямат нужда от нашата помощ. В повечето случаи обаче ще трябва да помогнем по време на храненето или след това. И двете са правилни – ако бебето изпитва дискомфорт, докато суче, оригнете го и продължете кърменето.

Правилна техника за кърмене

Оригване на бебе се постига като потупваме гръбчето на бебето нежно като следим тялото да е изправено. Няколко минути потупване са напълно достатъчни. Имайте предвид, че при оригването дребосъците често изплюват и малко мляко – това е нормално. Една салфетка ще помогне да не се изцапаме.

Като цяло при хранене с бутилка се засмуква повече въздух, отколкото при кърмене.

Оригването се прави най-удобно в три пози, които ни позволяват да поддържаме врата и гърба на детето и да го държим изправено:

  • Слагаме брадичката на бебето на рамото си с корема към нас. С едната ръка придържаме гърба, врата и главата на детето, с другата потупваме гръбчето му. Тази техника за оригване, позволява да се разхождаме напред назад, което също може да помогне за освобождаването на газа.
  • Вторият вариант е да поставим бебето да седне в скута ни като краката му висят навън. С едната ръка, която минава отпред на телцето, го държим изправено като с дланта придържаме врата и главата, с другата ръка потупваме по гърба.
  • Третият начин е да сложим бебето да легне в скута ни по корем. Не бива да упражняваме натиск върху врата и главата, а нежно да ги поддържаме с едната ръка, която минава под тялото на детето. Със свободната си ръка потупваме детето по гърба. Пред устата му върху крака ни е добре да има салфетка.

Ако бебето ни не се оригва, но показва признаци на газ в корема – плаче, извивайки си гръбчето, стиска си юмруците или си свива коленете – поставете го по гръб и масажирайте корема му. Ако и това не помогне, раздвижете му крачетата нежно напред-назад сякаш кара колело.

Ако тези техники не работят ефективно при нашето бебе, трябва да говорим с педиатъра ни, който ще може да ни предложи друго решение, например капки.


Източници на информацията:

Burping your baby (UK National Health Services).

How to burp your baby, кратко видео, показващо техниките (Babycentre.co.uk).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.