Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Витамин B12 недостиг

Витамин B12 недостиг

wiki

Англ: Vitamin B12, Cobalamin; Vitamin B12 deficiency, Megaloblastic macrocytic anemia

Витамин B12 (коболамин) е необходим за производството на червени кръвни клетки и за нормалното функциониране на мозъка и нервите.

Недостигът на витамин B12 е рядкост при здрави хора, защото той се съдържа в месото, яйцата и млечните продукти. Освен това организмът има запаси от витамина за няколко години.

При иначе здрав човек липсата на този витамин се дължи на лошо планирана небалансирана веганска или вегетарианска диета, която е довела до недохранване.

Възможни причини за недостиг на витамин B12:

 • Недохранване на майката по време на бременността. Бебето ще страда от липса на Всяка диета, която не съдържа разнообразна храни, води до недохранване независимо от количеството приети калории. Освен от енергия тялото се нуждае от поредица вещества (например витамини), за да функционира
 • Алкохолизъм
 • Заболявания, които пречат на тялото да преработва и/или усвоява храната. Такива са например болест на Крон, глутенова непоносимост (целиакия), рибна тения и подобни заболявания на червата, откъдето се усвоява витамин B12
 • Продължителен прием на лекарства за киселини (антиациди)
 • За да се възприема витамин B12 е необходим протеин, който се произвежда от клетки в стомаха. Ако тези клетки са увредени или има хирургия за намаляване на стомаха, е възможно тялото ни да не успява да си взима достатъчно витамин B12 от храната

Симптоми на витамин B12 дефицит:

 • Витамин B12 aнемия, която лекарите наричат мегалобластна анемия. Тя води до лесно задъхване при физическа активност, умора, липса на енергия и прочие неща, дължащи се на недостига на кислород
 • Диария или констипация
 • Бледа кожа
 • Липса на апетит
 • Трудност да се концентрираме
 • Отекъл, подут и червен език, кървене на венците

При много сериозна и продължителна липса на B12 се забелязват сериозни проблеми с нервната система:

Състоянието се лекува с прием на витамин B12. При необходимост B12 може да се инжектира, за да се постигне бърз ефект. В повечето случаи прогнозата е много добра.

Ако глутеновата непоносимост и проблемите с алкохола се лекуват правилно, проблемът с липсата на витамин B12 ще отпадне. Ако недостигът на витамин B12 се дължи на неадекватна вегетарианска диета, правилно и балансирано хранене ще ни решат проблема.

Недостигът на витамин B12 повлиява резултатите при цитонамазка (ПАП тест). Ако знаете, че не ви достига B12, кажете го на лекаря си, защото тестът може да покаже фалшив положителен резултат.


Прочетете на английски език удивително подробна, но достъпно изложена информация, написана от лекари-невролози и подкрепена с десетки цитирани научни изследвания: Vitamin B12 deficiency (MedLink Neurology).

Allen LH. How common is vitamin B-12 deficiency? Am J Clin Nutr 2009:89(2):693S-696S.

Estimation of the Period Covered by Vitamin B12 Stores. (US National Center for Biotechnology Information).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.